Trawnik po zimie cz. 1
Re: Trawnik po zimie
Siarczan amonu zakwasi ci trawę,będziesz miał mech.Ja na trawnik,który był jeszcze gorszym stanie zastosowałem Polimag S i jakoś pomógł .
dziękuję za odpowiedżogrod2000 pisze:Tak wpatrując się na zdjęcie, to czeka Cię dużo pracy.kawika pisze:ponawiam moją prośbę o pomockawika pisze:Witam pytałam już wczesniej ale pewnie nikt nie zauważył
co proponujecie zrobić z tym?
https://lh4.googleusercontent.com/-9CQc ... 261487.jpg
czy wystarczy wzruszyć łyse placki i zrobić dosiewkę? czy też jakiś inny sposób?
Czy zastosować na ten "trawnik" mocznik?
Trawa jest intensywnie użytkowana przez psa i dzieci .
Pierwsza opcja jest już Tobie znana, zruszyć ziemię i dosiewać, obowiązkowo przykryć nasiona
Druga mniej pracy założyć nowy trawnik. Zadbać o właściwe przygotowanie ziemi, nawozy, podlewanie.
zaczęłam dosiewanie wzruszenie ziemi dosypanie wysianie nasion przykrycie podlanie
poczekam i zobaczę co się będzie działo
Hm, z tym zakwaszeniem gleby i mchem to może być problem Bo właśnie pokonałem mech (wapno z dolomitem jesienią, wertykulacja, grabienie, kreda, nawóz Florvit Fe na wiosnę). Z tym, że gleba dość zasadowa u mnie, a oprócz tego podlewam twardą wodą. Ciekawe czy to się jakoś kompensuje.
To mój ogród jest dla mnie, a nie ja dla mojego ogrodu
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej !
Ile razy w roku można stosować herbicyd od chwastów dwuliściennych na trawnikach ? Można miesiąc po pierwszym zrobić drugi?
Ile razy w roku można stosować herbicyd od chwastów dwuliściennych na trawnikach ? Można miesiąc po pierwszym zrobić drugi?
można
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kupiłam saletrzak magnezowo wapienny,powinnam go rozsypać i podlać?czy rozpuścić i zrobić oprysk?Wolałabym to pierwsze.
Ewka
Rozsypać i obficie podlać, nawet 2 razy w odstępach kilku godzinnychewka0207 pisze:Kupiłam saletrzak magnezowo wapienny,powinnam go rozsypać i podlać?czy rozpuścić i zrobić oprysk?Wolałabym to pierwsze.
Witam,
Co by mi Pan polecił na młody trawnik (siany w kwietniu)
Sypałam trochę polifoskiej 4 i saletry.
zależy mi na wzmocnieniu trawnika, pobudzeniu wzrostu i wyrównaniu koloru
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie słodź, bo mąż będzie zazdrosny, a zemnie atrakcyjny facetewka0207 pisze:Ogrod2000 dziękuję,zawsze można na Ciebie liczyć
Plinka pisze:Witam,
Pozdrawiam
PS zapomniałam dodac, że POST skierowany do Ogrod2000:) i, że mam 2500m2 trawnika:)
mam u siebie posiane 2 gatunki trawy- wymieszne podam sklad:
Safari
Rajgras angielski 20%
Rajgras angielski 20%
Kostrzewa czerwona 35%
Kostrzewa czerwona 10%
Kostrzewa owcza 10%
Wiechlina łąkowa 5%
oraz
Universal
Rajgras angielski 35%
Rajgras angielski 20%
Kostrzewa czerwona 35%
Wiechlina łąkowa 5%
Wiechlina łąkowa 5%
Działka- full słońce.
-
- 50p
- Od: 25 wrz 2008, o 09:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Muszę słodzić,bo dzięki Tobie,mam ładniutki trawniczek na pewno,daleko mu do Twoich,które pokazywałeś,ale pilnie uczę się Mam pytanie,odnośnie podlewania trawnika,ile mniej więcej wody powinnam zużyć,na 200m2?U mnie wychodzi mniej więcej,na jedno podlewanie kubik wody,za dużo,za mało?ogrod2000 pisze:Nie słodź, bo mąż będzie zazdrosny, a zemnie atrakcyjny facet
Ewka
Ewo, to dość trudne pytanie. Zależy to od gatunku trawy jaki posiadasz, zwięzłości gruntu, pogody, pory dnia, pory roku.ewka0207 pisze:Muszę słodzić,bo dzięki Tobie,mam ładniutki trawniczek na pewno,daleko mu do Twoich,które pokazywałeś,ale pilnie uczę się Mam pytanie,odnośnie podlewania trawnika,ile mniej więcej wody powinnam zużyć,na 200m2?U mnie wychodzi mniej więcej,na jedno podlewanie kubik wody,za dużo,za mało?ogrod2000 pisze:Nie słodź, bo mąż będzie zazdrosny, a zemnie atrakcyjny facet
Generalnie bardzo obficie tak jak to czynisz podlewa się życice, wiechlinę zwyczajną, mietlicę białawą jako mniejszościowy dodatek( 2 ostatnie), czyli gatunek stosowany w mieszankach sportowych i uniwersalnych.
Kostrzewy zwłaszcza czerwone, stanowiące przewagę w mieszankach dekoracyjnych są mniej pazerne na wodę i lepiej radzą sobie w upały i też zimy, znoszą umiarkowany cień, nie potrzebują silnego nawożenia.
Teoria zakłada, że trawa potrzebuje około 0.5-3L wody na m2 tyg.
W praktyce robi się to doświadczalnie ;) i to jest najlepsza metoda.