Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011
Aniu powiem szczerze że nie wiedziałam że, miłki amurskie można prowadzić z siewek ale są cudne. Czy powtarzają cechy rośliny z której zebrałaś nasiona ?????
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie wiedziałam, że miłki moga mieć tak piekne kwiatki. Znałam tylko jeden rodzaj
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 3 maja 2010, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Aniu. Piękne te pomarańczowe te miłki amurskie szczególnie 'Chichibubeni'. To te siałaś, czy żółty gatunek? Zazdroszczę Ci śniegu, teraz by się przydał, ja mam tylko ten najbardziej nieprzyjemny z nieprzyjemnych i nieprzyjaznych, wiatr o którym pisze wyżej amba .
Pozdrawiam, Kaśka
- andowan
- Od: 16 lip 2007, o 07:49
Marysiu-ambo - bardzo, bardzo się cieszę, że sasanki i werbeny wschodzą. Prawdę mówiąc nie sądziłam, że werbena tak się pospieszy; boję się, że siewki na parapecie mogą się "wyciągnąć". Ale pewnie sobie poradzisz. Wcześnie wyrosną, wcześnie zakwitną i zaowocują. A potem, to już bedziesz miała pełno werbeny w ogrodzie
Marysiu - siewki nie są moje; wcześniej pisałam, że zakupiłam je u znanych polskich kolekcjonerek i z niecierpliwością czekam, jak zakwitną. Na szczęście są pomarańczowe a więc powtórzyły cechy choć nie wiem, czy Chichibubeni nie powinien być jeszcze bardziej pomarańczowy. Ja sama wysiałam miłki amurskie ( gatunek ) po raz pierwszy w ubiegłym roku i jeszcze nie wiem, czy wzejdą bo zbyt późno zauważyłam nasiona.
Małgosiu - w Japonii powstały i wciąż powstają nowe hodowlane odmiany miłka amurskiego. Wszystkie mi się bardzo podobają i mam nadzieję poszerzać stopniowo kolekcję. Sama też będę wysiewała nasiona jeśli tylko moje miłki zechcą je zawiązać.
Katarzynko - jak już pisałam, to nie są moje siewki.
Przykra ta wietrzna, zimna pogoda po ślicznej, dwudniowej wiośnie U mnie wciąż pada śnieg i warstwa świeżego puchu przekroczyła już 20 cm.
Zanim powtórnie wkroczyła zima zobaczyłam, że kozłówki od Ciebie mają się bardzo dobrze . Cieszę się nimi bardzo i jeszcze raz dziękuję. Żeby jeszcze gdzieś dostać białą
Marysiu - siewki nie są moje; wcześniej pisałam, że zakupiłam je u znanych polskich kolekcjonerek i z niecierpliwością czekam, jak zakwitną. Na szczęście są pomarańczowe a więc powtórzyły cechy choć nie wiem, czy Chichibubeni nie powinien być jeszcze bardziej pomarańczowy. Ja sama wysiałam miłki amurskie ( gatunek ) po raz pierwszy w ubiegłym roku i jeszcze nie wiem, czy wzejdą bo zbyt późno zauważyłam nasiona.
Małgosiu - w Japonii powstały i wciąż powstają nowe hodowlane odmiany miłka amurskiego. Wszystkie mi się bardzo podobają i mam nadzieję poszerzać stopniowo kolekcję. Sama też będę wysiewała nasiona jeśli tylko moje miłki zechcą je zawiązać.
Katarzynko - jak już pisałam, to nie są moje siewki.
Przykra ta wietrzna, zimna pogoda po ślicznej, dwudniowej wiośnie U mnie wciąż pada śnieg i warstwa świeżego puchu przekroczyła już 20 cm.
Zanim powtórnie wkroczyła zima zobaczyłam, że kozłówki od Ciebie mają się bardzo dobrze . Cieszę się nimi bardzo i jeszcze raz dziękuję. Żeby jeszcze gdzieś dostać białą
- Margo2
Dzisiaj się dowiedziałam, że miłek nalezy do rodziny różowatych.
Już wiem, dlaczego tak mi się podoba
Już wiem, dlaczego tak mi się podoba
- andowan
Małgosiu - miłki należą do rodziny jaskrowatych i dlatego ich nasiona muszą być wysiewane natychmiast po dojrzeniu ( a nawet tuż przed) bo, jak to u jaskrowatych, bardzo szybko tracą zdolność kiełkowania.
- Margo2
No pewnie, że do jaskrowatych. Pokićkało mi się z kuklikiem.
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Aniu , jestem ciekawa jak Twoje miłki przetrwały te okrutne mrozy .
- andowan
Danusiu- sama jestem ciekawa ale u nas zima w całej okazałości : 25 cm śniegu. Miłki są przykryte sosnowym stroiszem ale pewnie z pąków kwiatowych już nic nie będzie Muszę czekać aż śnieg stopnieje i wtedy wszystko będzie wiadomo.
ANIU wilki szacuneczek , i wielkie ukłony do ziemi odnośnie takich zbiorów w ogrodzie i oczywiście znajomości roślin ...Moje uznanie i lubię tu zaglądać bo dzięki tobie poznają ciągle coś nowego ,a lubię właśnie takie nowinki .Na naukę nigdy nie jest za późno ,a to forum to lepsze od encyklopedii . Nie wiem tylko jak ci się udaje tyle nowinek zdobyć , jak widzę że nasz POLSKI rynek ubogi i trzeba się nieźle naszukać by mieć coś innego ....Miłki wspaniałe ...ale u mnie to jeszcze nie ten czas ...powzdycham tylko i może lepiej mi będzie w ten zimowo wiosenny wieczór . Pozdrawiam JUSTYŚ
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 71&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- andowan
Justyś - witam w swoim wątku i serdecznie zapraszam do następnych odwiedzin. Cieszę się, że znajdujesz tu coś, co Cię ciekawi.
To prawda - w moim ogrodzie jest ogrom roślin i sporo gatunków i odmian niedostępnych powszechnie.
Zdobywałam je na kiermaszach i wystawach ogrodniczych a także w drodze sprzedaży wysyłkowej od kolekcjonerów i hodowców w Polsce. Sporo też kupiłam korzystając z zagranicznych sklepów internetowych; najlepiej wtedy robić zakupy w kilka osób aby koszty towarzyszące były do podziału. Mam też na forum sporą grupę przyjaciół, którym pomagam w zdobywaniu roślin i zwykle mogę liczyć na rewanż z Ich strony.
Na szczęście jest na polskim rynku coraz więcej ciekawych ofert i nie trzeba ściągać wielu roślin spoza kraju; jest też niestety bardzo dużo nieuczciwych sprzedawców (szczególnie na znanym serwisie aukcyjnym) więc trzeba uważać szczególnie, gdy oferują rarytasy za małe pieniądze. Odmianowe miłki kupiłam w kraju- były przez dwa lata dostępne wiosną na allegro. Były to małe sadzonki i na kwitnienie musiałam czekać dwa lata.
To prawda - w moim ogrodzie jest ogrom roślin i sporo gatunków i odmian niedostępnych powszechnie.
Zdobywałam je na kiermaszach i wystawach ogrodniczych a także w drodze sprzedaży wysyłkowej od kolekcjonerów i hodowców w Polsce. Sporo też kupiłam korzystając z zagranicznych sklepów internetowych; najlepiej wtedy robić zakupy w kilka osób aby koszty towarzyszące były do podziału. Mam też na forum sporą grupę przyjaciół, którym pomagam w zdobywaniu roślin i zwykle mogę liczyć na rewanż z Ich strony.
Na szczęście jest na polskim rynku coraz więcej ciekawych ofert i nie trzeba ściągać wielu roślin spoza kraju; jest też niestety bardzo dużo nieuczciwych sprzedawców (szczególnie na znanym serwisie aukcyjnym) więc trzeba uważać szczególnie, gdy oferują rarytasy za małe pieniądze. Odmianowe miłki kupiłam w kraju- były przez dwa lata dostępne wiosną na allegro. Były to małe sadzonki i na kwitnienie musiałam czekać dwa lata.
JESTEM tu nowicjuszką ,ale zdążyłam się już przekonać że tu wielka,, BRAĆ '' i wszystko działa na zasadzie ,,JAK KUBA BOGU TAK BÓG KUBIE '' ale morze i dobrze , uczciwe obsmarowanie nieuczciwych sprzedawców mi się podoba . Ja tu dopiero zaczynam , tak jak i mój ogród jest dorobkiem czterech lat ale mam swoje BZIKI... i lubię maleństwa między innymi , choć nie zawsze niestety umiem im dogodzić uczę się namiętnie . I tak od 4-rech lat co roku zamęczam jedną goryczkę bezłodygową próbując ją rozgryźć i za każdym razem sobie mówię odpuść dziewczyno i co?mija zima i stoją znów przed dylematem kupić nie kupić .Pewno wiesz jak to działa , wszystkie tak mamy .Targi ogrodnicze wspaniała sprawa , mam niedaleko takie wiosenne ,ale nie tylko kasę tam tracę ale i zdrowy rozsądek .ZAJRZĘ ZNÓW I OBY DO WIOSNY ,a tak jeszcze na koniec wielką inspiracja kiedyś przed 10sięciu laty był dla mnie ogród pani LUCYNY GRABOWSKIEJ i tak mi zostało , miłość na całe życie ....
Justyś i jej kwiatki :sprzedam ,poszukuję