Wszystko o pomidorach cz. 18
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 18
Nie mam zdjęcia ale możesz sobie zobaczyć jak wygląda ten pomidor w przekroju na zdjęciach zamieszczonych na opakowaniu z nasionami Vilmorin. Widać na nim puste przestrzenie.
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Miałam Corazona i wcale nie miał pustych przestrzeni. Myślę, że to zależy od utrzymywania w glebie równomiernej wilgoci. Przesuszanie może prowadzić do takich pustych przestrzeni.
-
Ja na swoich owocach też nie pamiętam by były puste przestrzenie ale skoro producent nasion robiąc zdjęcie na opakowanie umieszcza na nim owoc z "dziurami" to coś w tym może być. Ja osobiście za takimi owocami nie przepadam i z tego powodu nie kupiłem nasion ciekawie wyglądającej odmiany Arawak F1 (ten to ma dopiero puste przestrzenie).
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chciałam wsiać na dniach po dwa pomidorki odmiany ijuński oraz betalux na wcześniejszy zbiór. Dają radę bez doświetlania?
Coraz więcej dni slonecznych ma być w lutym a to pomidorki niskie wiec chyba nie wybiegną. Pytam bo mam niedużo nasionek ijuńskiego z akcji więc trochę by było szkoda.
Coraz więcej dni slonecznych ma być w lutym a to pomidorki niskie wiec chyba nie wybiegną. Pytam bo mam niedużo nasionek ijuńskiego z akcji więc trochę by było szkoda.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ijuńskiego uprawiam od czasów kiedy jeszcze roślin nie doświetlałam . Nie pamiętam
dokładnie kiedy go wysiewałam . Jedno pewne póżniej niż teraz wysiewałam .
Tak wczesne siewy robię od niedawna .
dokładnie kiedy go wysiewałam . Jedno pewne póżniej niż teraz wysiewałam .
Tak wczesne siewy robię od niedawna .
Raczej każde wybiegną ,szczególnie w początkowej fazie, jeżeli będą miały za wysoką temp. na parapecie i za mało światła. Jak parapet jest nad kaloryferem , to trzeba zrobić barierę/parawan, ze styropianu lub grubego kartonu. Termometr połóż na doniczce i wyczuj klimat. W dodatku na noc,w sumie już jak zmrok zapada temp. obniżam do 16st, w dzień 20st.w pochmurne pogody. Jak słońce świeci to podchodzi wyższa temp. Ja bym trenowała na Betaluxach karłowych-nasionka tanie i ogólnie dostępne. Zwróć tylko uwagę aby były karłowe, są na rynku od niedawna.Są dużo niższe i bardziej plenne od tych niskich starych odmian. No i musisz im zapewnić taką miejscówkę aż do maja, więc to już będą owocujące krzaczki na parapecie, u mnie rosną w 10l wiaderkach. Pod koniec maja u mnie dojrzewały. Na pocz. maja przestawione do szklarni i do końca rosły w wiaderkach. Ja dzisiaj wysiałam Betalukxy karłowe właśnie.Olafasola13 pisze: ↑26 sty 2024, o 09:57 Chciałam wsiać na dniach po dwa pomidorki odmiany ijuński oraz betalux na wcześniejszy zbiór. Dają radę bez doświetlania?
-
- 200p
- Od: 18 lis 2022, o 11:10
W takim razie jednak z ijuńskim poczekam do połowy lutego, a w celach doświadczalnych wsieje kilka betaluxów . Mam kilka parapetów pod którymi nie są odkręcone grzejniki to może coś z tego wyjdzie
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Ola posiej jednego już teraz , moim zdaniem nie powinien się wyciągnąć .
-
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ma ktoś może fotkę krzaka i owoców Ijuńskiego?
Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewaca pomidory Ijuńskie u Bioy viewtopic.php?p=6419574#p6419574
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Pozdrawiam, Jacek
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Przemku napisz coś więcej. Ja doświetlam wieczorem pelargonie jakąś fioletową lampą, którą kupiłam dla kaktusów ale potem myślałam dać ją pomidorkom. Na razie na pelargoniach nie widać problemów, tyle, że to jeszcze małe roślinki.przemek1136 pisze: ↑26 sty 2024, o 17:14 Muszą być źle dobrane LEDy bo coś złego się dzieje z chlorofilem.