Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.2
Feel!
Ta folia już jest niepotrzebna tym pomidorkom.Zacznij je hartować.
Pozdrawiam Maria.
Ta folia już jest niepotrzebna tym pomidorkom.Zacznij je hartować.
Pozdrawiam Maria.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Coraz więcej muszek lata nad moimi sadzonkami czy mogą zaszkodzić rozsadzie w fazie 3-4 liść właściwy?
Śliczne te pomidorki-jak malowane
Niedługo też będę przesadzać do większych pojemniczków i mam pytanie.Czy mam uszczyknąć wszystkie liścienie i wsadzić pomidorki pod liście właściwe,bo są troszkę wybiegnięte.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Liścienie lepiej usunąć bo będą w ziemi gniły i mogą stać się zarzewiem zgnilizny podstawy łodygi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dziękuję za infoforumowicz pisze:Liścienie lepiej usunąć bo będą w ziemi gniły i mogą stać się zarzewiem zgnilizny podstawy łodygi.
Pozdrawiam
W takim razie pousuwam liścienie i posadzę je,aż pod liście właściwe.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Takim duzym sadzonkom już raczej nie zaszkodzą.Pelasia pisze:Coraz więcej muszek lata nad moimi sadzonkami czy mogą zaszkodzić rozsadzie w fazie 3-4 liść właściwy?
Też z nimi walczę , mocno ograniczyłam populację ustawiając przy sadzonkach pojemniki ze słodką wodą i odrobiną płynu do mycia naczyń. Codziennie znajduję pare trupów w wodzie
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:43
Pelasiu i Rybko, też miałam takie muszki. Są to ziemiórki i zwalczyłam Nomolitem. Podlewa się 2 razy w odstępie 7-10 dni i spokój. Wyłapywanie mieszanką z wodą niewiele da, bo groźne są larwy w ziemi, które podgryzają korzonki, a muszki to następne stadium. Paskudztwo okropne Zanim się połapałam zniszczyły mi inne zasiewy.
Pozdrawiam Grażyna
-
- 100p
- Od: 13 lut 2012, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tomek 231 - Chyba masz rację, one ciągną do światła. Nie stoją przy oknie i to pewnie dlatego.
Dziękuję za poradę.
Dziękuję za poradę.
Pozdrawiam
Maja
Maja
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2012, o 18:32
Cieszę się że mogłem pomócmajka100 pisze:Tomek 231 - Chyba masz rację, one ciągną do światła. Nie stoją przy oknie i to pewnie dlatego.
Dziękuję za poradę.
Pozdrawiam
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Wszystko się zgadza, tylko, że po co walić chemię jak sadzonki za chwile dostaną eksmisję, a na tym etapie rozwoju nie widzę żeby im się jakaś krzywda działakaba303 pisze:Pelasiu i Rybko, też miałam takie muszki. Są to ziemiórki i zwalczyłam Nomolitem. Podlewa się 2 razy w odstępie 7-10 dni i spokój. Wyłapywanie mieszanką z wodą niewiele da, bo groźne są larwy w ziemi, które podgryzają korzonki, a muszki to następne stadium. Paskudztwo okropne Zanim się połapałam zniszczyły mi inne zasiewy.
Póki co topię dorosłe, żeby się nie rozmnażały, a Nomoltem potraktuję w maju rosliny doniczkowe .
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 mar 2011, o 13:43
Oczywiście, można łapać, ale można je również wytruć jednorazowo i nie bawić sie. Wszystko zależy od ilości. A do czasu zbioru pomidorków śladu po tej chemii nie będzie. Każdy może wybierać
Pozdrawiam Grażyna
- Alidka
- 50p
- Od: 21 mar 2012, o 10:59
Podziwiam Wasze pomidorki, cudne! I już takie duże
Moje jeszcze maleństwa, i chyba coś popsułam stawiam na zbyt dużą wilgotność podłoża
Po wykiełkowaniu przeniosłam je do inspektu, ale jak tylko zauważyłam że padają to przyniosłam do domu...jakby gniły zaraz pod pierwszymi listkami.
IMGP4494
To moje pierwsze pomidorki. Nasiona kupowałam w Niemczech, więc z góry przepraszam za niemieckie nazwy odmian- może pokrywają się z polskimi?
Rio Grande
Elba
Harzfeuer F1
Goldene Königin
Supersweet 100 (koktailowe)
Marmande
Jeszcze mam jedno pytanie związane z pomidorami
Planujemy tunel foliowy dla pomidorów, ogórków i papryk, nie wiem w którym miejscu go postawić. Tzn mam dość duży ogród i jeszcze nie zagospodarowany, po stronie południowej rosną u sąsiada ogromne klony które rzucają cień na ok 1/3 działki, cień utrzymuje się do ok godz 14-15. Czy lepiej tunel postawić w miejscu zawsze słonecznym czy może w tym półcieniu? Mam folię UV2.
I może jeszcze jedno, przepraszam ale czytam wątki o pomidorkach i ich możliwych chorobach...i już zwyczajnie dostaje zawrotu głowy czy powinnam profilaktycznie przeprowadzić jakieś opryski po posadzeniu pod folią? Jeśli tak to jakie? Będę wdzięczna za podpowiedź.
Moje jeszcze maleństwa, i chyba coś popsułam stawiam na zbyt dużą wilgotność podłoża
Po wykiełkowaniu przeniosłam je do inspektu, ale jak tylko zauważyłam że padają to przyniosłam do domu...jakby gniły zaraz pod pierwszymi listkami.
IMGP4494
To moje pierwsze pomidorki. Nasiona kupowałam w Niemczech, więc z góry przepraszam za niemieckie nazwy odmian- może pokrywają się z polskimi?
Rio Grande
Elba
Harzfeuer F1
Goldene Königin
Supersweet 100 (koktailowe)
Marmande
Jeszcze mam jedno pytanie związane z pomidorami
Planujemy tunel foliowy dla pomidorów, ogórków i papryk, nie wiem w którym miejscu go postawić. Tzn mam dość duży ogród i jeszcze nie zagospodarowany, po stronie południowej rosną u sąsiada ogromne klony które rzucają cień na ok 1/3 działki, cień utrzymuje się do ok godz 14-15. Czy lepiej tunel postawić w miejscu zawsze słonecznym czy może w tym półcieniu? Mam folię UV2.
I może jeszcze jedno, przepraszam ale czytam wątki o pomidorkach i ich możliwych chorobach...i już zwyczajnie dostaje zawrotu głowy czy powinnam profilaktycznie przeprowadzić jakieś opryski po posadzeniu pod folią? Jeśli tak to jakie? Będę wdzięczna za podpowiedź.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Zgorzel jest chyba jak najbardziej na miejscu...Mokro i zimno-mają fioletowe liścienie od spodu i łodyżki-jak dobrze widzę.
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
A ją dopiero dziś wsiałem pomidory. Wiem że to trochę późno ale myślę że wszystko się uda.
Złoty ożarowski
Malinowy ożarowski
Gigant
Złoty ożarowski
Malinowy ożarowski
Gigant
- Alidka
- 50p
- Od: 21 mar 2012, o 10:59
Yvona dziękuję za odpowiedź.
Fakt mogły mieć też za zimno Czy mogę je jeszcze uratować? Czy siać ponownie?
Fakt mogły mieć też za zimno Czy mogę je jeszcze uratować? Czy siać ponownie?