Plumeria z nasion ,wymagania,cięcie,ukorzenianie Cz. 1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Plumeria z nasion

Post »

Ja jestem dzisiaj załamany :evil:
Jeszcze dwa dni temu wyglądała tak Obrazek Obrazek

Dzisiaj po ataku przędziorka - wygląda tak :(
Obrazek Obrazek

Mam nadzieję, że od tej pory będzie tylko lepiej... chyba, że zrzuciła liście bo zrobiła się zazdrosna o młodszą koleżankę
Obrazek Obrazek

Zazdroszczę Wam tych wypuszczających kwiaty - tfu tfu, żeby nie zapeszyć!

Pozdrawiam
Piotrek
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Jerzyk, doświetlasz swoje plumerie lampami ledowymi?
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Od: 29 gru 2008, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Od kilku dni zacząłem doświetlać LEDami jedną roślinę żeby zobaczyć jaka będzie różnica między tą nie doświetlaną.
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Plumerie, które trzymałem w hydroponice postanowiłem jednak przesadzić do innego podłoża i nowych doniczek.
Po wyjęciu z podłoża sadzonki miały wytworzone małe korzenie co dobrze wróży ich przyszłości. Trzecia sadzonka nie miała jeszcze najmniejszego systemu korzeniowego.

Obrazek

Obrazek

Sadzonkę z pierwszego zdjęcia umieściłem w doniczce hydroponicznej, dwie pozostałe w zwykłych doniczkach.

Obrazek

Obrazek
Plumeria jako roślina tropikalna lubi wilgotne podłoże w związku z tym jako podłoże zastosowałem 40% brykietu włókna kokosowego + 30% podłoża mineralnego opisanego w wątku o adenium obesum z Soboty 15 lut 2014 16:41

Obrazek

+ aktywny węgiel bambusowy

Obrazek

+ mech sphagnum

Obrazek

+ krojone włosie kokosowe + dwie garście przefermentowanego nawozu bydlęcego.

Obrazek

Po blisko dwóch tygodniach stwierdziłem, że roślina umieszczona w doniczce hydroponicznej z wymienionym podłożem rośnie dwukrotnie szybciej od pozostałych. Wiecha przyszłych kwiatów wykształciła już duże pąki kwiatowe i niedługo rozkwitną kwiaty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rośliny rosnące w tym samym podłożu ale w zwykłych doniczkach urosły mniej, pokazały ładnie unerwione liście,

Obrazek

baldachimy pączków podrosły niewiele.

Obrazek

Przycięte sadzonki z Madery rosną dość szybko wytwarzając ładne liście, które nie są jednak tak ładnie unerwione jak sadzonki z Synaju.

Obrazek
?jeżeli chcesz być szczęśliwy jeden wieczór upij się, jeżeli chcesz być szczęśliwy przez rok ożeń się, a jeżeli chcesz być szczęśliwy przez całe życie, załóż swój ogród?.
Jerzy
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzy - ;:oj masz rękę do opieki nad roślinami. Pod Twoja opieką, to nawet przysłowiowy "patyk" zakwitnie - chylę czoło i WIELKIE ;:138 ;:215 , wspaniały widok. Czekam na kwiaty tych roślin, które zakwitną w skrajnie odmiennym klimacie niż panuje w ich ojczyźnie. Jestem bardzo ciekawy jak będą wyglądały.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
Joaquin
200p
200p
Od: 4 lut 2013, o 17:33

Post »

Jerzyk jestem pod wrażeniem!!! ;:oj ;:138 Bardzo ciekawy skład podłoża, mam zamiar i ja trochę poeksperymentować. Mam nadzieję, że się uda.
Joaquin
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Jerzyk nie mogę się doczekać Twoich kwiatków ;:138 Super pąki, trzymam kciuki. Wiesz jaki to będzie kolor??? ;:oj
Awatar użytkownika
Jerzyk
200p
200p
Kontakt:

Post »

Te ostatnie przywiezione z Synaju powinny być białe z żółtym środkiem

Obrazek

Tym z Madery uciąłem czubki i również ukorzeniam nad ledami, jeden już ma też pąki, ich kwiaty powinny być żółte i ładnie pachnące.

Obrazek
Jerzy
msk83
500p
500p
Od: 20 paź 2013, o 12:41

Post »

Ale okazy ;:oj Ciekawa jestem tego zapachu ;:173 Chciałabym, żeby i moje tak kiedyś zakwitły, jak na razie są małe, kilkumiesięczne, obie w tym samym wieku a tak różnie rosną. Rosną w normalnej ziemi.
Obrazek
Obrazek
Ten mały siedział cicho całą zimę, aż teraz po podaniu nawozu i dawki słońca, zaczął wypuszczać listek ;:138
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jerzy - dawno nic nie pokazujesz swoich innych roślin z kaudexem, które uprawiasz od nasion. Czy już może część z nich wyniosłeś i stoją w szklarni czy również w Twoich okolicach jest taka nieprzyjemna pogoda jak w Centrum, a rośliny nadal trzymasz na wewnętrznych parapetach ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
jotem
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 23 mar 2013, o 14:17

Post »

Plumerie się przycina? Może to głupie pytanie, ale mam kilka małych i jednego dużego badyla, który zgubił wszystkie liście, wypuścił jeden, znów go zgubił i znów wypuszcza :)
Awatar użytkownika
echmea
50p
50p
Od: 26 sty 2013, o 10:52

Post »

Witam serdecznie wszystkich miłośników plumci :D .
Moje roślinki hoduję z nasionka ,pierwsze próby 4 lata temu.Jeżeli chodzi o przycinanie to czytałam że najlepiej przyciąć wiosną około 30 cm i taki pęd suszymy przez 3 dni a następnie sadzimy do ziemi żeby się ukorzenił i ja tak robiłam.Kwiatów niestety jeszcze nie widziałam na swoich roślinkach ale wiem że kiedyś się doczekam :D .Plumcie wraz z innymi kwiatami zimują u mnie w nieogrzewanej oranżerii i w tym roku dopiero kilka sztuk zaczyna budzić się do życia.Może ktoś zna złoty środek na pojawienie się kwiatów to proszę o podpowiedź.A tu kilka fotek moich plumci w różnym stadium rozwoju http://www.fotosik.pl/u/echmea/album/1389047 chyba się udało jestem początkująca więc proszę o zrozumienie :oops:
echmea
madzia8228
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 20 cze 2013, o 12:28

Post »

Witam :wit dzisiaj postanowiłam pochwalić się moją plumerią którą wysiałam w zeszłym roku. Była to druga próba udana z pierwszej nie wykiełkowało ani jedno nasionko.

Obrazek Obrazek

Obrazek
Obrazek

Ta w żółtej jest największa ma bardzo duże liście
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”