Dalie z nasion cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
darrooo
50p
50p
Od: 18 mar 2013, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dalie z nasion

Post »

BarbaraR pisze:Darrooo,
nie podlewaj za dużo, bo duża szansa że zgniją, albo wyrosną cienki, wybujałe. Jeśli to możliwe przestaw na miejsce, gdzie nie jest zbyt gorąco (ok.18 stopni) - podlewaj umiarkowanie, nie zasilaj zbyt często i zbyt dużo. Na zasilanie przyjdzie jeszcze czas. jeśli ziemia jest lekko wilgotna to wystarczy, ale nie może być wysuszona. Ja bym raczej spróbowała zwilżać wodą z rozpylacza. Wówczas korzysta z wody część nadziemna rośliny, a korzonki mają dostęp powietrza, bo nie są zalewane.
Pierwszy raz robię sadzonki , więc niewiele na razie wiem. Na pewno był błąd w podlewaniu ,
teraz dodatkowo zraszam rano i wieczorem.
Rosną sobie zdrowo , ale nierównomiernie , najbardziej wybujałe ( ok. 10cm.) już uszczyknięte za drugą parą liści.
Większość rośnie pięknie pomalutku i przy nich czekam z uszczykiwaniem na 3 lub 4 parę liści.

Nadal nie wiem jak je podlewać :oops:
Są w wielodoniczkach 7/7 cm , po przepikowaniu podlałem mocno , by woda przelała się przez doniczkę ,
kilka dni nie podlewałem i potem raz dziennie już nie dużymi ilościami wody...
I wtedy , te listki w kilku się powykręcały...
Nie zasilałem jeszcze niczym.
Poczytałem o sadzonkach pomidorów i tam ktoś zalecał , by początkowo podlewać mocno , ale raz na kilka dni
a im większe sadzonki to częściej , by na koniec dojść do codziennego podlewania...
Czy mogę tak podlewać dalie ? A dodatkowo zraszać rano i wieczorem :?:
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p
Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Podlewaj dopiero gdy ziemia będzie wyraźnie sucha na wierzchu, lepiej trochę przesuszyć niż przelać.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p
Od: 24 sty 2013, o 21:01

Post »

Jeżli dalie z nasion tak ładnie rosną, to nie ma sensu ich chyba przetrzymywać na siłę przez zimę... Czy one co roku będą bujniejsze?
Ania
Działeczka-marzenia się spełniają
Ziemia nie należy do nas, my tylko wypożyczamy ją od naszych dzieci...
Awatar użytkownika
szy---
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2013, o 14:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja nie długo będę siał pierwszy raz. :uszy
Balkon u Szymka Zapraszam :D
Szymon
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

nyna76 pisze:Jeżli dalie z nasion tak ładnie rosną, to nie ma sensu ich chyba przetrzymywać na siłę przez zimę... Czy one co roku będą bujniejsze?
Tak z roku na rok bulwy dali rozrastają się i tym samym roślina mając mocniejsze korzenie jest w stanie wykarmić większą ilość pędów zielonych oraz kwiatów ,czyli rozrasta się bujniej co roku ,pod warunkiem dobrego traktowania :wink: . Przechowywanie zawsze jest dobrym pomysłem, bo mimo że te z nasion są piękne i dobrze kwitną, to co ciekawsze egzemplarze warto zachować gdyż nigdy nie wiadomo czy się powtórzą :wink:
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

darrooo pisze:
BarbaraR pisze:Darrooo,
nie podlewaj za dużo, bo duża szansa że zgniją, albo wyrosną cienki, wybujałe. Jeśli to możliwe przestaw na miejsce, gdzie nie jest zbyt gorąco (ok.18 stopni) - podlewaj umiarkowanie, nie zasilaj zbyt często i zbyt dużo. Na zasilanie przyjdzie jeszcze czas. jeśli ziemia jest lekko wilgotna to wystarczy, ale nie może być wysuszona. Ja bym raczej spróbowała zwilżać wodą z rozpylacza. Wówczas korzysta z wody część nadziemna rośliny, a korzonki mają dostęp powietrza, bo nie są zalewane.
Pierwszy raz robię sadzonki , więc niewiele na razie wiem. Na pewno był błąd w podlewaniu ,
teraz dodatkowo zraszam rano i wieczorem.
Rosną sobie zdrowo , ale nierównomiernie , najbardziej wybujałe ( ok. 10cm.) już uszczyknięte za drugą parą liści.
Większość rośnie pięknie pomalutku i przy nich czekam z uszczykiwaniem na 3 lub 4 parę liści.

Nadal nie wiem jak je podlewać :oops:
Są w wielodoniczkach 7/7 cm , po przepikowaniu podlałem mocno , by woda przelała się przez doniczkę ,
kilka dni nie podlewałem i potem raz dziennie już nie dużymi ilościami wody...
I wtedy , te listki w kilku się powykręcały...
Nie zasilałem jeszcze niczym.
Poczytałem o sadzonkach pomidorów i tam ktoś zalecał , by początkowo podlewać mocno , ale raz na kilka dni
a im większe sadzonki to częściej , by na koniec dojść do codziennego podlewania...
Czy mogę tak podlewać dalie ? A dodatkowo zraszać rano i wieczorem :?:
darrooo koleżanka dobrze Ci napisała jak pielęgnować siewki dalii. Bierz to na wyczucie i nie porównuj ich z pomidorami. Przy siewkach dalii trzeba ostrożnie z nadmiarem wody bo prędzej zgniją a tu chodzi też o to aby im wyrosły też korzenie ,,bulwiaste" które będą magazynować wodę. Wystarczy że ziemia będzie lekko wilgotna.
To ,że rosną nie równomiernie to może być też ,,czynnik " nasion czy odmian.

:roll: u mnie pojawiło się parę siewek z białymi liśćmi choć mają dostęp do słońca przez parę godz. Ciekawa jestem czy będą dalej rosły.
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p

Post »

Moje wszystkie ładnie wyszły z ziemi. Jak tak ładnie będą rosnąć, to za 4-6 dni będę musiała pikować z kuwety do kubeczków :D
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

;:oj ;:oj ja kwiatowa nie jestem - ale dalie wysiałam dzisiaj z ciekawości - kołnierzykową, magnon i wysoką pomponową.
Ile mniej więcej kiełkują?
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p

Post »

Aga po 5 dniach mam wszystkie na wierzchu, rosną jak szalone.
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Popieram, szaleją , szaleją i wołają światła....Obracają się w poszukiwaniu słoneczka.
Ania
Awatar użytkownika
minia821
500p
500p

Post »

Dlatego latam z pojemniczkiem i odwracam je w stronę słońca :D
Pozdrawiam Kaśka
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37

Post »

Jak szybko można posadzić wyhodowaną z nasion dalię? Wysiałam kilka nasion i kiełkują, a nie chcę ich zmarnować :oops:
Awatar użytkownika
nyna76
1000p
1000p

Post »

Jak moje leżąc na waciku po 2 dniach pokazały kiełek to je wsadziłam i rosną pięknie. Tylko nie za głęboko. Najlepiej tylko delikatnie wbij kiełkiem w ziemię, a łupinkę zostaw na granicy ziemia powietrze.
Ania
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”