Elżbieto G.-podejrzane o dziurkowanie liści są malutkie,szczupłe bez domkowe ślimaczki.Podwórkowy musi sobie radzić z wodą(w cieniu tak szybko nie wysycha),akurat było po burzy,wczoraj też była przelotna burza,a dziś własnie tu się skończyła.Nie była zsynchronizowana z tą w Śródpodagrycznikowym,która przeszła z godzinę wcześniej i akurat jak zaczęłam podlewanie!Wyjątkowo skończyło się na jednej sporej konewce na doniczkowce!
Za oknem w kuchni kwitną mi różowe pelargonie,rosną się dwie figi na razie ciemno zielone,rozwija się rozmaryn officinalis z Ogrodu Botanicznego(jesienna wyprzedaż nadwyżek) , holenderskie Riviera kwitnąca niebiesko,płożąca i stojąca Abraxas o drobniejszych igiełkach i kwiatach białych.Ładnie pachną po deszczu.
Olu(Ogród Azy)byłam dziś w Polanie po żółte pomidory dla Mamy i nie oparłam się cebulom żonkili: Ice King kremowy,Dick Wilden żółty,Tahiti żółty z pomarańczowym środkiem,Split Corona Taurus(tego jeszcze nigdy nie miałam) biały z pomarańczowym i żółtym.Wszystkie pełne,opakowania po 3-5 szt.cena 5-7 zł.Wybór był spory.Bardzo duży wybór krokusów na sztuki!
22-27.08. w Igołomi będą dni otwarte Polanu w 150 Ogrodów E. Freege.