Cięcie winorośli cz. 1
Re: Młode winogrono zeszłoroczne jak ciąć?
Pozdr.
Jarek
Jarek
Ok, dzięki. Czy rany smarować funabenem? A co jeśli ciężko jest określić czy najniższe oczko jest wykształcone to mam wybrać dwa kolejne wykształcone wyżej jak na zdjęciu poniżej:

Jeśli winorośl ma oprócz głównego pędy jeszcze dwa mniejsze (foto niżej) to usuwać je czy na nich też liczyć oczka:

Jeśli winorośl ma oprócz głównego pędy jeszcze dwa mniejsze (foto niżej) to usuwać je czy na nich też liczyć oczka:

-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,dedert zostawiasz dwa oczka z których wyrosną dwie łozy ,a resztę wyłamujesz to co wyrosnie po niżej tych oczek, piotr
-- 4 kwi 2016, o 20:07 --
Te cieńsze pędy wytnij są zbędne
-- 4 kwi 2016, o 20:07 --
Te cieńsze pędy wytnij są zbędne
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Re: Cięcie winorośli - pytania i odpowiedzi
Ja bym uformował z tego pień, wygląda nato że ma ponad 8mm średnicy, i jest bardzo silna
Czyli przyciąć na żądaną wysokość i po przymrozkach zostawić dwa oczka ale wysoko
Czyli przyciąć na żądaną wysokość i po przymrozkach zostawić dwa oczka ale wysoko
per aspera ad astra
Zmierzylem obie i jeśli chodzi o pien (czyli te kilka cm od ziemi) to w jednym ma 9mm, drugi 8mm a to co z nich wyrasta ma 6 mm i 5 mm. Czyli co, ciąć?
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
Witam,dedert jars dał Ci dokładną odpowiedz na Twoje pytanie,pierwszy rok na korzeń,drugi łozę,a trzeci na owocowanie i wytnij te słabe łozy bo są zbędne pozdrawiam piotr
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
Czy moja winorośl jeszcze obije jeśli po ucięciu kawałka łozy środek jest brązowy a wokół jest zielone i dopiero kora?
Przyciąłem obie winorośla na dwa oczka tak jak radziliście (jest to Rondo i Red Swenson). Dziś moją uwagę zwróciły bardzo mokre pędy jakby je ktoś oblał wodą. Rozumiem że to jest płacz winorośli? Czy jest sens to zatrzymywać? Czytałem o natykaniu ziemniaków. Dodam jeszcze że mam 3 winorośl, o której nie wspominałem bo jest ona bardzo mała (Arkadia). Słabo rosła latem, a po zimie został z niej 15-20 cm kikut. Myślałem że już po niej, ale przyciąłem szczypcami zdrewniałą końcówkę do momentu aż pojawił się zielony środek (i też mniej więcej zostały dwa oczka). Zapobiegawczo posmarowałem cięcie Funabenem - nie wiem czy dobrze zrobiłem, ale arkadia z tych 3ech nie płacze. Zastanawiam się czy to funaben zatrzymał płacz czy może słaba kondycja arkadii.
Mam mały problem. Mianowicie w ubiegłym roku moja kilkuletnia winorośl bardzo mocno owocowała (głupi nic nie obcinałem i wszędzie miała owoce). Chciałem ją na wiosnę przyciąć i doprowadzić do jakiegoś ładu, ale wyglądała jakby uschła ( zero pąków). Wić zostawiłem z nadzieją, że może gdzieś wypuści ze śpiącego. I dzisiaj poszedłem sprawdzić, faktycznie, gdzieniegdzie pojawił się mały pączek. Teraz pytanie do was... Czy nie jest za późno na cięcie? Nie wypłacze mi się na śmierć? A może poczekać i zrobić to za 2-3 miesiące?
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 25 mar 2013, o 19:28
Tnij wszystko co suche zostaw parę łóz z zapasem
Za dwa miesiące jak urosną latorośle to tego gąszczu nie ogarniesz, i zrobisz więcej szkód niż pożytku
Za dwa miesiące jak urosną latorośle to tego gąszczu nie ogarniesz, i zrobisz więcej szkód niż pożytku
per aspera ad astra
-
- 10p - Początkujący
- Od: 27 kwie 2016, o 08:05
Kiedy przycinać winorośl?
Na mojej działce jest też sporo winorośli. Mają dość grube łozy i są wysokie. Nie puściły jeszcze pędów. Czy mogę je w maju przyciąć? Nie chciałabym uszkodzić roślin... Jeśli tak, to na jakiej wysokości? Z tego, co wiem, to winorośle przycina się dość mocno. Obawiam się, że jak utnę, to za bardzo i nie będą owocować. Nie znam odmian, wiem, że jedna winorośl to odmiana "złote oczko" czy coś takiego....
Re: Kiedy przycinać winorośl?
Najlepszy termin na cięcie winorośli to wczesna wiosna, ale lepiej późno niż wcale (roślinie to zdecydowanie pomoże a nie zaszkodzi).
Tak, winorośl trzeba przycinać mocno - ok 90% zeszłorocznych przyrostów do usunięcia. W praktyce to polecałbym na każdym krzewie wybrać 2-3 ładnie wyglądające łozy (pędy zeszłoroczne z widocznymi pąkami) i skrócić je do długości ok 70-90 cm (tak żeby było ok 6-8 pąków). Wszystko co powyżej- łącznie ze starym drewnem - do ucięcia. Pozostawione łozy układamy w poziomie. Jeżeli pąki na łozie nie uszkodzone przez przymrozki z ostatnich dni (lub nie daj Boże jeszcze majowe), to wyrosną z nich nowe zielone pędy (latorośle) a na nich owoce.
Tak, winorośl trzeba przycinać mocno - ok 90% zeszłorocznych przyrostów do usunięcia. W praktyce to polecałbym na każdym krzewie wybrać 2-3 ładnie wyglądające łozy (pędy zeszłoroczne z widocznymi pąkami) i skrócić je do długości ok 70-90 cm (tak żeby było ok 6-8 pąków). Wszystko co powyżej- łącznie ze starym drewnem - do ucięcia. Pozostawione łozy układamy w poziomie. Jeżeli pąki na łozie nie uszkodzone przez przymrozki z ostatnich dni (lub nie daj Boże jeszcze majowe), to wyrosną z nich nowe zielone pędy (latorośle) a na nich owoce.
Pozdr.
Jarek
Jarek
Moje winorośle Red Swenson i Rondo mają się najwidoczniej dobrze. Ciąłem na dwa pąki a tu się okazało że pąków wyszło więcej. Czyli co, już czas pozbyć się tych dolnych odrostów i pozostawić dwa najwyższe u góry (czy może wybrać te najsilniejsze - czyli w sumie i tak wychodzi na dwa najwyższe). Niestety Bianka nie ma się najlepiej i chyba już po niej. Czytałem że późno startuje ale mamy już prawie połowę maja a ona nadal stoi. Podczas cięcia marcowego rana była jeszcze zielona.
RED SWENSON:

RONDO

BIANKA

RED SWENSON:

RONDO

BIANKA

Ponawiam pytanie. Czy już jest czas usunąć niepotrzebne pąki i zostawic tylko dwa górne? Czy Bianka umarła?
- kapitan
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 sty 2012, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Najpierw proponuję sprawdzić prognozę pogody na najbliższe noce.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;