Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Fajny sposób z dziurkami porobionymi grabiami, nie tylko do rzodkiewek :D
Dziś zbierałam kolejne rzodkiewki, po wczorajszym deszczu dorosło prawie tyle, co w niedzielę:
Obrazek
W tunelu też zaczęłam wyrywać, i tak potrzebuję na dniach miejsce. To, jak bardzo nie podpasowały im tunelowe warunki, to widać po tym zdjęciu (dodam, że w tunelu siałam je wcześniej). Dzięki Telimence wiem co przydałoby się poprawić :wink:

Obrazek
Chyba nie muszę dodawać, która jest z gruntu, która z tunelu :wink:
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Re: Rzodkiewka- wszystko o popularnej rzodkiewce Raphanus sativus-Rzodkiew zwyczajna

Post »

Od siebie dodam, że decydując się na wczesnowiosenną uprawę rzodkiewki w tunelu warto zwiększyć rozstawę do nawet 3-5 x 8-10 cm. Uprawiając z rozsady można troszeczkę zagęścić np. 4 x 5 cm. Rzodkiewka nie lubi zacienienia spowodowanego zbyt gęstym siewem. Niedobór światła powoduje szybki wzrost łodygi i tworzenie mniejszego zgrubienia. Temperatura nie powinna przekraczać 18*C gdyż wyższa powoduje nadmierny wzrost liści kosztem masy zgrubienia. Najlepiej wysiewać nasiona kalibrowane o średnicy 2,4-2,8 mm na głębokość 0,5-1,5 cm.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Zaczyna dojrzewać rzodkiewka wysiewana w połowie marca w tunelu.
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne! I u Ciebie nie ma tego efektu bujnego liścia i drobnej rzodkiewki :D Na przyszły rok zastosuję Wasze rady i może też takie ładne w folii wyhoduję.
Agnieszka
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Efekt wielkiego liścia i małego korzonka mam w rzodkiewkach z nasion dla działkowców , z nasion profesjonalnych mam
rzodkiewki jak małe buraczki i mała nacinka .Smak b.dobry .Teniak dzięki za nasionka . ;:215
Drapichrust
100p
100p
Od: 13 kwie 2015, o 20:49

Post »

Odmiana "18 dniowa" z nasion zebranych jesienią. Siana do gruntu ok. 20 marca. Miejscami trochę za słabo spulchniłem ziemię i wyrosło kilka baryłek zamiast walców :wink:

Obrazek
poprostumateo
200p
200p
Od: 19 maja 2015, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie już po zbiorach rzodkiewki :)
Czy ktoś na forum zajmuje się uprawą rzodkiewki, bądź podchodzi do tematu trochę poważniej ? Szukam odmian zachodnich o jak najszybszym okresie wegetacyjnym. Z Celesty i Rudolfa jestem zadowolony, ale może jest jakaś odmiana, która będzie szybsza o kilka dni :)
Awatar użytkownika
ZielonaZabka
500p
500p
Od: 7 kwie 2016, o 20:01

Post »

Wy już zebraliście, a ja się cieszę, że moja najbardziej wyrośnięta sztuka zaczyna tworzyć zgrubienie :;230
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam. Pomocy! Jakieś małe larwy zjadają mi nasiona rzodkiewki.. co to i jak z tym walczyć? :-(

http://images76.fotosik.pl/589/5786b3e60491f245.jpg

Za duże zdjęcie- mod.jokaer
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09

Post »

Niestety, trafiły Ci się fatalni turyście w ziemi - pędraki, czyli larwy chrząszcza majowego.

http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacj ... 4_546.html

Moja rada, pozbieraj i spal. Droższą opcją jest zastosowanie nicieni.Preparat nazywa się Nemasys G.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Agula1985m
200p
200p
Od: 22 kwie 2016, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ojj...a ja w szklarence pomidorki mam jeszcze i cebulkę.do tego też się dopadną?a może jest coś czego takie larwy nie lubią? Gnojówka z pokrzywy np?no i jak takie maleństwa wyzbierać,mają z 4-5mm :-(
Zawsze znajduj czas na małe przyjemności, to z nich tworzy się wielkie szczęście..
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pędraki i opuchlaki (podobne larwy) nie lubią gnojówki z wrotyczu.
Agnieszka
Drako
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2013, o 13:13

Post »

Zakopać połówki ziemniaka, poczekać aż wejdą i wykopać.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”