Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.7

Post »

Izuniu ależ u Ciebie kwitnień ;:oj sasanki niesamowite....przepiękne są ;:167 moje jeszcze nie kwitną.... u większości nawet jeszcze pąków nie widać.... i tulipanki jakie cudne.... Fashion wymiata ;:167
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Sasanki śliczne, ale najbardziej zazdroszczę magnolii.Kiedy moja zakwitnie ;:224 Chyba muszę kupić nową bo może jak ktoś mi sugerował kupiłam siewkę, że ma już kilka lat, a nadal nie kwitnie.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izo - widok Twoich sasanek dosłownie mnie powalił...
Fotkę skrzyni tym razem zrobiłam :lol: zaraz wyślę Ci na PW
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie! :wit
Dominiko sasanki dopiero od 2-3 lat tak mnie rozpieszczają bujnym kwitnieniem ( i rozsiewaniem się). Magnolie to dopiero cudnie będą wyglądały. Obawiałam się o ich kwiaty, bo niektóre pąki zaczęły pękać w styczniu.
Ewo a może w kolejnym roku znów zobaczysz swoje tulipany turkiestańskie z młodych cebulek..Efekty to u Ciebie będzie widać już wkrótce. Jak to wszystko zazieleni się i zakwitnie. Ja nawet staram się nie myśleć o tej przeróbce - czarno to widzę.
Drewutnio może masz późniejsze odmiany tulipanów. U mnie niektóre też dopiero wyłażą. Poza tym u Ciebie chyba jeszcze chłodniej niż u mnie.
Elu w zasadzie chcę je wyeliminować ze skalniaka, ale mogę Ci kilka sprezentować. Miło, że pamiętasz o kieliszniku. Cieszę się, że ciemierniki żyją. Jak przeżyły pierwszą zimę to będą żyły.
Krysiu na rabacie też mam takie opóźnione sasanki. To towarzystwo kamieni na skalniaku tak im służy. Cieszę się, że mimo wszystko rośliny ode mnie rosną u Ciebie. Zawilce to zaraz zakwitną pewnie.
Witaj Edwardzie! Jak miło, że zaglądasz na FO i pamiętałeś o mnie. Pozdrawiam cieplutko!
Wolusia nowy Gościu witam serdecznie! Dziękuję za miłe słowa. Wiosna jest cudowna i ja również ją uwielbiam.
Ave nie wiem jak Ty, ale ja odkąd pracuję za mało uwagi i czasu poświęcałam swojemu skalniakowi. Nie dość, że pielęgnacja jest tam utrudniona, to wszelkie zaniedbania nie rzucały się tak w oczy. Teraz gdy problem "dojrzał", to mam problem ;:224 Poza tym problem z mchem mam na całej działce :evil:
Grażynko niestety mój bunkier nadaje się tylko na skalniak. I raczej musi zostać. Jest jeszcze kwestia nieodpowiednio dobranych roślin. Niektóre rozrastają się nadmiernie i zagłuszają inne :( Skalniak wymknął mi się spod kontroli ;:223
Krysiu no cóż...Ogrodnika nie mam i muszę sama to zrobić. Zbyt długo zwlekałam. Nie jest tak źle. Ręce trochę pokłute i porysowane, ale da się żyć.
Agness wystarczy kilka słonecznych dni i u Ciebie buchnie kwieciem. Tulipanki Fashion u mnie to Twoja zasługa ;:196 Zawsze je podziwiałam u Ciebie.
Gosiu ja magnolie kupowałam już kwitnące choć nie są tanie. Właśnie po to by nie czekać latami na kwiaty. Zawsze mi się marzyła własna magnolia, bo te drzewa to kwitnąca wizytówka mego rodzinnego miasta i przywołują wspomnienia. Drugim takim symbolem z dzieciństwa jest głóg dwuszyjkowy. Niestety dość trudno dostępny i znacznie droższy od magnolii.
Marysiu dziękuje w imieniu sasanek. Skrzynię widziałam i jest super. Będziesz zadowolona.

Działkowe newsy:
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Izuniu głóg dwuszyjkowy jest w cenniki szkółki leśnej. w której czasami kupuję sadzonki, po 3 zł dwuletnia sadzonka. Na all.. szczepiony już spory, po 23-25 zł więc jednak magnolia przebija ceną głóg Faktycznie kwitnący wygląda cudnie
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Żadnego roku nie robiły na mnie wrażenia różne kolory pierwiosnków, a teraz? Zachwyciły mnie ;:108 Twoje są cudne . Za przylaszczkami się oglądam , bo ich nie mam... Przyznam też, ze w mojej okolicy nie ma tak pięknych ogrodów jak na forum :wit
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Głogi rosną pod moimi oknami i faktycznie to piękne krzewy lub drzewa a przy tym pożyteczne dla sercowców.Ja posadziłem odmianę Paul's Scarlet a teraz
wyczytałem,że jest bardzo wrażliwy na grzyby.I już nie jest tak piękny bo staram się unikać napojów chemicznych.W przypadku skalniaka to jedyną radą jest nie
sadzić roślin szybko rosnących.
Ja nie sadzę tam roślin,których wysokość przekracza 10-15 cm a jeżeli mają 20 cm to tylko na tylnych półkach.Poza tym nie ma
u mnie popularnych rozchodników,płomyków szydlastych,sasanek itp.Można dobrać odmianowe które bardzo wolno rosną.Sasanki tylko botaniczne a jeżeli już rosną
np.gożdziki sine to wiosną przychodzi do nich fryzjer i porządnie tnie.Mech,niestety trzeba wybierać ponieważ jak wejdzie w roślinę to trudno go wytrzebić.Tak mam
z kilkoma kępkami głodka.Trzeba to wykopać i wybrać.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No właśnie, trzeba być znawcą tematu, żeby umieć odpowiednio dobrać rośliny.
Mnie też wymknął się spod kontroli i wszystko zarastało wszystko.
Nie miałam do tego ani cierpliwości ani siły i zlikwidowałam.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
elutek63
100p
100p
Od: 27 lis 2011, o 21:39

Post »

Iza w przyszłym tygodniu będę chciała Ci przywieźć kielisznika. Powiedz którego dnia będzie Ci pasowało :?:
Pozdrawiam.Elżbieta.
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Gosiu nie chciałabym czekać latami na kwitnięcie głogu. Dlatego myślałam o egzemplarzu, który już kwitnie choćby 3 kwiatkami na krzyż. I właśnie taki szczepiony widziałam z ceną 3-cyfrową :( Magnolie z pąkami kwiatowymi kupowałam po 60-90 zł. Początkowo myślałam o młodszych i tańszych, ale M mnie przekonał. Jeśli trafię na okazję to kupię sobie ten głóg, ale szukać go po kraju raczej nie będę.
Wolusiu dziękuję! Na szczęście pierwiosnki nie są drogie i co roku coś dosadzam. Nawet te kupione na przedwiośniu w kwiaciarniach i supermarketach. Większość z nich dobrze radzi sobie w ogródku. Na FO jest całe mnóstwo pięknych ogrodów, ogródków i działek. Jest co podziwiać i czerpać inspiracje.
Janku teraz i ja jestem taka mądra, że nie wszystko wbrew pozorom nadaje się na skalniak. Gdy go zakładałam marzyłam by rośliny szybko urosły i przykryły paskudny bunkier. Teraz widzę to inaczej. Chociaż wciąż nie jestem zdecydowana czy ma być kolekcjonerski czy tylko ładnie wyglądać cały sezon. Na skalnice od Ciebie i kilka innych maleństw marzy mi się takie kamienne korytko. Nie sądziłam, że ten głóg Paul's Scarlet jest taki wrażliwy. Ponoć też dopada go rdza. W moim rodzinnym mieście tych głogów jest mnóstwo i są to stare drzewa. Może nawet pamiętają wojnę.
Grażynko gdyby nie ten bunkier, to pewnie bym nie robiła skalniaka. W założeniach to miała być raczej kwitnąca skarpa lub zielony dach. Dopiero FO odkryło we mnie kolekcjonera, a raczej zbieracza wszelkich maleństw.
Elu ;:102 Z góry dziękuję!

Dzisiaj mogłam sobie pozwolić na luksus pracy na działce. Porządkowanie nadal trwa. Mąż wystawił mi już skrzynię z pergolą pod bunkier. Ziemię kupiliśmy, więc napełniona czeka na pierwszych lokatorów. Muszę kupić jakieś bratki. Posiałam tunbergię - mam nadzieję, że spisze się lepiej niż zeszłoroczny groszek. A może zamiast bratków posiać nasturcję? Mam taką ciekawą dwukolorowa mieszankę...Tylko zanim zasiewy urosną i zakwitną skrzynia będzie kiepsko wyglądała. Przypołudniki też już posiałam - do donicy. Ponad godzinę walczyłam z trzmieliną. Jesienią wywaliłam ją z różanki, a teraz mocno ograniczyłam na innej rabacie. Też dusiła m.in. róże. Te najstarsze róże to niestety mają u mnie ciężko. Aż dziw, że rosną i kwitną co roku bez zbędnych ceregieli. Nie dość, że trzmielina rozrosła się tam nadmiernie, to jeszcze tojeść.
Poza tym mimo chłodu i przymrozków wszystko ruszyło z kopyta. A moje chryzantemy zimowane w wsypie lada dzień zakwitną ;:oj

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kocica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2007, o 16:42
Kontakt:

Post »

Bardzo lubię zapach hiacyntów, ale w moim ogrodzie im się nie podoba, za to dobrze mi wychodzi ich uprawa w domu zimą. A tulipany u mnie są ciągle zielone, liściaste :-).
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje tulipany dają na siebie czekać. Kwitnie tylko kilka z osławionej mieszanki tulipanów strzępiastych (nigdy więcej zakupów cebul na targach :evil:), reszta starszych zanika, zeszłoroczne z B. mają pąki. Mam nadzieję, że dorobię się kiedyś własnej magnolii, marzę o stellata :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Iza ;:196 jak dobrze, że tu zajrzałam. ;:138 Dzisiaj posieję też przypołudniki do doniczek. :tan
Pięknie kwitną Ci już tulipany. U mnie dopiero jeden pokazał kolor. :lol:
Zaraz biorę się za przycinanie róż. W końcu , ile można czekać na kwiatki forsycji. :lol:
Miłego dnia ;:3
:wit
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Izuniu ależ śliczne masz tulipanki ;:oj uwielbiam te botaniczne maluszki.... te z pierwszej fotki chyba i ja mam :D
Hiacynty takie kolorowe i pachnące..... no i zawilce.... coś pięknego ;:167
Tak czytam o Twojej skrzyni..... może posadź w nią jakieś bratki, czy stokrotki, to już teraz będzie wyglądała pięknie, zanim pojawią si wysiane, letnie kwiaty :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A może do tej skrzyni posadż oprócz bratków jeszcze bidensa, szybko rośnie i się przewiesza, ma żółty kolor czyli ożywi całą pergolę zanim zarośnie.
Możesz też na niej póki co zawiesić jakiś kwiatek w doniczce. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”