Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
salencja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2020, o 11:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fikus Benjamina - choroby i szkodniki

Post »

Na kartkę spadł mi jeden robak, w jasne i ciemne paski i takie właśnie zaobserwowałam na liściach. Hmm, jest tego coraz więcej.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wciornastki, zrób oprysk Mospilanem. Jeśli masz inne rośliny, to te też.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
salencja
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 lis 2020, o 11:18

Post »

Dobrze, zrobię. A czy ta srebrzysta powłoka to jest właśnie przez nie?
Tak, mam inne rośliny, wszystkie w tym pomieszczeniu muszę spryskać? Tak zapobiegawczo?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak i tak.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
marciulla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lis 2020, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam, proszę o poradę jak pomóc mojemu fikusowi. Jakiś czas temu pojawił się biały nalot i wydaje mi się, że od niego marnieją łodygi (widać, że niektóre uschły). Stoi na luzaka w pokoju, kiedyś stał jakieś 3 tygodnie na parapecie (niby zachodnia strona), ale pojaśniały mu liście więc uznałam, że tam ma zbyt dużo światła. Ma drobniutkie listki (bez plam), podlewany jest kranówką, gdy ma sucho. Pomocy ;:218 Marta
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Same błędy uprawowe...

Po 1. Akurat Fikusy potrzebują dużo światła. Więc tylko parapet.
Po 2. Rośliny podlewamy miękką wodą, a nie prosto z kranu...
Po 3. Jaśniejsze liście to w żadnym wypadku nie od nadmiaru światła tylko od podlewania zbyt twardą wodą. Doszło do zmiany pH podłoża na niekorzystny dla tych roślin. Krótko, podłoże uległo zasoleniu.
Po 4. Podłoże i tak jest nieprawidłowe, zbyt mało przepuszczalne.

Przesadź do nowego przepuszczalnego podłoża, podlewaj wyłącznie miękką wodą, filtrowaną albo przegotowaną, względnie mieszanką wody destylowanej z wyżej wymienionymi.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
marciulla
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lis 2020, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

norbert76:

Dzięki Ci dobry człowieku! ;:180
budzynska_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 gru 2020, o 23:01

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cześć,
Z góry wybaczcie jeśli coś źle dodałam, mój pierwszy post. ;)
Mój fikus Benjamina trzymał się bardzo dobrze, niestety od pewnego czasu na nim oraz na mniejszym fiksusie ginseng zauważyłam czarne kropki. Mam nadzieje ze wszystko dobrze widać na zdjęciu. Fikus ginseng - większość liści opada bardzo szybko, plamy się pojawiają -> liście lekko zwijają się -> żółtobrązowe -> uschnięcie i opadnięcie. Na Benjaminu póki co liście trzymają się, bardzo rzadko coś opadnie.
Jeśli chodzi o miejsce, myśle ze to raczej nie kwestia jego. Stoją tam od dłuższego czasu i wszystko wcześniej było w porządku. Poza zmniejszeniem częstotliwości podlewania przy przejściu na okres zimowy nic nie zmieniałam, roślinki również co jakiś czas zraszam.
Co robić? Czy to naturalne czy jednak choroba i zastosować jakiś preparat?
Bardzo Wam dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po 1. Nie ma takiego fikusa, jak ginseng która jest tylko nazwą handlową, a ficus retusa (microcarpa).

Po 2. Akurat stanowisko ma duże znaczenie, a konkretnie odległość od okna. Fikusy potrzebują dużo światła i muszą mieć jasne stanowisko tuż przy oknie bez żadnych firanek, zasłon, itd.

Po 3. Istotne jest podłoże. Podejrzewam, że znając życie są posadzone do samej ziemi, a nie do mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1.

Po 4. Podlewanie, podłoże powinno być umiarkowanie wilgotne, ale ani zalane ani zbytnio przesuszane.

Po 5. Doniczka musi mieć odpływ i stać na podstawce, a nie włożona do osłonki.

Z tego co widzę opcji jest kilka. Przelanie i początki infekcji grzybowej, zdjęcie nr 2.
Natomiast ponadto na ostatnim zdjęciu widzę chyba wełnowca.
Czarne wypukłe kropki to mogą być zarówno ślady odchodów szkodników, a czarne plamki to również może być infekcja grzybowa. Zarówno wskutek żerowania szkodników, jak i z powodu błędów uprawowych.

Wyciągnij rośliny z doniczki i sprawdź stan korzeni. Jeśli będą oznaki chorych korzeni trzeba będzie przesadzić do właściwego podłoża.
Obejrzyj dokładnie wszystkie liście, może znajdziesz więcej wełnowców. Tutaj z kolei trzeba zrobić oprysk Mospilanem oraz dodatkowo preparatem grzybobójczym, np. Topsin. Oba opryski możesz wykonać jeden po drugim.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
budzynska_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Bardzo Ci dziękuje za odpowiedz!
Mniejszy fikus stoi sobie na wschodnim oknie na parapecie (z daleka od grzejnika), duży niestety kawałek od okna. Jednak cały czas było w porządku, problemy zaczęły się dopiero od niedawna wiec to chyba nie kwestia miejsca.
Sprawdziłam korzenie- z nimi na całe szczęście nic się nie stało.
Polecone opryski zrobione :) Zobaczymy czy dzięki nim roślinki się podniosą
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwestia stanowiska akurat może mieć duże znaczenie i nie chodzi tylko o zbyt ciemne miejsce, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym kiedy masz o wiele mniej światła, to jeśli chodzi o parapet, roślina z klimatu tropikalnego jest narażona zbyt chłodne powietrze. A te rośliny szczególnie wrażliwe na jedno i drugie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
budzynska_k
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Oki, jeszcze raz dziękuje za wszystkie rady.
Odezwę się za kilka dni jak wyglada sytuacja :)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej to będzie kwestia kilku tygodni, nie dni. W okresie jesienno-zimowym, rośliny dłużej dochodzą do siebie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”