Cukinia,kabaczek uprawa,wymagania,choroby,szkodniki cz.1
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Cukinia - uprawa
Liście wskazują że to na bank cukinia. Odnośnie gubienia się, bo też życie w biegu mam to zdaża mi się takie coś że w sadzeniu gatunków, np. cukinia żółta i zielona, czosnek taki i taki i choć listwy stawiam pomiędzy to bywa że przy pojawieniu się owoców dopiero, lub przy zbiorach przypominam sobie który był gdzie. Zakładając że masz ogródek z warzywniakiem, a nie plantacje zrób jak ja: biorę notes i sobie piszę gdzie co dałem. To dwie minuty roboty. Tylko poto by na przyszłość wyrobić sobie opinie na temat lepszych czy gorszych gatunków, sposobów uprawy itp. Polecam taki bajerek ;)
Aaaaha, nawet przy plantacji by się sprawdziło przecież nie trzeba zaznaczać sztuki
Aaaaha, nawet przy plantacji by się sprawdziło przecież nie trzeba zaznaczać sztuki
Moja Atena Polka szaleje, nie pamiętam kiedy ją siałem, ale wątłą roślinkę z rozsady umieściłem w gruncie miesiąc temu. Na pewno bardzo lubi słońce - jej siostra w tym samym wieku, ale rosnąca w cieniu jest dużo mniejsza. Moczę jeszcze nasiona, bo dobrze się zapowiadają .
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- renzal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Moje chyba mają za ciasno. Muszę szybciutko powyrywać buraczki liściowe i rzodkiew, może wtedy zakwitną.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kwiaty cukinii a zawiązywanie owoców.
WITAJCIE
MAM PYTANIE POSADZIŁAM W TYM ROKU CUKINIE MA SAME KWIATY Z KTÓRYCH NIE ZAWIĄZUJĄ SIĘ OWOCE JEST ICH PEŁNO CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE?????
Nie piszemy całych postów dużymi literami.
W internecie tego typu wpis oznacza krzyk, a nie każdy siedzi w nausznikach.
babuchna
MAM PYTANIE POSADZIŁAM W TYM ROKU CUKINIE MA SAME KWIATY Z KTÓRYCH NIE ZAWIĄZUJĄ SIĘ OWOCE JEST ICH PEŁNO CZY KTOŚ MOŻE MI POMÓC DLACZEGO TAK SIĘ DZIEJE?????
Nie piszemy całych postów dużymi literami.
W internecie tego typu wpis oznacza krzyk, a nie każdy siedzi w nausznikach.
babuchna
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: WAŻNE UPRAWA CUKINI
najprawdopodobniej póki co roślina wytwarza same kwiaty męskie, odróżniają się one tym od żeńskich że są na takiej długiej łodyżce i zazwyczaj roślina od wytwarzania właśnie nich zaczyna. Myślę że za niedługo zaczną ci się pokazywać kwiaty z zalążkiem owoców czyli żeńskie, a wtedy pszczółki i inne robaczki zrobią swoje, a ty jeszcze będziesz miała zatrzęsienie cukini
Ania
- Marek-BB
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 12:58
- Kontakt:
Nie ma nadmiaru deszczu, jakoś szalenie nie podlewam a zauważyłem że niektóre cukińki lekko podgniły
Co może być powodem? Popołudniu mają taki półcień od śliw, do południa dostęp do słońca.
Co może być powodem? Popołudniu mają taki półcień od śliw, do południa dostęp do słońca.
Pozdrawiam! Tereska
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Kontakt:
moje cukinie na byłym kompoście sie rozszalały
u tych juz musiałam oberwać pare porażonych z brzegu liści, troche za blisko siebie rosą
u tych juz musiałam oberwać pare porażonych z brzegu liści, troche za blisko siebie rosą
Ania
- natalka
- 50p
- Od: 11 lip 2011, o 09:34
Ale piękne
życzę słoneczka
życzę słoneczka
Szczęście to nie to, co posiadasz, lecz to, czym potrafisz się cieszyć.
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czy poprawnie myslę i ten po prawej to męski kwiatuszek?
na mojej cukince też większość meskich ,ale takie jakieś pozamykane,skręcone-zastanawiam się jak pszczółki to pozapylaja? a może to wina ,ze mam tylko jedną cukinię?obok rośnie arbuz-też jeden - samotnik
na mojej cukince też większość meskich ,ale takie jakieś pozamykane,skręcone-zastanawiam się jak pszczółki to pozapylaja? a może to wina ,ze mam tylko jedną cukinię?obok rośnie arbuz-też jeden - samotnik
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
Ja dzisiaj wyrzuciłam trzy sztuki. Były zdeformowane, u podstawy grube a końcówki cieniutkie. I właśnie te końcówki zaczęły gnic. Zaszkodziła im chyba ta pogoda. A szkoda bo były już dośc duże.
Reszta wygląda OKi.
Reszta wygląda OKi.
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Gnicie wierzchołków owoców dyniowatych (u mnie tak było z cukinią) to prawdopodobnie brak wapnia oraz gdy jest bardzo mokro albo bardzo sucho. Jest jeszcze możliwosć uszkodzenia systemu korzeniowego.Marek-BB pisze:Nie ma nadmiaru deszczu, jakoś szalenie nie podlewam a zauważyłem że niektóre cukińki lekko podgniły
Wybierz co Ci pasuje.
Zniekształcenie owocu to wynik złego zapylania, słaba żywotnosć nasienia....tfu... znaczy pyłku, złe warunki do zapylania- wtedy zawiązek opada lub rosnie zdeformowany.
Pozdrawiam! Gienia.