Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4
mam pytanie do znawców, a mianowicie kiedy obrywanie dolne liście pomidorom.? widziałem tutaj na forum ze niektóre krzaki były całkowicie bez liści wisiałem np. po 2-3 grona zielonych pomidorów , a liście były tylko na kwitnących krzakach , wiec jak jest z tym obrywaniem .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Arty, generalnie liscie są poprzebne, usuwamy chore, wyschnięte i ewentualnie te, które zacieniają dojrzewające owoce. Pod dolnym gronem powinny zostać 3 liście przynajmniej do czasu, kiedy zacznie sie wybarwiać. Niektórzy twierdzą, że pomidory na dolnym gronie prędzej dojrzewają, jak usunąć wszystkie liście pod nim, oczywiście gdy pomidory już nabierają barwy.
Dorota
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Chudziak ja dobrze wiem jak wygląda owoc prawdziwego megagrona. Mam stracony rok jeśli chodzi o tego pomidorka, a tak mi na nim zależało Nawet nie wiesz, ile zachodziłam w głowę czy się mogły pomieszać* i jeśli tak to kiedy? Może dzieci coś podmieniły na parapecie? nie wiem Tak pilnowałam może rzeczywiście aż takie rozczepienie cech.. Kozulka mnie uspokoiła.. ale.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszamchudziak pisze:Owoce " prawdziwego " megagrona nie są okrągłe raczej podłużnogruszkowate. Tu kozula zamieściła zdjęcia megagrona http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1735657 - moje mają taki sam kształt owoców i wielkość gron. Wg mnie w opisanych przypadkach doszło raczej do pomieszania nasion niż do aż takiego rozszczepienia cech.
*) Jeśli się pomieszały to tylko i wyłącznie z koralikiem. Miałam jeden krzak, ale dużo nasion nie zbierałam, bo mi nie smakował i nie pasowała jego 'krzakowakość'. Na akcję też go nie dałam.
moje pomidory przez pewien czas miały wzrost wegetatywny, z zapylonych kwiatów nie rozwijały się pomidory , czy jest możliwe że gdy minął juz okres wegetatynwgo wzrostu z zapylonych kwiatków ale które przez dłuży czas nie rosły zaczną się rozwijać normalne pomidory.?
pozdrawiam Tomasz
agaM, jakby co to każdemu ma prawo się coś pomylić i nikt nie powinien mieć pretensji. Liczą się dobre chęci i fakt, że chciałaś się podzielić i to zrobiłaś .agaM pisze:.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszam :
Za to Bycze Rogi ode mnie dane na akcję nie powschodziły .
- Hekate
- 200p
- Od: 23 lip 2009, o 16:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dokładnie, ja się wręcz ucieszyłam z innego krzaczka
nie wiem, ale on mi na koralika nie wygląda, choć dopiero w tym roku mam po raz pierwszy koralika malinowego w donicach. Owoce lekko podłużne i tak samo jak megagron ciemnozielone u szczypułki. A koralik u mnie to znowu jednokolorowe piękne kuleczki i z takim owocem mi sie kojarzy.
AgaM nie łam się, ten cudowny megagronik też od ciebie
nie wiem, ale on mi na koralika nie wygląda, choć dopiero w tym roku mam po raz pierwszy koralika malinowego w donicach. Owoce lekko podłużne i tak samo jak megagron ciemnozielone u szczypułki. A koralik u mnie to znowu jednokolorowe piękne kuleczki i z takim owocem mi sie kojarzy.
AgaM nie łam się, ten cudowny megagronik też od ciebie
Ania
- Tula
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
O przepraszam, u mnie jeden wzeszedl i ma sie dobrzeKasencja pisze:agaM, jakby co to każdemu ma prawo się coś pomylić i nikt nie powinien mieć pretensji. Liczą się dobre chęci i fakt, że chciałaś się podzielić i to zrobiłaś .agaM pisze:.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszam :
Za to Bycze Rogi ode mnie dane na akcję nie powschodziły .
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
forumowicz, piękny pomidor ...u mnie też większosć jest taka, pięknie wiążą, tylko mój aparat nie oddaje wiernie kolorów.
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlatego warto Cię słuchać forumowicz
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Zgadzam się z przedmówcami....jedynie żałuję, ze pomidorów nie posadziłam na redlinach.... tak jak to miałam w planach i początkowo robiłam, ale potem stwierdziłam, że lepiej zrobić im dołki aby woda dłużej tam się trzymała i klops....wszystkie inne warzywka mam na redlinach (oprócz dyni i cukini)....ale z pomidorków jak na razie też bardzo się cieszę
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
to ja pokaże też swoje gruntowe, też według zaleceń forumowicz :
pierwsze zdjęcie to pomidor z wilka gdyż po przymrozkach zostało mi w gruncie może 5 sztuk
ten prowadzony jest na 2 pędy , odmiany nie znam
rosną w takim rzędzie, troche ciasno mają, nauka na przyszłosc, i weekend może pielenie będzie:)
kwiat :
owoce z gruntu
pierwsze zdjęcie to pomidor z wilka gdyż po przymrozkach zostało mi w gruncie może 5 sztuk
ten prowadzony jest na 2 pędy , odmiany nie znam
rosną w takim rzędzie, troche ciasno mają, nauka na przyszłosc, i weekend może pielenie będzie:)
kwiat :
owoce z gruntu
pozdrawiam Tomasz