Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

mam pytanie do znawców, a mianowicie kiedy obrywanie dolne liście pomidorom.? widziałem tutaj na forum ze niektóre krzaki były całkowicie bez liści wisiałem np. po 2-3 grona zielonych pomidorów , a liście były tylko na kwitnących krzakach , wiec jak jest z tym obrywaniem .?
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

Arty, generalnie liscie są poprzebne, usuwamy chore, wyschnięte i ewentualnie te, które zacieniają dojrzewające owoce. Pod dolnym gronem powinny zostać 3 liście przynajmniej do czasu, kiedy zacznie sie wybarwiać. Niektórzy twierdzą, że pomidory na dolnym gronie prędzej dojrzewają, jak usunąć wszystkie liście pod nim, oczywiście gdy pomidory już nabierają barwy.
Dorota
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

chudziak pisze:Owoce " prawdziwego " megagrona nie są okrągłe raczej podłużnogruszkowate. Tu kozula zamieściła zdjęcia megagrona http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 7#p1735657 - moje mają taki sam kształt owoców i wielkość gron. Wg mnie w opisanych przypadkach doszło raczej do pomieszania nasion niż do aż takiego rozszczepienia cech.
Chudziak ja dobrze wiem jak wygląda owoc prawdziwego megagrona. Mam stracony rok jeśli chodzi o tego pomidorka, a tak mi na nim zależało :( Nawet nie wiesz, ile zachodziłam w głowę czy się mogły pomieszać* i jeśli tak to kiedy? Może dzieci coś podmieniły na parapecie? nie wiem :( Tak pilnowałam :( może rzeczywiście aż takie rozczepienie cech.. Kozulka mnie uspokoiła.. ale.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszam :(

*) Jeśli się pomieszały to tylko i wyłącznie z koralikiem. Miałam jeden krzak, ale dużo nasion nie zbierałam, bo mi nie smakował i nie pasowała jego 'krzakowakość'. Na akcję też go nie dałam.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

moje pomidory przez pewien czas miały wzrost wegetatywny, z zapylonych kwiatów nie rozwijały się pomidory , czy jest możliwe że gdy minął juz okres wegetatynwgo wzrostu z zapylonych kwiatków ale które przez dłuży czas nie rosły zaczną się rozwijać normalne pomidory.?
Kasencja

Post »

agaM pisze:.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszam :
agaM, jakby co to każdemu ma prawo się coś pomylić i nikt nie powinien mieć pretensji. Liczą się dobre chęci i fakt, że chciałaś się podzielić i to zrobiłaś :) .
Za to Bycze Rogi ode mnie dane na akcję nie powschodziły ;:oj .
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dokładnie, ja się wręcz ucieszyłam z innego krzaczka :D

nie wiem, ale on mi na koralika nie wygląda, choć dopiero w tym roku mam po raz pierwszy koralika malinowego w donicach. Owoce lekko podłużne i tak samo jak megagron ciemnozielone u szczypułki. A koralik u mnie to znowu jednokolorowe piękne kuleczki i z takim owocem mi sie kojarzy.
Obrazek

Obrazek

AgaM nie łam się, ten cudowny megagronik też od ciebie ;:196
Obrazek
Ania
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Kasencja pisze:
agaM pisze:.. i tak mam niesmak, że przeze mnie pewnie jeszcze kilka osób czuje takie rozczarowanie.. Jeśli to się rzeczywiście stało bardzo wszystkich za to pomyłkę przepraszam :
agaM, jakby co to każdemu ma prawo się coś pomylić i nikt nie powinien mieć pretensji. Liczą się dobre chęci i fakt, że chciałaś się podzielić i to zrobiłaś :) .
Za to Bycze Rogi ode mnie dane na akcję nie powschodziły ;:oj .
O przepraszam, u mnie jeden wzeszedl :;230 i ma sie dobrze :heja
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tak wygląda pomidor gruntowy, nawożony jak Pan Bóg przykazał, bez żadnego makagigi, bez magicznych sił :lol: , bez podsypywania pod krzaki, ani razu nie podlany po wysadzeniu
Można ?. No można.

Obrazek

Zdjęcie robione komorką wiec nie za dobre
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54

Post »

forumowicz, piękny pomidor ...u mnie też większosć jest taka, pięknie wiążą, tylko mój aparat nie oddaje wiernie kolorów.
pozdrawiam:)
Krystyna
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Mam Krysiu jeszcze jedno zdjęcie pomidorów z perspektywy ale tez z komórki . Z aparatu będą później

Obrazek

Krystyna 551 napisała :
u mnie też większosć jest taka, pięknie wiążą,
Jak się słucha moich rad a nie filozofuje to się ma.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dlatego warto Cię słuchać forumowicz
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

Zgadzam się z przedmówcami....jedynie żałuję, ze pomidorów nie posadziłam na redlinach.... tak jak to miałam w planach i początkowo robiłam, ale potem stwierdziłam, że lepiej zrobić im dołki aby woda dłużej tam się trzymała i klops....wszystkie inne warzywka mam na redlinach (oprócz dyni i cukini)....ale z pomidorków jak na razie też bardzo się cieszę ;:138
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Awatar użytkownika
arty
500p
500p

Post »

to ja pokaże też swoje gruntowe, też według zaleceń forumowicz :

pierwsze zdjęcie to pomidor z wilka gdyż po przymrozkach zostało mi w gruncie może 5 sztuk
Obrazek

ten prowadzony jest na 2 pędy , odmiany nie znam

Obrazek

rosną w takim rzędzie, troche ciasno mają, nauka na przyszłosc, i weekend może pielenie będzie:)

Obrazek

kwiat :
Obrazek

owoce z gruntu :)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”