Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niecierpki z nasion

Post »

Selli, to na pewno był Niecierpek Waleriana, nie Barwinek różowy...
Ja nie widzę podobieństwa tego Barwinka do Niecierpka...
Jak znajdę, gdzie go widziałam, to napiszę nazwę... Z tego co pamiętam, to jakoś modyfikowany był, żeby mógł słońce wytrzymać...
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Wydaje mi się, że do niecierpków Waleriana po prostu trzeba mieć "rękę", albo szczęście amatora ;:306
W minionym sezonie miałam bardzo ładną rozsadę niecierpków, ale jakoś tak słabo kwitły, może za dużo słońca miały... Potem podarowałam je w prezencie mojej kochanej Babci, która przesadziła je do doniczki na balkonie. Tam pod jej ręką i przy dużo mniejszej dawce słońca wybuchł burzą kwiatów. Jak ją odwiedziłam i pokazała mi jak się rozrósł, to byłam niemalże skłonna stwierdzić, że podmieniła sadzonki :;230

Zero nawożenia i tylko regularnie go podlewała, bo "pijus" z niego straszny i kwitł nieprzerwanie aż do przymrozków.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Ha :) , jak piszesz 'szczęście amatora', czyli po prostu jak 'ślepej kurze ziarno'.Tworzenie pąków u niecierpka stymuluje lekkie przesuszanie podłoża między podlewaniem, gdzieś tam mam tak zapisane. W lekko cienistym miejscu gdzie powinien być sadzony spokojnie to znosi :wink: Ja nawożę bardzo słabym roztworem, ale raczej tak dla 'spokoju sumienia', bo widać niespecjalnie im to potrzebne, a zaszkodzić łatwo.
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będę nudna, ale dobry siew to podstawa sukcesu. Tak szybko nie zapomnę okropnych niecierpków waleriana - gigantów bez kwiatów jakie wyrosły z siewu u mnie w 2013 roku. Natomiast 2012 rok był dla mnie udany, oczywiście moim zdaniem. Pozdrawiam, a w załączeniu rok 2012 Obrazek
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu moje z zeszłorocznego siewu, były niskie i zdrowe.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne, piękne ;:138

Proszę pochwalcie się jeszcze swoimi wysiewami, zrobi się nam tu trochę kolorowo ;:108
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

No na moich niektórych jest po dwa maleńkie listeczki.
Awatar użytkownika
MoniaK
200p
200p
Od: 25 cze 2013, o 13:09

Post »

selli7 niecierpki na fotografiach wyglądają naprawdę wspaniale. Ale nie mogę znaleźć aż tylu kolorów nasion aby móc je wysiać. Widziałam różowe, pomarańczowe i czerwone, a u Ciebie fiolety i biel. Czy miałaś nasiona kupcze czy zebrane ze swoich niecierpków?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje nasiona pochodzą z kupowanych niecierpków sąsiadki chyba sprzed 5 lat.Zebrałam z ciemnoróżowych, ale miała jeszcze inne i pewnie się pokrzyżowały.Od tego czasu zbieram ze swoich i zawsze wychodzą takie w różnych odcieniach różu i z oczkiem.Białe mam z kupionych 2 lata temu.Jednak w zeszłym sezonie moje niecierpki wytworzyły bardzo mało nasion.Nie wiem od czego to zależy, ale czasem kupowane nie tworzą wcale nasion, tak było u mojej koleżanki.
Nie wyobrażam sobie lata bez tych kwiatów, ich prostota, a zarazem dekoracyjność i elegancja moim zdaniem są powalające :)
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szkoda, że te pełne nie wytwarzają nasion... :(
Ale, jak tak patrze na te Wasze łany, to mnie powoli nabiera na wysianie tych płaskich... Zawsze je miałam, ale ostatnie kilka lat, nie... I chyba pora powrócić do starych zwyczajów... :wink:
Selli nie znalazłam tej odmiany, ale szukam uparcie, musi gdzieś być, skoro czytałam o niej... Chyba, że to typowy chwyt sprzedawcy... A po sezonie okazało się inaczej... No, zobaczymy... :)
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Kontakt:

Post »

Kochane a powiedzcie Ci czy z nasion Balsamina tez daje duzo kwiatów czy raczej badyl z jednym u góry?
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Balsaminki są ciekawym wypełniaczem rabaty. W mininym sezonie po raz pierwszy je wysiałam i nawet się udały.

Pod poniższym linkiem znajdziesz moje zdjęcia:

http://forumogrodnicze.info//viewtopic. ... a#p4024189

:wit
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak siałam u siebie, to było dużo kwiatków, tylko nie wyglądało to tak spektakularnie, jak u odm. Waleriana, bo układ kwiatów zupełnie inny, wyrastają na długości łodygi... Ale, jako ciekawostka w ogrodzie, też się nieźle prezentują... Tylko szybko wytwarzają nasiona, ale przy nieregularnych wschodach, to się rekompensuje... :)
Część 1Część 2
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”