Zwartnica,Hippeastrum cz.2
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Amarylis, Hypeastrum /2
Podziwiam Wasze hippeastra, to niesamowite rośliny, i jakie piękne! Moja Mama je hoduje od lat.
Ostatnio i u Niej coś zakwitło
Ostatnio i u Niej coś zakwitło
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
Przecudnej urody te hibki .
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Kozula śliczny ten Twój storczyko-hipek
Witam
Od dawna podziwiam Wasze przepięknie kwitnące roślinki i też zachciało mi się mieć coś takiego w domu .
Miałam niewielką, dotychczas nie kwitnącą cebulkę hippeastrum. Zdjęcie z sierpnia ub. r.
Na przezimowanie umieściłam cebulkę w kanale garażu. Niestety, wyjęłam ją stamtąd w nienajlepszym stanie; była pokryta pleśnią, a korzonki były zmurszałe . Wahałam się: wyrzucić natychmiast, czy jeszcze na jakiś czas położyć w ciepłej, suchej piwnicy. Wybrałam to drugie. Wczoraj ujrzałam wychodzący z cebuli "dzióbek" pąka kwiatowego . Dziś obrałam wierzchnią, zapleśniałą warstwą łupin, wykąpałam w środku grzybobójczym i posadziłam do małej doniczki. Jak myślicie, odżyje i zakwitnie?
Wczoraj kupiłam też w sklepie ogrodniczym dużą cebulę. Ma mieć śliczne, purpurowe kwiaty. Na razie nic z cebulki nie wyłazi. Czy jest szansa na tegoroczne kwitnienie mojego nowego nabytku?
Pozdrawiam miłośniczki i wielbicieli hippków
Od dawna podziwiam Wasze przepięknie kwitnące roślinki i też zachciało mi się mieć coś takiego w domu .
Miałam niewielką, dotychczas nie kwitnącą cebulkę hippeastrum. Zdjęcie z sierpnia ub. r.
Na przezimowanie umieściłam cebulkę w kanale garażu. Niestety, wyjęłam ją stamtąd w nienajlepszym stanie; była pokryta pleśnią, a korzonki były zmurszałe . Wahałam się: wyrzucić natychmiast, czy jeszcze na jakiś czas położyć w ciepłej, suchej piwnicy. Wybrałam to drugie. Wczoraj ujrzałam wychodzący z cebuli "dzióbek" pąka kwiatowego . Dziś obrałam wierzchnią, zapleśniałą warstwą łupin, wykąpałam w środku grzybobójczym i posadziłam do małej doniczki. Jak myślicie, odżyje i zakwitnie?
Wczoraj kupiłam też w sklepie ogrodniczym dużą cebulę. Ma mieć śliczne, purpurowe kwiaty. Na razie nic z cebulki nie wyłazi. Czy jest szansa na tegoroczne kwitnienie mojego nowego nabytku?
Pozdrawiam miłośniczki i wielbicieli hippków
Jakie cudowneeee
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Kozulo- przepiękna ta stara odmiana
Jest na czym oko zawiesić
Jest na czym oko zawiesić
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
A może tak robić to i my doczekamy się takich cudowności
- FIGA
- Od: 16 cze 2007, o 10:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przejrzałam dziś 1 i 2 część wątku i nie znalazłam nic o Amarylisie belladonna może mi ktoś coś podpowiedzieć
Jedyne co wiem to to że najpierw wypuszcza liście, a później dopiero kwiaty czy jeszcze są jakieś różnice w uprawie
Kupiłam dziś cebulkę i została zasadzona do doniczki > tak będzie rosła cały czas .
Jedyne co wiem to to że najpierw wypuszcza liście, a później dopiero kwiaty czy jeszcze są jakieś różnice w uprawie
Kupiłam dziś cebulkę i została zasadzona do doniczki > tak będzie rosła cały czas .
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Witaj- mam tez cebulkę amarylisa belladonna, i moje wiadomości o uprawie tej cebuli są takie:FIGA pisze:Przejrzałam dziś 1 i 2 część wątku i nie znalazłam nic o Amarylisie belladonna może mi ktoś coś podpowiedzieć
Amaryllis belladonna (pachnący)- jest to roślina, która w pierwszym roku po posadzeniu kwitnie mniej obficie. Kwiaty amarylisa są mniejsze od Hippeastrum i pojawiają się po zaschnięciu liści. Hippeastrum nadaje się do uprawy we wnętrzach, podczas gdy amarylisa można posadzić w gruncie na słonecznym stanowisku.
Wiosną po ustąpieniu mrozów (kwiecień) sadzi się je w ogrodzie w miejscu słonecznym w odstępach co 20 cm. Liście u amarylisa Belladonna pojawiają się wiosną i zasychają z początkiem lata. Po około dwóch miesiącach z cebuli wyrasta pachnący pęd kwiatostanowy zakończony 6-12 pąkami. Po kwitnieniu pęd kwiatostanowy należy przyciąć. Łodygi nie powinny być ścinane za bardzo po skosie.
Po posadzeniu oraz w czasie suchej pogody wiosną należy obficie podlewać. W czasie silnych mrozów należy cebule dodatkowo okryć warstwą torfu.
W rejonach o mroźniejszych zimach jesienią należy wyjąć cebule z ziemi i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu ( można je przechowywać tak jak mieczyki,czy ismeny albo dalie przysypane torfem, lub trocinami).
Najlepiej amarylis rośnie na rabatach od południowej strony, kwitnie i cudnie pachnie od sierpnia do października.
Można też troszkę je podpędzić w domu, jak masz miejsce na parapecie, na początku marca wsadzić do doniczki i zacząć uprawę już w domu, ale wtedy do ogrodu trzeba wysadzić jak minie niebezpieczeństwo przymrozków. W tym roku zamierzam jej nie wysadzać w ogóle do gruntu, tylko trzymać w doniczce- na zewnątrz- oczywiście jak minie niebezpieczeństwo przymrozków
Powodzenia w uprawie