Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Nie wiem jak należy podlewać bazylie, ale jeśli chodzi o podlewanie od podstawki, to wystarczyłoby pudełko troszkę wyższe niż ilość keramzytów w dnie doniczki(wtedy również wody lejemy ponad poziom keramzytów), w której znajduje się bazylia. Wystarczy wtedy umieścić taką roślinke w tym pojemniku na jakiś czas a poziom wody sam powinien się wyrównać Wtedy wyciagamy roślinę z tego pojemnika i kładziemy w podstawke docelową aby wrazie W nadmiar nie poleciał na podłogę
W niedziele (20.04.14) posiałem nową bazylie, oregano i tymianek. Z tych wcześniejszych nic nie było. Rzeżucha zaczęła mi rosnąć. Mam nadzieje że teraz się uda. Nie przykrywałem nasion ziemią tym razem i oby to pomogło. Codziennie zwilżam ziemię żeby nasiona nie wyschły...
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Też planuje zrobić dosiew bazyli oraz innych ziół
- PaulaPola
- Od: 26 mar 2012, o 21:18
Jestem tak przywiązana do tych bazylii że nie ma mowy o dzieleniu się . Bazylia rośnie w ziemi z biedronki i "mieszka" w mieście Olsztyn
troche się nie zrozumieliśmy Chodziło mi czy to jest południowe okno czy wschodnie . Bo widzę doniczki więc raczej nie w ogrodziePaulaPola pisze:Jestem tak przywiązana do tych bazylii że nie ma mowy o dzieleniu się . Bazylia rośnie w ziemi z biedronki i "mieszka" w mieście Olsztyn
- PaulaPola
Raz stoją na wschodnim, a innym razem na zachodnim.
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Moje 9-cio dniowe roślinki . Proszę o opinie na temat aktualnego wzrostu na tym etapie.
Zastosowałem ziemię uniwersalną. Na dnie doniczek znajduje się warstwa keramzytu. Nasiona zasiane na powierzchni gleby .
Bazylia
Oregano
Tymianek
Czy na 9-cio dniowe roślinki nie są zbyt małe ?? Stoją na parapecie balkonowym przy południowo-wschodniej stronie budynku(bloku,
parter) . Nie przesuszam gleby ale jednocześnie staram się ja utrzymywać wilgotną.
Podlewam spryskiwaczem by nie wypłukać roślinek . Poradźcie coś. Przy takim tempie wzrostu nigdy nie doczekam się na tyle dużych by móc je dodawać do potraw,.
Zastosowałem ziemię uniwersalną. Na dnie doniczek znajduje się warstwa keramzytu. Nasiona zasiane na powierzchni gleby .
Bazylia
Oregano
Tymianek
Czy na 9-cio dniowe roślinki nie są zbyt małe ?? Stoją na parapecie balkonowym przy południowo-wschodniej stronie budynku(bloku,
parter) . Nie przesuszam gleby ale jednocześnie staram się ja utrzymywać wilgotną.
Podlewam spryskiwaczem by nie wypłukać roślinek . Poradźcie coś. Przy takim tempie wzrostu nigdy nie doczekam się na tyle dużych by móc je dodawać do potraw,.
Moje ziółka zimują pod agro włókniną w gruncie: rozmaryn, melisa, mięta, oregano, tymianek, lubczyk, hyzop, szałwia. Dosiewam tylko bazylię, bo jest jednoroczna. Zrezygnowałam już z lawendy, bo mimo wielu prób, nie chce mi rosnąć.
Nie wolno w lesie kląć, kapelusz trzeba zdjąć
Pozdrawiam Violetta
Pozdrawiam Violetta
Witam , kupiłam wczoraj bazylie czerwonolistną czy ktoś ma z nią jakieś doświadczenia? Mam nadzieję, że jest tak samo aromatyczna jak bazylia pospolita:)
- PaulaPola
Asiula, jest mniej aromatyczna.'
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 kwie 2014, o 19:16
Bardziej aromatyczna i nie trzeba jej siekać jest ta bazylia Piccolino
rośnie na balkonie w donicach i dobrze sobie radzi
rośnie na balkonie w donicach i dobrze sobie radzi
ogrodowy Szkodnik