![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
Rabarbar cz.1
Re: Rabarbar
Kupiłam angielski rabarbar The Sutton, ciekawe jaki ten będzie w smaku. Ma wyrosnąć na 1,5 m ![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
![ojoj ;:oj](./images/smiles/ojoj.png)
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To forum jest genialne. Na działce moich rodziców rośnie rabarbar od 30 lat. I do tej pory nikt nie słyszał że trzeba/można go nakrywać
żeby był smaczniejszy. Na pewno wypróbuję ten sposób z doniczkami, jak tylko tam dotrę ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
A słyszeli o pędzeniu rabarbaru z karp wykopanych jesienią?LaKamila pisze:To forum jest genialne. Na działce moich rodziców rośnie rabarbar od 30 lat. I do tej pory nikt nie słyszał że trzeba/można go nakrywaćżeby był smaczniejszy. Na pewno wypróbuję ten sposób z doniczkami, jak tylko tam dotrę
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Oczywiście że nie. Rabarbar zawsze rósł koło kranu i to mu miało wystarczać
Chyba wystarczało bo na nasze potrzeby wystarczało
Obok był lubczyk, który miał podobne warynki - może one się lubią.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
kaLo pisze:A słyszeli o pędzeniu rabarbaru z karp wykopanych jesienią?LaKamila pisze:To forum jest genialne. Na działce moich rodziców rośnie rabarbar od 30 lat. I do tej pory nikt nie słyszał że trzeba/można go nakrywaćżeby był smaczniejszy. Na pewno wypróbuję ten sposób z doniczkami, jak tylko tam dotrę
Janusz, oczywiście ja go pędzę w ciemnej piwnicy, chodź ostatnie dwa lata sobie odpuściłam z braku czasu, ale taki rabarbar w Boże Narodzenie, zawsze u mnie robi furorę
![taniec :tan](./images/smiles/taniec.gif)
![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
- LaKamila
- 200p
- Kontakt:
Ale pomysł
ale jak to się robi ?
Na jesień wsadzić w donicę i do piwnicy ? ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
- MORANGO
- Kontakt:
Proszę bardzo
Pędzenie rabarbaru
Pędzenie rabarbaru możemy rozpocząć z chwilą gdy karpy stanowiące organ spichrzowy przejdą w okres spoczynku trwający 3-4 tygodni, a wiec będzie to listopad, grudzień, najlepsze do pędzenia będą karpy 3 letnie, ja wykopuję w listopadzie z bryłą ziemi, i pozostawiam na zewnątrz na kilka dni w celu przemrożenia np. na ok tydzień, plus minus (sprzyja to lepszemu i szybszemu wybijaniu ogonków liściowych), następnie przenoszę do piwnicy gdzie temperatura jest ok 12-15 stopni, to będzie optymalna temperatura, są one w ciemności, tak więc poza pędzeniem od razu zachodzi proces bielenia ogonków liściowych. Ale można też ustawić w pomieszczeniu gdzie jest bezpośredni dostęp światła, na ganku itd. pamiętając o temp nie przekraczającej 15 stopni. Jeśli temperatura w pomieszczeniu jest zbyt wysoka ogonki liściowe się tak pięknie nie wybarwiają, chodź rabarbar jest oczywiście jadalny. Życzę powodzenia w pędzeniu rabarabaru, ja po 2-letniej przewie w tym roku też na nowo będę go pędzić![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Pędzenie rabarbaru
Pędzenie rabarbaru możemy rozpocząć z chwilą gdy karpy stanowiące organ spichrzowy przejdą w okres spoczynku trwający 3-4 tygodni, a wiec będzie to listopad, grudzień, najlepsze do pędzenia będą karpy 3 letnie, ja wykopuję w listopadzie z bryłą ziemi, i pozostawiam na zewnątrz na kilka dni w celu przemrożenia np. na ok tydzień, plus minus (sprzyja to lepszemu i szybszemu wybijaniu ogonków liściowych), następnie przenoszę do piwnicy gdzie temperatura jest ok 12-15 stopni, to będzie optymalna temperatura, są one w ciemności, tak więc poza pędzeniem od razu zachodzi proces bielenia ogonków liściowych. Ale można też ustawić w pomieszczeniu gdzie jest bezpośredni dostęp światła, na ganku itd. pamiętając o temp nie przekraczającej 15 stopni. Jeśli temperatura w pomieszczeniu jest zbyt wysoka ogonki liściowe się tak pięknie nie wybarwiają, chodź rabarbar jest oczywiście jadalny. Życzę powodzenia w pędzeniu rabarabaru, ja po 2-letniej przewie w tym roku też na nowo będę go pędzić
- SiMoNa
- 200p
- Od: 6 kwie 2016, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pikole
pada i pada . Jak mi zgniją nasiona
gdzie te
musiałam je przykryć ![;:110](./images/smiles/ic_sad.gif)
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smiles/icon_evil.gif)
![o-ścianę ;:223](./images/smiles/wallbash.gif)
![;:3](./images/smiles/slonko2.gif)
![;:110](./images/smiles/ic_sad.gif)
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś pierwszy kompot w tym sezonie, na sobotę drożdżówka z rabarbarem. Sezon uważam za otwarty. ![yes ;:108](./images/smiles/yes.gif)
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
Też dziś zebrałam pierwszy plon rabarbaru, największe ogonki miał włoski i pójdzie do mrożenia ![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
- MORANGO
- Kontakt:
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu