Jabłoń: choroby, szkodniki
- darendarski
- 200p
- Od: 24 sie 2012, o 07:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń - choroby i szkodniki
Wydaje mi się, że "Oliwka inflancka" to inaczej "Lipcówka" więc 10 sierpnia ma prawo być przejrzała. Jak mi się pojawiły pierwsze takie to całą resztę trzymałem już w lodówce a nie na drzewie
-
- 200p
- Od: 5 kwie 2012, o 01:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może powieszenie przy drzewach słoniny przetopionej z ziarnami skieruję uwagę ptaszydeł na coś innego niż owoce.
Oczywiście powiesić trzeba poza zasięgiem kotów ;)
Oczywiście powiesić trzeba poza zasięgiem kotów ;)
Drodzy Forumowicze! Właśnie przyjechałam z działki po wczesnowiosennej kontroli i zauważyłam, że na mojej jabłoni kolumnowej "Bolero" straszne jakieś choróbsko. Co to jest, czym to zwalczyć, czy w ogóle jest ratunek? Jabłoń ta od kilku lat cudem oparła się usunięciu (nie owocuje, gwazdorzy, strzela fochy).
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 17 lut 2016, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy do oprysku jabłoni preparatem przeciwgrzybowym mogę dodać florowit? Przy warzywach podobno jest to wskazane
- NOWY 83
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Możesz opryskać florowitem jeśli będą liście teraz niema to sensu a o mieszaniu się nie wypowiadam.
Nie wiem czy po naszemu jakoś to sie nazywa, ale prawdopodobnie to burr knot, taka genetyczna przypadłość która może się zdarzyć przy skarlających podkładkach. Coś nie styknęło między podkładką a zrazem na poziomie korzeni. Poczytaj w necie. Bo na guzowatość i rakowatość to nie wygląda wg mnie.Mania pisze:na mojej jabłoni kolumnowej "Bolero" straszne jakieś choróbsko. Co to jest, czym to zwalczyć, czy w ogóle jest ratunek?
- ewikk77
- Od: 8 sty 2010, o 21:21
Florovit dodaję często do oprysku grzybobójczego, na stronie chyba mają tabelę mieszania i z większością można było mieszać, ale tak jak napisał NOWY 83 teraz nie ma sensu, dopiero jak się pojawią liście.
pozdrawiam Ewa
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Na zdjęciach niechoroba, a na to- jak i u ludzi lekarstwa nie ma. Chyba , że jak śpiewała Prońko(bodajże) "głupotę kijem lecz"... Nieowocowanie jabłoni może mieć wiele przyczyn. Kwitnie choć?Mania pisze:nie owocuje, gwiazdorzy, strzela fochy
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
No właśnie kwitnie obficie, kiedyś wydała z siebie całe ... 3 jabłka (smaczne), ale to w rekcji na stojącą niedaleko łopatę. Zazwyczaj pąki opadają, ale to akurat wiażę z przymrozkami
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
A pryskasz czymś ? Bo może pąki mają amatorów
Pryskam środkiem na mszyce, ale może ...nie dość dokładnie
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A może z miłością trzeba.... -kochasia jej jakiegoś w zasięg wzroku postawić? Tzn zapylacz to się nazywa, pisząc romantycznie mniej...
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
co ze słuchania mądrego.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Co będzie zapylaczem dla jabłonki w okół mam tylko śliwkę gruszkę i wierzbę żadnego chłopa no to co jej podsunąć?