Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
- dorkow0
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sty 2013, o 22:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Selli, to na pewno był Niecierpek Waleriana, nie Barwinek różowy...
Ja nie widzę podobieństwa tego Barwinka do Niecierpka...
Jak znajdę, gdzie go widziałam, to napiszę nazwę... Z tego co pamiętam, to jakoś modyfikowany był, żeby mógł słońce wytrzymać...
Ja nie widzę podobieństwa tego Barwinka do Niecierpka...
Jak znajdę, gdzie go widziałam, to napiszę nazwę... Z tego co pamiętam, to jakoś modyfikowany był, żeby mógł słońce wytrzymać...
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Wydaje mi się, że do niecierpków Waleriana po prostu trzeba mieć "rękę", albo szczęście amatora
W minionym sezonie miałam bardzo ładną rozsadę niecierpków, ale jakoś tak słabo kwitły, może za dużo słońca miały... Potem podarowałam je w prezencie mojej kochanej Babci, która przesadziła je do doniczki na balkonie. Tam pod jej ręką i przy dużo mniejszej dawce słońca wybuchł burzą kwiatów. Jak ją odwiedziłam i pokazała mi jak się rozrósł, to byłam niemalże skłonna stwierdzić, że podmieniła sadzonki
Zero nawożenia i tylko regularnie go podlewała, bo "pijus" z niego straszny i kwitł nieprzerwanie aż do przymrozków.
W minionym sezonie miałam bardzo ładną rozsadę niecierpków, ale jakoś tak słabo kwitły, może za dużo słońca miały... Potem podarowałam je w prezencie mojej kochanej Babci, która przesadziła je do doniczki na balkonie. Tam pod jej ręką i przy dużo mniejszej dawce słońca wybuchł burzą kwiatów. Jak ją odwiedziłam i pokazała mi jak się rozrósł, to byłam niemalże skłonna stwierdzić, że podmieniła sadzonki
Zero nawożenia i tylko regularnie go podlewała, bo "pijus" z niego straszny i kwitł nieprzerwanie aż do przymrozków.
Ha , jak piszesz 'szczęście amatora', czyli po prostu jak 'ślepej kurze ziarno'.Tworzenie pąków u niecierpka stymuluje lekkie przesuszanie podłoża między podlewaniem, gdzieś tam mam tak zapisane. W lekko cienistym miejscu gdzie powinien być sadzony spokojnie to znosi Ja nawożę bardzo słabym roztworem, ale raczej tak dla 'spokoju sumienia', bo widać niespecjalnie im to potrzebne, a zaszkodzić łatwo.
- amarylis384
- 500p
- Od: 5 sty 2014, o 18:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Dziunia87
Piękne, piękne
Proszę pochwalcie się jeszcze swoimi wysiewami, zrobi się nam tu trochę kolorowo
Proszę pochwalcie się jeszcze swoimi wysiewami, zrobi się nam tu trochę kolorowo
No na moich niektórych jest po dwa maleńkie listeczki.
selli7 niecierpki na fotografiach wyglądają naprawdę wspaniale. Ale nie mogę znaleźć aż tylu kolorów nasion aby móc je wysiać. Widziałam różowe, pomarańczowe i czerwone, a u Ciebie fiolety i biel. Czy miałaś nasiona kupcze czy zebrane ze swoich niecierpków?
Moje nasiona pochodzą z kupowanych niecierpków sąsiadki chyba sprzed 5 lat.Zebrałam z ciemnoróżowych, ale miała jeszcze inne i pewnie się pokrzyżowały.Od tego czasu zbieram ze swoich i zawsze wychodzą takie w różnych odcieniach różu i z oczkiem.Białe mam z kupionych 2 lata temu.Jednak w zeszłym sezonie moje niecierpki wytworzyły bardzo mało nasion.Nie wiem od czego to zależy, ale czasem kupowane nie tworzą wcale nasion, tak było u mojej koleżanki.
Nie wyobrażam sobie lata bez tych kwiatów, ich prostota, a zarazem dekoracyjność i elegancja moim zdaniem są powalające
Nie wyobrażam sobie lata bez tych kwiatów, ich prostota, a zarazem dekoracyjność i elegancja moim zdaniem są powalające
- dorkow0
Szkoda, że te pełne nie wytwarzają nasion...
Ale, jak tak patrze na te Wasze łany, to mnie powoli nabiera na wysianie tych płaskich... Zawsze je miałam, ale ostatnie kilka lat, nie... I chyba pora powrócić do starych zwyczajów...
Selli nie znalazłam tej odmiany, ale szukam uparcie, musi gdzieś być, skoro czytałam o niej... Chyba, że to typowy chwyt sprzedawcy... A po sezonie okazało się inaczej... No, zobaczymy...
Ale, jak tak patrze na te Wasze łany, to mnie powoli nabiera na wysianie tych płaskich... Zawsze je miałam, ale ostatnie kilka lat, nie... I chyba pora powrócić do starych zwyczajów...
Selli nie znalazłam tej odmiany, ale szukam uparcie, musi gdzieś być, skoro czytałam o niej... Chyba, że to typowy chwyt sprzedawcy... A po sezonie okazało się inaczej... No, zobaczymy...
- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
Kochane a powiedzcie Ci czy z nasion Balsamina tez daje duzo kwiatów czy raczej badyl z jednym u góry?
- Dziunia87
Balsaminki są ciekawym wypełniaczem rabaty. W mininym sezonie po raz pierwszy je wysiałam i nawet się udały.
Pod poniższym linkiem znajdziesz moje zdjęcia:
http://forumogrodnicze.info//viewtopic. ... a#p4024189
Pod poniższym linkiem znajdziesz moje zdjęcia:
http://forumogrodnicze.info//viewtopic. ... a#p4024189
- dorkow0
Jak siałam u siebie, to było dużo kwiatków, tylko nie wyglądało to tak spektakularnie, jak u odm. Waleriana, bo układ kwiatów zupełnie inny, wyrastają na długości łodygi... Ale, jako ciekawostka w ogrodzie, też się nieźle prezentują... Tylko szybko wytwarzają nasiona, ale przy nieregularnych wschodach, to się rekompensuje...