Identyfikacja kaktusów i sukulentów Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2008, o 23:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikujemy kaktusy,prośby o rozpoznanie

Post »

Przepraszam,ze nie pisze wszystkiego w jednym poście, ale mam trudności- wszystko zaczyna mi skakać :(
Zdjęcie 5.
Obrazek
zostało prawdopodnie pomylone z tym:
zaznaczę je jako 5a.
Obrazek
...ponieważ są to dwie rożne rośliny 8-)
5. grubsze sztywniejsze liście, mięsiste, ale nie elastyczne, zokończono wielkim silnym kolcem, kolce ciemne bardzo widoczne, kształt liści- łopatkowe, stosunkowo krótkie, przy końcach rozszerzają się i elegancko wyginają w łuk.
5a. liscie dość grube, ale dają sie delikatnie naginać, główny kolec zaznaczony, ale nie jest bardzo gruby, pozostałe są drobniejsze, kształt liści nieco bardziej wyciągnięty niż u 5., na końcu liście są też bardziej wydłużone, niż u 5.
Wydaje mi się, że 5a może być to faktycznie A.colorata, natomiast 5 nadal pozostaje nirozpoznana.
Może to : Agave potatorum ?

Co do A.stricta - w wyniku naszych przemysleń i obserwacji, dochodzę do wniosku, że moja jest formą ,,typową", natomiast te śliczne kompaktowe miniaturki -to formy nana.
Moja nie jest z pewnością ,,wyciągnięta", to roślina ponad dziesięcioletnia i z pewnością byłaby jeszcze okazalsza, gdyby była częściej przesadzana i dokarmiana.

Nawiasem mówiąc przy okazji naszych poszukiwań natrafiłam na tak cudne odmiany i hybrydy agaw, że zastanawiam się dlaczego one do nas jeszcze nie dotarły... to chyba jakaś nisza.
Nie mówię oczywiście o wielkich agawach amerykańskich, ale o dziesiątkach, może setkach wolno rosnacych odmian kompaktowych, krótkolistnych, czy typu nana, niezwykle barwnych (można je porównywać z hostami). To rośliny dla wszystkich, również do małych mieszkań.
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

O tak! to może być ta... a skoro to hybrada, to oczywiście możliwe są pewne niuanse w fenotypie. Dzięki :wit
Awatar użytkownika
Grzdyl
500p
500p
Od: 8 gru 2008, o 00:12

Post »

Sądzę, że Twoje spostrzeżenia dotyczące A. nr 5 i 5a są trafne. Co prawda zaznacza się, że A. colorata może przybierać różne formy, nawet bardzo podobne do A. potatorum, jednak u Twoich różnica między nimi jest na tyle widoczna, że taki podział jest poprawny. Jednak 100%- ową pewność będzie można mieć dopiero za kilka lat, gdyż A. colorata dorasta do znacznie większych rozmiarów niż A. potatorum.

A o hybrydach miałaś na myśli tę stronę? :D http://www.shadyoaks.com/GeneratedItems ... Agave.html
Pozdrawiam,Władek.
Wykształcenie - coś, co mądremu mówi, jak mało wie, natomiast głupiemu, jak wiele potrafi. (J. Tuwim)
Awatar użytkownika
EWA K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

... a nie, tej strony nie znałam, ale jak widać coś w tym musi być, bo są na niej bajeczne agawy i hosty - czyli moje przeczucia / odczucia co do podobieństwa tych roślin znalazły potrwierdzenie chociażby w zdjęciach zamieszczonych na tej stronie :heja Dzięki Ci za to ! :)

A właściwie nie wiem, czy mam dziękować, bo po tej lekcji mam coraz większy niedosyt. Chciałabym, żeby kiedyś i u nas były dostępne te kolorowe agawy ;:65 ... no chyba, że ktoś już je uprawia, tylko nikt o tym jeszcze nie wie :?
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam i prosze o identyfikacje. Wprawdzie nie kupiłem go ale ciekawi mnie czy to czasem nie jest jakiś Echinopsis :wink:

Obrazek

na fotosik.pl - zdjęcie w rodzielczosci 2285x1714! :D
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Któryś z niskopiennych trichocereusów. Zdecyduje kwiat. Może to być T.candicans, T.huascha, T.grandiflorus czy T.strigonus. Ewentualnie hybryda.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki wielkie Tomek za pomoc :D Aa i mam pytanie, czy one kwitną dopiero jak są dorosłe czy już po takim jak na zdjęciu można sie spodziewać kwiatów?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
gaclaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2009, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Witam :) Możecie mi pomóc w rozpoznaniu tego kaktusika :) ?

Obrazek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Hatiora salicornioides
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Artur89 pisze:Dzięki wielkie Tomek za pomoc :D Aa i mam pytanie, czy one kwitną dopiero jak są dorosłe czy już po takim jak na zdjęciu można sie spodziewać kwiatów?
Mój Trichocereus/Lobivia huascha zakwitł po 9 latach od wysiewu:
http://ptmk.eia.pl/lobivia/huascha/huascha.html
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
gaclaw
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 paź 2009, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dziękuje blabla :)
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

blabla pisze:
Artur89 pisze:Dzięki wielkie Tomek za pomoc :D Aa i mam pytanie, czy one kwitną dopiero jak są dorosłe czy już po takim jak na zdjęciu można sie spodziewać kwiatów?
Mój Trichocereus/Lobivia huascha zakwitł po 9 latach od wysiewu:
http://ptmk.eia.pl/lobivia/huascha/huascha.html
Czyli trochę trzeba poczekać... ale za to jak kwitną :D Ten ze zdjęcia ma pewnie z 2(3) lata, chociaż mając na uwadze, że jest "pędzony" to pewnie ma rok :wink: Dzięki za info.
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Na pewno roślinka z fotki ma więcej niż rok. Natomiast nie wiemy, czy była rozmnażana z nasion czy z odrostów. A dobrze kwitną raczej tylko roślinki otrzymywane z nasion. Kaktusy wielokrotnie rozmnażane przez odrosty tracą chęć do tworzenia kwiatów.
Z tych samych nasion, co moja roślinka z fotki mam jeszcze 3 inne egzemplarze. Wszystkie one dały mnóstwo odrostów i zero kwiatów. Zakwitł tylko ten jeden egzemplarz, który nie dał ani jednego pędu bocznego.
Z kępiasto rosnącymi kaktusami jest często i tak, że wymagają dużych donic, by kępa mogła się właściwie rozrosnąć i zbudować odpowiednio silny system korzeniowy, często z rzepą (np. tefrokaktusy). Dopiero jak są odpowiednio silne zaczynają kwitnąć.
Zatem w tym przypadku nie tylko wiek roślinki jest istotny dla jej kwitnienia, ale także sposób jej uprawy.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”