Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
- Kawu
- 200p
- Od: 28 paź 2012, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Katalpa / Surmia - pielęgnacja,rozmnażanie,problemy
Tak i otwierają się siejąc nasiona wokół drzewa.
Witajcie serdecznie miłośnicy Katalp.
Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem tego niezwykłego drzewa.
Od około 4-5 lat rośnie u nas w ogrodzie Katalpa (chyba gatunek typowy - czyli duże drzewo).
Jeszcze nigdy jej nie przycinałem. Patrząc na wasze zdjęcia, doszedłem do wniosku że chyba powinienem. Nasza katalpa ma dość krótkie młode przyrosty, no i najważniejsze - ma koronę dość luźną (prześwity, daje mało cienia. Poniżej zdjęcie z lata 2016.
Chciałbym w przyszłości osiągnąć coś w kształcie ogromnego parasola. Jak na poniższym zdjęciu.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 27557e.jpg
Bardzo proszę o rady, jak ją przyciąć wiosną, żeby się zagęściła, no i w przyszłości była wspomnianym ogromnym parasolem. Na zdjęciach poniżej doskonale widać wspomniane prześwity, zwłaszcza w środkowej części. Aktualne zdjęcia korony.
Nie wiem czy przyciąć ją drastycznie, czy na początek raczej delikatnie?
Z góry dziękuję za wszystkie rady.
Ja również jestem szczęśliwym posiadaczem tego niezwykłego drzewa.
Od około 4-5 lat rośnie u nas w ogrodzie Katalpa (chyba gatunek typowy - czyli duże drzewo).
Jeszcze nigdy jej nie przycinałem. Patrząc na wasze zdjęcia, doszedłem do wniosku że chyba powinienem. Nasza katalpa ma dość krótkie młode przyrosty, no i najważniejsze - ma koronę dość luźną (prześwity, daje mało cienia. Poniżej zdjęcie z lata 2016.
Chciałbym w przyszłości osiągnąć coś w kształcie ogromnego parasola. Jak na poniższym zdjęciu.
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/73 ... 27557e.jpg
Bardzo proszę o rady, jak ją przyciąć wiosną, żeby się zagęściła, no i w przyszłości była wspomnianym ogromnym parasolem. Na zdjęciach poniżej doskonale widać wspomniane prześwity, zwłaszcza w środkowej części. Aktualne zdjęcia korony.
Nie wiem czy przyciąć ją drastycznie, czy na początek raczej delikatnie?
Z góry dziękuję za wszystkie rady.
- Kawu
- 200p
Nie ukrywam, że nieco późno na radykalne korekty. Widać na zdjęciu, że drzewo ma się dobrze i śmiga w górę nawet zbyt intensywnie. Aby osiągnąć parasol potrzeba mnóstwo czasu i świadomego cięcia. Tego się nie wykona w jednym roku. Na początek przytnij całość od góry ok.1 m. Musisz zmusić drzewo do wybijania nowych bocznych pędów. Obserwuj drzewo w sezonie i za rok ponów cięcie. Drzewo ma dobrze wykształcony pień, ale koronę fatalną. Życzę powodzenia.
- Ketmia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mojej katalpy jest taki efekt, ale ona jest szczepiona na pniu. Podejrzewam, że ta ze zdjęcia też była szczepiona.
- Kawu
- 200p
Szczepiona czy nie, wymaga przemyślanego cięcia.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Utworzenie parasolowatej korony u drzewa, które nie jest szczepione na pniu, na pewno wymaga jej kształtowania.
Korona katalpy, która rośnie w naturalny sposób przypomina spłaszczony stożek. Moja katalpa pośrednia w miarę wzrostu z upływem lat sama zaczęła przybierać kształt zaokrąglonego stożka. Zauważyłam, że dolne konary w miarę wydłużania się zaczynają przybierać położenie poziome pod wpływem ciężaru strąków, a nawet opuszczają się.
Pozdrawiam
Basia B.
Korona katalpy, która rośnie w naturalny sposób przypomina spłaszczony stożek. Moja katalpa pośrednia w miarę wzrostu z upływem lat sama zaczęła przybierać kształt zaokrąglonego stożka. Zauważyłam, że dolne konary w miarę wydłużania się zaczynają przybierać położenie poziome pod wpływem ciężaru strąków, a nawet opuszczają się.
Pozdrawiam
Basia B.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 3 lis 2016, o 16:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Duże te katalpy. Mam nadzieję że moja nie przemarznie i też taka urośnie.
- Kawu
- 200p
Bjanik
Na wiosnę zawsze przemarzają końcówki pędów, więc masz to jak w banku. Jednak nie jest to powód do zmartwień.
Mazowszanko
Z wiekiem drzewo nabiera kształtów, ale moje wymagało korekt korony każdej jesieni z powodu amatorskiej produkcji w państwowej szkółce. Drzewo potrafi wytwarzać poziome konary, ale nie od ciężaru strąków, tylko masy dużych liści.
Na wiosnę zawsze przemarzają końcówki pędów, więc masz to jak w banku. Jednak nie jest to powód do zmartwień.
Mazowszanko
Z wiekiem drzewo nabiera kształtów, ale moje wymagało korekt korony każdej jesieni z powodu amatorskiej produkcji w państwowej szkółce. Drzewo potrafi wytwarzać poziome konary, ale nie od ciężaru strąków, tylko masy dużych liści.
mi w roku, w ktorym przemarzły i opadły wszystkie liście, miała następnie największe przyrosty odkąd ją u mnie wsadziłam. Myślałam, że już po niej a tu wyrosły nowe liście, a pędy nie były martwe. Więc wiosennymi uszkodzeniami nie ma się co tak od razu martwić, moja ruszyła po tym aż miłobjanik pisze: Mam nadzieję że moja nie przemarznie i też taka urośnie.
-
- 100p
- Od: 26 lis 2009, o 16:52
Katalpa późno rozpoczyna wegetację, więc zazwyczaj wiosenne przymrozki jej nie przeszkadzają. Na mojej -pośredniej - liście rozwinęły się w ubiegłym roku dopiero w połowie maja.
Pozdrawiam
Basia B.
Pozdrawiam
Basia B.
- Kawu
- 200p
Wiosenne przymrozki potrafią uszkodzić 100 % miniaturowych wychodzących listków z pąków. Jednak regenerują stratę wytwarzając nowe liście, co odbija się w nieco słabszym kwitnieniu. Nie należy zapominać, że jest to drzewo obce dla naszego klimatu. Jego naturalną ojczyzną są płn i środkowe Chiny, Tybet i Ameryka płn.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja Katalpa ma prawie 3 lata, kształt jest corocznie korygowany wiosną.
Jak długo ją trzeba kształtować? Czy przycinanie nie powoduje braku kwitnienia?
Jak długo ją trzeba kształtować? Czy przycinanie nie powoduje braku kwitnienia?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Kawu
- 200p
Moim zdaniem ma zbyt krótki pień. Reszta O.K. Kwitnienie nie zależy od ilości przyciętych gałęzi na tym etapie wzrostu. Drzewo należy uformować, a potem myśleć o kwitnieniu.