Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1
- piterrs
- 100p
- Od: 19 maja 2012, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Plumeria z nasion
Ja jestem dzisiaj załamany
Jeszcze dwa dni temu wyglądała tak
Dzisiaj po ataku przędziorka - wygląda tak
Mam nadzieję, że od tej pory będzie tylko lepiej... chyba, że zrzuciła liście bo zrobiła się zazdrosna o młodszą koleżankę
Zazdroszczę Wam tych wypuszczających kwiaty - tfu tfu, żeby nie zapeszyć!
Pozdrawiam
Piotrek
Jeszcze dwa dni temu wyglądała tak
Dzisiaj po ataku przędziorka - wygląda tak
Mam nadzieję, że od tej pory będzie tylko lepiej... chyba, że zrzuciła liście bo zrobiła się zazdrosna o młodszą koleżankę
Zazdroszczę Wam tych wypuszczających kwiaty - tfu tfu, żeby nie zapeszyć!
Pozdrawiam
Piotrek
- meluzyna
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sie 2009, o 10:43
Jerzyk, doświetlasz swoje plumerie lampami ledowymi?
- Jerzyk
- 200p
- Od: 29 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Od kilku dni zacząłem doświetlać LEDami jedną roślinę żeby zobaczyć jaka będzie różnica między tą nie doświetlaną.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Plumerie, które trzymałem w hydroponice postanowiłem jednak przesadzić do innego podłoża i nowych doniczek.
Po wyjęciu z podłoża sadzonki miały wytworzone małe korzenie co dobrze wróży ich przyszłości. Trzecia sadzonka nie miała jeszcze najmniejszego systemu korzeniowego.
Sadzonkę z pierwszego zdjęcia umieściłem w doniczce hydroponicznej, dwie pozostałe w zwykłych doniczkach.
Plumeria jako roślina tropikalna lubi wilgotne podłoże w związku z tym jako podłoże zastosowałem 40% brykietu włókna kokosowego + 30% podłoża mineralnego opisanego w wątku o adenium obesum z Soboty 15 lut 2014 16:41
+ aktywny węgiel bambusowy
+ mech sphagnum
+ krojone włosie kokosowe + dwie garście przefermentowanego nawozu bydlęcego.
Po blisko dwóch tygodniach stwierdziłem, że roślina umieszczona w doniczce hydroponicznej z wymienionym podłożem rośnie dwukrotnie szybciej od pozostałych. Wiecha przyszłych kwiatów wykształciła już duże pąki kwiatowe i niedługo rozkwitną kwiaty
Rośliny rosnące w tym samym podłożu ale w zwykłych doniczkach urosły mniej, pokazały ładnie unerwione liście,
baldachimy pączków podrosły niewiele.
Przycięte sadzonki z Madery rosną dość szybko wytwarzając ładne liście, które nie są jednak tak ładnie unerwione jak sadzonki z Synaju.
Po wyjęciu z podłoża sadzonki miały wytworzone małe korzenie co dobrze wróży ich przyszłości. Trzecia sadzonka nie miała jeszcze najmniejszego systemu korzeniowego.
Sadzonkę z pierwszego zdjęcia umieściłem w doniczce hydroponicznej, dwie pozostałe w zwykłych doniczkach.
Plumeria jako roślina tropikalna lubi wilgotne podłoże w związku z tym jako podłoże zastosowałem 40% brykietu włókna kokosowego + 30% podłoża mineralnego opisanego w wątku o adenium obesum z Soboty 15 lut 2014 16:41
+ aktywny węgiel bambusowy
+ mech sphagnum
+ krojone włosie kokosowe + dwie garście przefermentowanego nawozu bydlęcego.
Po blisko dwóch tygodniach stwierdziłem, że roślina umieszczona w doniczce hydroponicznej z wymienionym podłożem rośnie dwukrotnie szybciej od pozostałych. Wiecha przyszłych kwiatów wykształciła już duże pąki kwiatowe i niedługo rozkwitną kwiaty
Rośliny rosnące w tym samym podłożu ale w zwykłych doniczkach urosły mniej, pokazały ładnie unerwione liście,
baldachimy pączków podrosły niewiele.
Przycięte sadzonki z Madery rosną dość szybko wytwarzając ładne liście, które nie są jednak tak ładnie unerwione jak sadzonki z Synaju.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jerzy - masz rękę do opieki nad roślinami. Pod Twoja opieką, to nawet przysłowiowy "patyk" zakwitnie - chylę czoło i WIELKIE , wspaniały widok. Czekam na kwiaty tych roślin, które zakwitną w skrajnie odmiennym klimacie niż panuje w ich ojczyźnie. Jestem bardzo ciekawy jak będą wyglądały.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
- Joaquin
- 200p
- Od: 4 lut 2013, o 17:33
Jerzyk jestem pod wrażeniem!!! Bardzo ciekawy skład podłoża, mam zamiar i ja trochę poeksperymentować. Mam nadzieję, że się uda.
Joaquin
Jerzyk nie mogę się doczekać Twoich kwiatków Super pąki, trzymam kciuki. Wiesz jaki to będzie kolor???
- Jerzyk
- 200p
- Kontakt:
Te ostatnie przywiezione z Synaju powinny być białe z żółtym środkiem
Tym z Madery uciąłem czubki i również ukorzeniam nad ledami, jeden już ma też pąki, ich kwiaty powinny być żółte i ładnie pachnące.
Tym z Madery uciąłem czubki i również ukorzeniam nad ledami, jeden już ma też pąki, ich kwiaty powinny być żółte i ładnie pachnące.
Jerzy
Jerzy
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jerzy - dawno nic nie pokazujesz swoich innych roślin z kaudexem, które uprawiasz od nasion. Czy już może część z nich wyniosłeś i stoją w szklarni czy również w Twoich okolicach jest taka nieprzyjemna pogoda jak w Centrum, a rośliny nadal trzymasz na wewnętrznych parapetach ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 23 mar 2013, o 14:17
Plumerie się przycina? Może to głupie pytanie, ale mam kilka małych i jednego dużego badyla, który zgubił wszystkie liście, wypuścił jeden, znów go zgubił i znów wypuszcza
- echmea
- 50p
- Od: 26 sty 2013, o 10:52
Witam serdecznie wszystkich miłośników plumci .
Moje roślinki hoduję z nasionka ,pierwsze próby 4 lata temu.Jeżeli chodzi o przycinanie to czytałam że najlepiej przyciąć wiosną około 30 cm i taki pęd suszymy przez 3 dni a następnie sadzimy do ziemi żeby się ukorzenił i ja tak robiłam.Kwiatów niestety jeszcze nie widziałam na swoich roślinkach ale wiem że kiedyś się doczekam .Plumcie wraz z innymi kwiatami zimują u mnie w nieogrzewanej oranżerii i w tym roku dopiero kilka sztuk zaczyna budzić się do życia.Może ktoś zna złoty środek na pojawienie się kwiatów to proszę o podpowiedź.A tu kilka fotek moich plumci w różnym stadium rozwoju http://www.fotosik.pl/u/echmea/album/1389047 chyba się udało jestem początkująca więc proszę o zrozumienie
Moje roślinki hoduję z nasionka ,pierwsze próby 4 lata temu.Jeżeli chodzi o przycinanie to czytałam że najlepiej przyciąć wiosną około 30 cm i taki pęd suszymy przez 3 dni a następnie sadzimy do ziemi żeby się ukorzenił i ja tak robiłam.Kwiatów niestety jeszcze nie widziałam na swoich roślinkach ale wiem że kiedyś się doczekam .Plumcie wraz z innymi kwiatami zimują u mnie w nieogrzewanej oranżerii i w tym roku dopiero kilka sztuk zaczyna budzić się do życia.Może ktoś zna złoty środek na pojawienie się kwiatów to proszę o podpowiedź.A tu kilka fotek moich plumci w różnym stadium rozwoju http://www.fotosik.pl/u/echmea/album/1389047 chyba się udało jestem początkująca więc proszę o zrozumienie
echmea
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 20 cze 2013, o 12:28