Tunbergia(Thunbergia alata ) Cz.1
- Saskja
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 15:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Tunbergia - ( Thunbergia alata ) jak uprawiać?
A ja jestem bardzo zawiedziona. Moje tunbergie wsadzone do gruntu rosną słabiutko, o pąkach mowy nie ma, a w dodatku wcale się nie chcą wspinać po pniach drzewek, chociaż je nawet delikatnie podwiazuję wstążeczkami. Wolą się kłaść na ziemi i sobie pełzać
Pozdrawiam, Agnieszka
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Mój wątek - Pisarka w Ogrodzie pod Dębami
Janek45, to co zaznaczyłeś w kółko to już przekwitnięty kwiat. Tzn. kwiatek już odpadł a została taka ... no nie wiem działka kielicha chyba to się nazywa. W każdym razie to normalne. Po kilku dniach zobaczysz tam owoce. Zatem lepiej obrywać, żeby nie obciążać rośliny wytwarzaniem nasion.
- Norbitka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lip 2012, o 14:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
janek45 Pięknie ukwiecony balkon. Twoja Thunbergia ma tak mocno zielone listki czy tak na foto wyszło?
Moja ma je bardzo blade, nie wiem czy nie bledsze jak okaz agamoz1 (witaj krajanko ) na zdjęciu wyżej.
Moja ma je bardzo blade, nie wiem czy nie bledsze jak okaz agamoz1 (witaj krajanko ) na zdjęciu wyżej.
moja tunbergia http://www.garnek.pl/doda33/26348321
DOROTA
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Michał ale piękna
Skąd ją masz???
Skąd ją masz???
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Michał, jeśli da radę to zbierz potem nasionka z tej piękności. Chętnię kupie lub wymienię się na jakieś inne nasionka
Śliczności! Ponawiam pytanie. Skąd ją masz?
Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
Kupiłem małą sadzonkę u ogrodniczki. Zobaczę jak to będzie z nasionami, bo ja obrywam na bieżąco przekwitające kwiaty - zależy mi na długim kwitnieniu. Chociaż może kilka nasienników zostawię... ;)
Kasiu, a mogłabyś zrobić i wkleić zdjęcie całej roślinki? Zastanawiałam się nad posadzeniem swojej do gruntu, ale jednak się nie zdecydowałam
Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Pozdrawiam
Patrycja
Patrycja
Patrycjo ciężko będzie mi zrobić całe zdjęcie, poniważ posadziłam ją w miejscu, gdzie została zagłuszona przez lawendę, powojnik i groszek pachnący oraz dziko rozrastającą się nasturcję pienną . Wszystkie rośliny wymieszały mi się w gąszczu. I tak cieszę się, że udało mi się w ogóle wypatrzyć te małe kwiatki. Jutro postaram się je jakoś delikatnie porozdzielać i może jakoś mi się uda ją wyłonić w całości. Jak sadziłam ją do gruntu to miała zaledwie po dwie pary liści, później zmarzła i myślałam, że już z niej nic nie będzie, ale jednak się odbiła i rośnie sobie po cichutku w tych chaszczach
Kasia