Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
PaulaPola , z tą nazwą może tak jest jak piszesz, że nazwa pochodzi od gospodarstwa ogrodniczego, które sadzi i sprzedaje te pomidory.
Dlatego pewnie potocznie wszyscy lokalni handlarze nazywają je "pomidory z Żuromina".
Kiedyś znane były powszechnie pomidory z Mysiadła czy Janowa - i tu też ciężko było dowiedzieć się jaka to konkretnie odmiana.
Zwykle tacy ogrodnicy uprawiają odmiany towarowe i najczęściej są to mieszańce F1.
Chroniąc swoje potencjalne dochody, nie chcą powiedzieć jaka to odmiana, nawet jak chcesz wiedzieć czego szukać (bo Ci smakuje akurat ta) to też nie powiedzą
Nasiona możesz wydłubać z takiego pomidora, ale siać i sadzić już "w ciemno" bo może pochodzić z odmiany mieszańcowej.
Pozdrawiam
Jerry
Dlatego pewnie potocznie wszyscy lokalni handlarze nazywają je "pomidory z Żuromina".
Kiedyś znane były powszechnie pomidory z Mysiadła czy Janowa - i tu też ciężko było dowiedzieć się jaka to konkretnie odmiana.
Zwykle tacy ogrodnicy uprawiają odmiany towarowe i najczęściej są to mieszańce F1.
Chroniąc swoje potencjalne dochody, nie chcą powiedzieć jaka to odmiana, nawet jak chcesz wiedzieć czego szukać (bo Ci smakuje akurat ta) to też nie powiedzą
Nasiona możesz wydłubać z takiego pomidora, ale siać i sadzić już "w ciemno" bo może pochodzić z odmiany mieszańcowej.
Pozdrawiam
Jerry
Pozdrawiam
Jerry
Jerry
mam pytanie do znawców, a mianowicie kiedy obrywanie dolne liście pomidorom.? widziałem tutaj na forum ze niektóre krzaki były całkowicie bez liści wisiałem np. po 2-3 grona zielonych pomidorów , a liście były tylko na kwitnących krzakach , wiec jak jest z tym obrywaniem .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Arty, generalnie liscie są poprzebne, usuwamy chore, wyschnięte i ewentualnie te, które zacieniają dojrzewające owoce. Pod dolnym gronem powinny zostać 3 liście przynajmniej do czasu, kiedy zacznie sie wybarwiać. Niektórzy twierdzą, że pomidory na dolnym gronie prędzej dojrzewają, jak usunąć wszystkie liście pod nim, oczywiście gdy pomidory już nabierają barwy.
Dorota
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chudziak ja dobrze wiem jak wygląda owoc prawdziwego megagrona. Mam stracony rok jeśli chodzi o tego pomidorka, a tak mi na nim zależałochudziak pisze:Owoce " prawdziwego " megagrona nie są okrągłe raczej podłużnogruszkowate. Tu kozula zamieściła zdjęcia megagrona http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1735657 - moje mają taki sam kształt owoców i wielkość gron. Wg mnie w opisanych przypadkach doszło raczej do pomieszania nasion niż do aż takiego rozszczepienia cech.

*) Jeśli się pomieszały to tylko i wyłącznie z koralikiem. Miałam jeden krzak, ale dużo nasion nie zbierałam, bo mi nie smakował i nie pasowała jego 'krzakowakość'. Na akcję też go nie dałam.
moje pomidory przez pewien czas miały wzrost wegetatywny, z zapylonych kwiatów nie rozwijały się pomidory , czy jest możliwe że gdy minął juz okres wegetatynwgo wzrostu z zapylonych kwiatków ale które przez dłuży czas nie rosły zaczną się rozwijać normalne pomidory.?
pozdrawiam Tomasz
agaM, jakby co to każdemu ma prawo się coś pomylić i nikt nie powinien mieć pretensji. Liczą się dobre chęci i fakt, że chciałaś się podzielić i to zrobiłaśagaM pisze:.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszam :

Za to Bycze Rogi ode mnie dane na akcję nie powschodziły

- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dokładnie, ja się wręcz ucieszyłam z innego krzaczka
nie wiem, ale on mi na koralika nie wygląda, choć dopiero w tym roku mam po raz pierwszy koralika malinowego w donicach. Owoce lekko podłużne i tak samo jak megagron ciemnozielone u szczypułki. A koralik u mnie to znowu jednokolorowe piękne kuleczki i z takim owocem mi sie kojarzy.

AgaM nie łam się, ten cudowny megagronik też od ciebie

nie wiem, ale on mi na koralika nie wygląda, choć dopiero w tym roku mam po raz pierwszy koralika malinowego w donicach. Owoce lekko podłużne i tak samo jak megagron ciemnozielone u szczypułki. A koralik u mnie to znowu jednokolorowe piękne kuleczki i z takim owocem mi sie kojarzy.

AgaM nie łam się, ten cudowny megagronik też od ciebie

Ania
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
O przepraszam, u mnie jeden wzeszedlKasencja pisze:agaM, jakby co to każdemu ma prawo się coś pomylić i nikt nie powinien mieć pretensji. Liczą się dobre chęci i fakt, że chciałaś się podzielić i to zrobiłaśagaM pisze:.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszam :.
Za to Bycze Rogi ode mnie dane na akcję nie powschodziły.

Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
forumowicz, piękny pomidor ...u mnie też większosć jest taka, pięknie wiążą, tylko mój aparat nie oddaje wiernie kolorów.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Dlatego warto Cię słuchać forumowicz
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Zgadzam się z przedmówcami....jedynie żałuję, ze pomidorów nie posadziłam na redlinach.... tak jak to miałam w planach i początkowo robiłam, ale potem stwierdziłam, że lepiej zrobić im dołki aby woda dłużej tam się trzymała i klops....wszystkie inne warzywka mam na redlinach (oprócz dyni i cukini)....ale z pomidorków jak na razie też bardzo się cieszę 

Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
to ja pokaże też swoje gruntowe, też według zaleceń forumowicz :
pierwsze zdjęcie to pomidor z wilka gdyż po przymrozkach zostało mi w gruncie może 5 sztuk

ten prowadzony jest na 2 pędy , odmiany nie znam

rosną w takim rzędzie, troche ciasno mają, nauka na przyszłosc, i weekend może pielenie będzie:)

kwiat :

owoce z gruntu

pierwsze zdjęcie to pomidor z wilka gdyż po przymrozkach zostało mi w gruncie może 5 sztuk

ten prowadzony jest na 2 pędy , odmiany nie znam

rosną w takim rzędzie, troche ciasno mają, nauka na przyszłosc, i weekend może pielenie będzie:)

kwiat :

owoce z gruntu

pozdrawiam Tomasz
- aska73
- 100p
- Od: 2 lip 2011, o 19:32
forumowicz śliczne pomidorki, po posadzeniu na tak dobrze przygotowanej ziemi nie nawozisz ich już do końca ?
Pozdrawiam
Asia
Asia