Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa

Post »

Plate de corse - 39 cm w obwodzie, do jutra podrośnie o kolejne 4 cm. To jeszcze szybciej niż w zeszłym roku. Wtedy zanotowałem przyrost 2,5 cm na dobę. Tak się bije rekordy :D

Obrazek

Ogólnie wygląda to tak:

Obrazek

Z lewej marenka, w środku dwie Speckled swan - Amphory, z prawej dwie wężowe. Już chyba widać plamy, będą to chyba Speckled snake.

Czystej krwi Birdhouse:

Obrazek

Druga na tym samym krzaku bez górnego zgrubienia, wyrosła z pędu głównego ;:oj Jej rozmiar to 38 cm. Przegoniła więc pierwszą zawiązaną tydzień wcześniej o 3 cm i to tak nagle w ciągu dwóch dni. Bo różnica była spora, starsza miała 31, młodsza 27 cm.

Obrazek

Zwykła pospolita po prawej (nigdy nie ma górnego zgrubienia i jest jaśniejsza), birdhouse po lewej:

Obrazek

To miała być butelkowa... Wszystkie krzaki mają ten sam kształt. Jestem pewien, że do paczki trafiły nasiona z tej samej tykwy:

Obrazek

Obrazek

Przypomina Marenka, ale wtedy powinna być już prawie czarno zielona. Jestem na 95% pewien, że to krzyżówka dipper i marenki z zeszłego roku, bo te nasiona pochodziłe z dipper i jestem tego pewien. Czyli pokolenie F1 :D

Obrazek

Po najnowsze zdjęcia z mojego ogrodu zapraszam tu Ogródek młodego ogrodnika

Moje najnowsze zdjęcia dyniowatych są tu wątek o dyniowatych
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oglądając zamieszczone zdjęcia, pomału tracę nadzieję na uzyskanie tykw na mojej działce. Moje tykwy urosły nad wyraz dobrze (mają ponad 2 m. wysokości) ale niestety dopiero teraz kwitną. Żadnego zawiązka tykwy jak do tej pory nie zauważyłem. Czy jest szansa , że jeszcze coś zdąży na nich urosnąć? Chciałbym uzyskać choć 1 sztukę. ;:145
Pozdrawiam .
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof59, szansa jest, nawet spora. W zeszłym roku u mnie jedna zawiązała się 5 września, a pod koniec była już całkiem zdrewniał :) Dlaczego Twoje tykwy mają tyle poślizgu?
Awatar użytkownika
Violunia
200p
200p
Od: 30 sie 2012, o 12:38

Post »

Patasko przeczytałam 44 strony wątku i zachciało mi się tykw a z racji tego, ze po sąsiedzku :) to będę prosić na wiosnę o parę nasionek. :wit a swoją drogą to można robić z nich cuda(oglądałam na forum tykwowym) i byłam zachwycona a szczególnie od Calabarte. Pozdrawiam
pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ciesze się że niektóre tykwy tak szybko drewnieją. Dziś zapyliłem pierwszy owoc :D
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja dziś zapyliłem dwa :D Plate de corse (osobny krzak, pierwsza zawiązka) i Speckled swan - Kobrę. W zeszłym tygodniu zapyliłem nawet 10, ale tylko 4 rosną.
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sam jestem ciekaw co z niej wyjdzie. W miarę rośnięcia powstawiam kilka fotek. Póki co trzymam się wersji że to tak jak pisałeś wcześniej tykwa apple
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p

Post »

Patasko -Moje tykwy wysiałem chyba nieco za późno (jest to moje pierwsze doświadczenie z tą cudownie ogromną roślinką)- pod koniec maja. Nie miałem zbytnich oczekiwań dlatego rosną wspólnie z fasolą ozdobną która wielokrotnie służy im za punkt oparcia przy wspinaczce. Tak więc, skoro już wyrosły i radzą sobie doskonale (są naprawdę okazałą masą ogromnych liści)- to chciałbym aby mój trud nawożenia, podlewania gnojówką z pokrzyw został przez nie doceniony. :) Kilka metrów od tykw rośnie cyklantera i ta już się rewanżuje za moje starania racząc mnie od tygodnia smacznymi ogórko - paprykami.
Wielkie dzięki za dodanie mi wiary w możliwość osiągnięcia sukcesu.
Serdecznie pozdrawiam - Krzysztof :wit
Pozdrawiam - Krzysztof
Artur_
50p
50p
Od: 27 kwie 2013, o 14:34

Post »

.
Patasko miałeś rację że mamy takie same tykwy o nazwie Plate de Corse :D (nie Place de Corsican)
Obrazek
pewnie Twoje będą dużo większe od moich, chociaż ostatnio jak byłem to podlewałem je kilka razy.

Ja już nie mogę się doczekać jak pojadę na działkę i zobaczę czy rosną moje tykwy ? zwłaszcza interesują mnie tykwy dipper czy zostały zapylone pomagałem im w tym ostatnio.

Ah jest upał ;:333 nawet w nocy w Lublinie czuje się ?upalne? powietrze jak w ;:167 Chorwacji. Koło północy wczoraj pływałem motylkiem w Zalewie Zemborzyckim ale ciepła woda była tylko nieco zielona...
.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siekier, jak zostanie zapylona i zacznie rosnąć, to zwróć uwagę po pięciu-6 dniach, czy już widać na niej ciemno zielone paski/punkty, jeżeli nie to powinno z tego wyjść Verruqueux de Maurice.
Krzysztof59, gnojówka z pokrzyw to mit, już nie raz o tym pisałem :) Poza tym teraz czekać na owoce. W przyszłym roku myślę, że już zaczniesz wzbogacony o pewne informacje. Czy podzielisz się na jesieni nasionami cyklantery? :D
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p

Post »

patasko Co do nasion cyklantery - nie widzę problemu. Co do pokrzywy to stanowi ona jedynie mały procent nawożenia przy podlewaniu. Tykwy rosną u mnie na mieszance ziemi ogrodowej z przekompostowanym obornikiem (tak 50/50%)
Pozdrawiam Krzysztof :wit
Pozdrawiam - Krzysztof
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof59, odezwę się jak zaczną u Ciebie dojrzewać. Obornik to podstawa :) Bez niego u mnie nie byłoby dyniowatych...

Tykwy na pergolach wyglądają tak (te brązowe to z zeszłego roku):

Obrazek

Jedna wyszła z pergoli na tuje, ogólnie ma z 5 metrów długości.

Obrazek

Wężowe to u mnie jednak Speckled snake, wyrastają dwie z jednego kąta liścia. Długość w ciągu doby o 7 cm dłuższe.
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p

Post »

patasko Rozumiem ,że te brązowe to zostawione tylko na ozdobę.
U mnie za pergolę posłużył w tym roku podwójny, betonowy słup energetyczny. Sprawdza się bardzo dobrze. Połączyłem go w poziomie liną z konstrukcją pod cyklanterę i otrzymałem zielony most (z jednej strony tykwa a z drugiej cyklantera.) Może wkrótce nauczę się dodawać fotki to wstawię najciekawsze.
Moja tykwa to Cucurbita pepo - butelkowa. Nasiona z Plantico. Mam nadzieję ,że w przyszłym sezonie wzbogacę się o jakieś inne odmiany. Bardzo zainteresował mnie też ogórek Kiwano. Będę polował na ogórka lub nasiona z niego.
Od 12.08 zaczynam dwu tygodniowy urlop, oczywiście na mojej działce. Myślę zrobić kilka zdjęć i wstawić na forum.
Pozdrawiam :uszy
Pozdrawiam - Krzysztof
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krzysztof59, tak to ozdoba z zeszłego roku. Powiesiłem, żeby wyschły :D Jedną uwagę mam :) Tykwy to Lagenaria spp :) Cucurbita pepo to dynie ozdobne, jadalne małe do 5 kg, cukinia, patison. Do tego byś sam doszedł prędzej, czy później :)
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p

Post »

pataskoJednym słowem wygłupiłem się okrutnie i popisałem swoją niewiedzą i skromnym doświadczeniem. Postaram się nie popełniać więcej takich gaf. Nie zmienia to jednak faktu, że tykwy oraz inne dziwaczne rośliny zawładnęły mną i będę zgłębiał wszelkie tajniki ich uprawy (poniekąd, dzięki takim forumowiczom jak ty). Tegoroczny sezon tykwowy dla mnie zakończony ale za to otwarty dyniowy :D Przyszłego sezonu nie odpuszczę ;:134
Pozdrawiam - Krzysztof
Pozdrawiam - Krzysztof
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”