Irysy cebulowe(syn.holenderskie)
Re: Irysy cebulowe(syn.holenderskie)
Napisałem do sprzedającego, cytując opisy z internetu:
"Irys żyłkowany wytwarza charakterystyczne cebule pokryte siateczkowatym wzorem (do jej wyglądu odnosi się drugi człon nazwy łacińskiej – reticulata – tzn. siateczka)".
"Cebulki irysa charakteryzują się wydłużonym, delikatnie stożkowatym kształtem. Z zewnątrz okryte są jasnobrązową, cienką łuską".
Załączyłem też fotografię. Ale otrzymałem odpowiedź:
"Tak, zgadza się, natomiast tym razem są takie".
Będę więc musiał poczekać do wiosny, a nuź z krokusów wyrosną irysy A może jednak nie mam racji?
"Irys żyłkowany wytwarza charakterystyczne cebule pokryte siateczkowatym wzorem (do jej wyglądu odnosi się drugi człon nazwy łacińskiej – reticulata – tzn. siateczka)".
"Cebulki irysa charakteryzują się wydłużonym, delikatnie stożkowatym kształtem. Z zewnątrz okryte są jasnobrązową, cienką łuską".
Załączyłem też fotografię. Ale otrzymałem odpowiedź:
"Tak, zgadza się, natomiast tym razem są takie".
Będę więc musiał poczekać do wiosny, a nuź z krokusów wyrosną irysy A może jednak nie mam racji?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak możesz to zrób zdjęcie cebulek bez opakowania.
Dzięki Przemek, że się zainteresowałeś tematem - dla mnie jesteś prawdziwym znawcą tych kwiatów. Niestety, w tej chwili mam tylko dostęp do starej Nokii, ale gdy ktoś ze znajomych udostępni mi smartfona, to zamieszczę zdjęcie cebulek bez torebki foliowej.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Niestety oszustwa w kwestii odmian a nawet gatunków wśród firm ogrodniczych zdarzają się nagminnie. Wielu żeruje na tym, że formalnie rzecz biorąc nie masz jak udowodnić, że zostałeś zrobiony w bambuko, reklamację można odrzucić, a przed sądem byłoby słowo przeciwko słowu (gdyby nawet ktoś był na tyle szalony, by o kilkadziesiąt zeta do sądu iść). Dlatego firmy rzetelne to prawdziwy skarb.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Masz rację, zdarzają się sprzedawcy wyjątkowo bezczelni, bez skrupułów, dobrze więc, że np. na Allegro można odpowiednio ocenić takiego gagatka i wtedy lepiej omijać go szerokim łukiem. Ale w niektórych marketach też trzeba mieć się na baczności, gdyż materiał roślinny (cebulki, kłącza) w niskiej cenie często bywa zarażony jakimiś choróbskami - kiedyś skusiłem się na tulipany i kupiłem kilkanaście kapersów pięknie wyglądających cebul, ale przed wysadzeniem ich do ziemi, okazało się, że wszystkie "rozpływają" się w palcach. Ciekawe. co piszesz: we Francji też miewacie podobne problemy, więc chyba to problem ogólnoeuropejski Pozdrawiam serdecznie.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Według mnie to i 1 i 2 to bulwy krokusów. Ciekawe kto im wydał paszport na irysy?
Polak potrafi! Krokusy botaniczne u tego sprzedawcy (10 szt.) to 2,99 zł, a irysy żyłkowane mix (też 10 szt.) - 9,49 zł. Ale na pocieszenie dostałem gratis w postaci ? lilii drzewiastej, więc jesteśmy kwita
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Moim zdaniem te cebulki po lewej to nie krokusy