U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Re: U Jasia i Małgosi czyli megi w mini-ogrodzie cz.2

Post »

Dawno nie byłam na forum, ale widzę że nie ma tu przerwy zimowej - główki ogrodniczek mocno pracują :) Wszędzie plany, plany, plany ...
Ja się wyciszyłam ogrodniczo, ale jak tu zajrzałam to już czuję że się znów zarażam nowym zapałem ;)
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje niektóre róże też mają liście, chyba nie przemarzły odpowiednio.
Mało mrozu, mało zimy. :)
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jagódko, Helenko, dziękuję za rady. Zobaczę jeszcze, jak elastyczne są te pędy i czy dadzą się w ogóle dowolnie wyginać do poziomu. Generalnie też skłaniam się do przycięcia krótko, wolę mniej obfite kwitnienie w tym roku ale lepiej uformowany, gęściejszy krzak. Kratka nie jest zbyt wysoka, więc myślę, że z zarośnięciem na wysokość nie powinno być problemu, ale żeby szczelnie pokryć podporę, trzeba chyba jednak więcej pędów.

Iza, plany same się kłębią w głowie, mimo że miejsca w ogródku na nowe nasadzenia już nie mam, to kombinuję, gdzie by tu coś dosadzić czy choć przesadzić :wink:
Przeglądam również nasiona, paluchy mnie już swędzą niemiłosiernie i kilka dni temu wysiałam papryczki chili, które na razie będą rosły na słonecznym parapecie, a kiedy tylko pogoda pozwoli, powędrują na taras.

Ewa, u nas zimę na razie odwołali :;230
Kilka dni temu zapowiadane były mrozy -7, więc przysypałam wczoraj ziemią cebulowe, żeby tak bardzo nie wystawały. A dzisiaj patrzę na prognozę, minusy dopiero przy końcu stycznia i tylko -2.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Niestety nie pomogę co do pnących. Chociaż ja mam na płocie Edenkę i zauważyłam, że faktycznie od kiedy przygięłam jej pędy w poziomie, to zaczęła wypuszczać sporo kwitnących pędów w górę . Te, które pozostawiłam w spokoju nie kwitną tak obficie.
Tylko, że u Ciebie to ciężka sprawa z tym przyginaniem, bo miejsca brak.
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu, brak miejsca u mnie to nic nowego :wink:
Poprzyginam tę różę ile się da. Mam jeszcze jedną pnącą, New Dawn, w zeszłym roku przycięłam krótko żeby się rozkrzewiła i wypuściła kilka mocnych pędów, ale słabo kwitła. Ją też będę przyginać, mam nadzieję, że nie połamię. Szkoda, że nie robiłam tego od razu.

Dałam do identyfikacji moją różę miniaturkę, od dzisiaj nosi imię Impala Kordana.
Ewo Constancjo, dziękuję jeszcze raz za rozpoznanie ;:196

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

megi1402 pisze:
Marysiu, Abraham Darby na 100 % nadaje się na konfiturę, czytałam tu na forum i wujek Google potwierdza. Spróbować nie zaszkodzi, skoro już go masz. Moja mama ucierała płatki dzikich róż w makutrze drewnianą łyżką. Na próbę można niewielką ilość utrzeć w kubku łyżeczką, zobaczysz czy ten smak i aromat ci podpasuje. Płatki najlepiej zbierać rano po obeschnięciu rosy, wtedy są najbardziej aromatyczne. Utarte z cukrem surowe mają najwięcej witamin, ale można też pasteryzować z wodą w słoiczkach, dodatek soku z cytryny zapobiegnie zbrązowieniu. Przepisów w necie jest mnóstwo.
Małgosiu dziękuję ! róże taką do ucierania ucieram z cukrem i odrobiną kwasku obowiązkowo, ale dziękuję za informację również o AD nie omieszkam spróbować. Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marysiu :wit
Ja też spróbuję, bo którąś z róż o jadalnych płatkach na pewno kupię, ciekawa jestem, czy smak i zapach będzie podobny do tego z moich wspomnień z dzieciństwa. Pozdrawiam również.
Awatar użytkownika
anesse81
200p
200p
Od: 2 lut 2011, o 16:40

Post »

Witaj Małgosiu, dawno u Ciebie nie byłam a pozmieniało się..... :shock: Co do róż też nie bardzo mogę pomóc. Mam jedną pnącą, którą co roku przycinam, bo przeważnie podmarza nad kopcem, ale później puszcza i przepięknie kwitnie.
Pozdrawiam cieplutko AGA :)
POLE AGI
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aga, cieszę się, że zajrzałaś. Trochę się pozmieniało, teraz dużych zmian już raczej nie będzie, bo miejsce się skończyło, co najwyżej będą małe przemeblowania na istniejących rabatach.

Zaczyna się powoli parapetowe szaleństwo,
na razie skromnie, miniaturowe papryczki, bazylia i majeranek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przepiękna róża ..mojej nie udało się nadać imienia ...a ma już ;:224 ...ponad czterdzieści lat - odkąd sięgnę pamięcią ....była zawsze w naszym ogrodzie .
Proszę ...zaczęło się szaleństwo u Ciebie ...ja dopiero będę zaczynała od ...miny , heliotropu , kobei etc...no i papryk , a pomidory - jako , że szybko kiełkują - to zapewne z końcem lutego wysieję .
Twoja bombonierka może tylko zmieniać dekorację - nawet nie wiesz , ile bym dała , by mieć taką i ..te płytki , po których w szlafroku nawet można chodzić ...bo i do Twego ogródeczka nie zaglądają przechodnie . Masz naprawdę zachowana prywatę i intymność ;:180 . Tego u mnie właśnie brakuje .
Serdeczności Gosieńko ;:167 ;:168 - ...dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

No proszę to już masz wiosnę na parapecie ,ale sieweczki śliczne ;:215
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Już posiałaś? Ja czekam do marca. Chociaz jak tak dalej pójdzie to wiosna wcześniej będzie
Awatar użytkownika
Ewa_tuli
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 22:03

Post »

Zazdroszczę Ci Małgoś cierpliwości do parapetowego wysiewania.
Ładne siewki. :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Oj widzę zazieleniło się na parapetach , czytam że wysiałaś majeranek ja też kupiłam nasionka.
Więc mam pytanie teraz wysiewam i co dalej czy się uszczykuje jeśli tak kiedy. I w ogóle bo będę siała pierwszy raz , może nawet jutro ?
Z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam :wit
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, z prywatą i intymnością nie jest aż tak różowo, ogródki tu małe, więc sąsiedzi z każdej strony mają blisko domy i z piętra mogą zaglądać do nas tak jak i my do nich. Mur od ulicy zasłania przed ciekawskimi spojrzeniami niskich przechodniów, wysocy zaglądają ponad murem. Ale i tak zdarzało mi się wybiec na chwilę w szlafroku, po szczypiorek lub sałatę do śniadania :wink:
Papryczki będą rosły w doniczkach na tarasie, dlatego wysiałam wcześniej, w chwili kiedy będzie je można wystawić na zewnątrz powinny już kwitnąć. Zrobiłam tak w zeszłym roku i świetnie sobie radziły. Pod koniec lutego wysieję pomidory Maskotkę i Vilmę, również z przeznaczeniem do doniczek, a pomidory do gruntu będę wysiewać dopiero w połowie marca.

Elu, z siewkami na parapecie jakoś łatwiej mi się czeka na wiosnę, czas się tak bardzo nie dłuży.

Gosiu, ja też czekam z większością siewów do marca, z kwiatków jeszcze nic nie siałam, choć bardzo mnie już korci lobelia. W tym roku spróbuję wysiać trochę ozdobnych w doniczkach, ale na zewnątrz pod inspektem. Tylko aksamitki wysieję w domu, bo siewki w ogródku zżerały mi zawsze ślimaki. Parapety rezerwuję na pomidory i ogórki.

Ewa, uwielbiam patrzeć jak coś kiełkuje i rośnie, uśmiałabyś się gdybyś widziała jak niecierpliwie zaglądam do doniczek już po kilku godzinach od wysiewu... :wink:

Gosiaczku, z majerankiem eksperymentuję, bo wysiałam pierwszy raz, część nasion przyprószyłam lekko ziemią a część na powierzchni, nie wiem które wykiełkowały. Postępuję tak jak z bazylią, która w zeszłym roku się udała. Nasion nie dawałam do doniczki dużo, żeby siewki nie rosły za gęsto i żeby potem nie pikować, w miarę jak się wyciągają, podsypuję je delikatnie ziemią pod liścienie za pomocą małej łyżeczki. Specjalnie nie uszczykiwałam bazylii, ale kiedy roślinki miały już po kilka liści właściwych, obrywałam do zjedzenia i wtedy rozkrzewiały się. Z majerankiem zamierzam podobnie, a jak się nie uda to wysieję w kwietniu lub maju do doniczki stojącej na zewnątrz i niech sobie sam radzi.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”