Efektywne mikroorganizmy EM Cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Efektywne mikroorganizmy EM

Post »

Producent zaleca moczenie w em-ach.
Moczę po prostu. Zalewam nasiona em-ami w małym plastikowym pojemniku po syropie. :)
Później układam je wykałaczką na ziemi w małym pojemniku.
Troszkę " zabawy" z tym jest, ale nie musze rozplątywać roślin jak wyrosną. ;:65
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rozumiem,ale jak posiać np.marchew,którą producenci zalecają moczyć?To nie sianie wykałaczka sałaty :wink:
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Racja :;230 :;230
Trzeba by zapytać producenta. Może ma jakiś wypróbowany sposób...
del999
50p
50p
Od: 12 lut 2014, o 20:23

Post »

Zastanawiam się w jaki sposób sprawić, aby gleba na mojej działce nadawała się do użytku. Ze względu na duże zachwaszczenie przekopałem dużą część działki. Poodwracane skiby po pewnym czasie na słońcu po prostu skamieniały i rozbicie ich jest praktycznie niemożliwe. W jaki sposób poprawić jakość takiej ziemi? Co stosować? Biohumus, a może wysiać łubin?
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Del999, witaj w klubie posiadaczy gliniastych ogródków.
W ubiegłym roku ściółkowałam, polewałam EM-mi. Na część ziemi dałam pomiot ptasi i przykryłam warstwą piaszczystej ziemi. Wydaje mi się, że powoli następują zmiany, ale to proces długotrwały. W tym roku planuję głównie ściółkowanie. I bardzo liczę na pomoc dżdżownic oraz milionów pożytecznych żyjątek w glebie. Ja dam im jeść...
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

del999 zrób sobie duży porządny kompostownik i podziel go na 2 części. W jednej części zbieraj wszystkie odpadki zielone, co jakiś czas spryskaj EMami. W lato to przerzuć do drugiej komory i zostaw nakryte aby nie sechł. Jesienią przekop kompost na głębokość szpadlu . W tym czasie zapełniaj drugą komorę ,pryskaj EMami i wiosną znów przekop z tą gliniastą ziemią.Jest to trochę zabawy z tym ale zapewniam Ciebie ,że glina Ci się rozluźni a przekopywanie to będzie przyjemność. Gleby nie będziesz musiał szczepić EMami bo są one w kompoście. Ja już tak mam glinę przerobioną na warzywniaku na głębokość dwóch szpadli. Teraz mam kompost zaszczepiony bakteriami do szamba. Sprawdziłam w poprzednich latach ,że super przerobił łodygi ze słonecznika, liście bukowe, dębowe i inne po jesiennych ,,opadach".
estel7
50p
50p
Od: 13 lip 2012, o 21:34

Post »

Witam,
Powoli zakręcam się w stronę ekologii na działce. W zeszłym roku wpuściłam dżdżownice kalifornijskie do kompostu, robiłam gnojówkę z pokrzywy, zwalczyłam, mszyce wodą z octem i olejem, usypałam wzniesioną grządkę, sadziłam tylko takie warzywa, które nie wymagają oprysków - ogólnie widzę, że się da, ale dopiero się uczę.
Teraz zamówiłam 10l EmFarmaPlus i bokashim. Chcę to wszystko zacząć stosować w tym sezonie. Tylko mam dylemat, mam worek dolomitu ogrodniczego, który zamierzałam teraz, wczesną wiosną wysypać na grządki warzywnicze i pod powojniki. Czy to się będzie kłóciło z użyciem Emów? W jakiś sposób muszę zrobić coś żeby ziemia pod warzywa i powojniki nie była kwaśna, ale czy tym nie zniweczę zabiegów z EMami? Zwłaszcza, że czytam, że płyn z bokashim jest bardzo kwaśny, a chciałbym go używać do nawożenia, aby nie używać już innych nawozów.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

estel dolomit rozsiewa się albo późna jesienią albo pod koniec zimy/nawet jak jeszcze śnieg/.Odkwaszenie natomiast to proces,więc efekt będzie za 2-3 lata.Bezpośrednio po wapnowaniu nie wolno nic sadzić i siać,stąd najkorzystniejszy termin to jesień
A czy w ogóle mierzyłaś stopień zakwaszenia gleby?
emet
200p
200p
Od: 6 maja 2011, o 08:55

Post »

Zrobienie własnych EM jest prostrze od konstrukcji cepa i kosztuje parę groszy.Mam koncentrat który trzymam w lodówce trzeci rok Rozcieńcam 1-1000.Jest to co prawda EM1 ale dalsze genracje są tak samo proste.Nie rozumiem jak można bulić taką kasę za serwatkę.
https://www.youtube.com/watch?v=hF04Edp_FHQ

Pozdrawiam Emet :uszy
estel7
50p
50p
Od: 13 lip 2012, o 21:34

Post »

Danutka, dziękuję za odpowiedź. Nie badałam zakwaszenia, chciałam podsypać trochę dolomitu pod warzywa, Rdest i powojniki, czyli rośliny które wolą środowisko niekwaśne. W zeszłym roku z ozdobnymi tak zrobiłam i efekt był widoczny. Poza tym to działka miejska, więc ziemia raczej kwaśna niż zasadowa, gdzieniegdzie mech się pojawia i skrzyp stąd taki wniosek.
Ale skoro przegapiłam moment to trudno. Tylko nie wiem jak to w czasie rozegrać. Na jesieni nie sypałam dolomitu bo przekopywałam działki z kurzeńcem.
Cóż chyba zostawię ten dolomit i użyję jak coś się będzie działo.
luki21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2014, o 20:40

Post »

Witam,
Ja stosuje EM od 2 lat, em-bokashi - kompost rewelacyjny ;:215 .
Do estel7
Ja mimo wielu lat praktyki ogrodniczej i wiedzy szkolnej powiem tak - z doświadczenia wapnowanie gleby lub stosowanie wapna magnezowego czyli dolomitu w ogrodach warzywnych nie jest tak bardzo konieczne, z praktyki wychodzi jedno
- większość warzyw i owoców woli gleby lekko kwaśne a nie obojętne lub zasadowe.
Pojawianie się mchu na glebach gliniastych nie świadczy wcale o jakimś strasznym zakwaszeniu, jest raczej typowe (bo gleby gliniaste trzymają wilgoć i w zacienionych miejscach pojawia się zielony nalot) i niegroźne jeśli środowisko w okolicy jest czyste.
Pamiętam jak w szkole wpajano nam jeszcze 15 lat temu że wapnowanie gleb jest bardzo ważne i istotne dla otrzymania zdrowych plonów.
Pochodzę z okolic Legnicy (gleby raczej gliniaste) sąsiedztwo Huty Miedzi i KGHM czyli zanieczyszczenia tlenkami siarki, węgla i azotu
(w kontakcie z wodą powstają kwasy) oraz metalami ciężkimi z obróbki rud miedzi. Zatrucie gleb w okolicy Legnicy było strasznie duże. Pamiętam że mówiono nam że w glebie kwaśnej rośliny uprawne w większym stopniu pochłaniają metale ciężki, kumulują je w tkankach i w ten sposób trafiają do obiegu z pożywieniem, dlatego wapnowanie gleby ma takie znaczenie. Jednak jak mieszkasz w "czystej" okolicy bez zakładów przemysłowych i ruchliwej szosy nie musisz się martwić o zakwaszenie gleby.
Ja obecnie mieszkam w okolicy Opola i mam glebę piaszczystą, obecnie dzięki EM-om produkuję kompost w pryzmie i widzę pierwsze pozytywne efekty, rośliny są zdrowe, lepiej znoszą złe warunki pogodowe, pojawy szkodników są mniejsze, gleba zdrowa.
Pamiętaj że jeśli np. do warzyw korzeniowych np marchew, por, rzodkiew dostają się choroby i szkodniki to gleba jest w złym stanie, brak jej odpowiednich składników.
Myślę że stosowanie dolomitu nawet w okresie wiosennym nie jest szkodliwe, to naturalna skała wapienno-magnezowa i z umiarem nie zaszkodzi a może pomóc.
Pozdrawiam Łukasz ;:333
luki21
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 kwie 2014, o 20:40

Post »

do Jolek

Mam kompostownik 2 komorowy jedna komora 2m3 i robię dokładnie tak jak ty efekty są świetne. Zacząłem produkcję kompostu do ściółkowania rabat kwiatowych zamiast kory i to daje niesamowite efekty (również estetyczne). Przy Em- nie ma zapachu z rozkładu materii organicznej i nie ma potrzeby przerzucania komposty co 4 tygodnie.
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p

Post »

luki mądrze prawisz/wiadomo...opolskie :wink: /.Z wapnowaniem jest tak,jak z witaminami...bierzesz wtedy kiedy masz niedobór/czyt.trzeba zbadać kwasowość gleby/Druga sprawa...wracając do EMów,trzeba pamiętać ze to żywe istotki i potrzebują odpowiednich warunków by się zagnieździć i przynosić dla nas pozytywne rezultaty w uprawach.A te odpowiednie warunki do dobra gleba...one same jej nie zrobią,więc wylewanie hektolitrów na lichą ziemię mija się z celem/wyrzucone pieniądze/.Kompost,kompost i jeszcze raz kompost,potem zameldować tam EM-y i dokarmiać kompostem...taka to moja wiejska filozofia :wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tosiak
200p
200p
Od: 28 maja 2012, o 11:16
Kontakt:

Post »

danutka66 pisze:luki mądrze prawisz/wiadomo...opolskie :wink: /.Z wapnowaniem jest tak,jak z witaminami...bierzesz wtedy kiedy masz niedobór/czyt.trzeba zbadać kwasowość gleby/Druga sprawa...wracając do EMów,trzeba pamiętać ze to żywe istotki i potrzebują odpowiednich warunków by się zagnieździć i przynosić dla nas pozytywne rezultaty w uprawach.A te odpowiednie warunki do dobra gleba...one same jej nie zrobią,więc wylewanie hektolitrów na lichą ziemię mija się z celem/wyrzucone pieniądze/.Kompost,kompost i jeszcze raz kompost,potem zameldować tam EM-y i dokarmiać kompostem...taka to moja wiejska filozofia :wit
Danutka , ja nie chcę wymadrzac się ale z tego co ja slyszałam to em-y służa do zmiany struktury gleby i właśnie podlewać ziemię słabą aby ją em-y "przerobiły" i wzmocniły jakościowo, jasne że kompost niezbędny i mile widziany zawsze ale my nie mamy żywić bio-em a raczej one mają nam pomagać wzbogacając ziemię.
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p

Post »

Zgadzam się z Wiesia.
Ja od kilku lat zasilam dolistnie drzewa i krzewy owocowe, a także daję doglebowo. mam same piaski a rośliny rosną i są dorodne - większe od niezasilanych.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”