Uprawa porów cz.2
- Aguss85
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa porów cz.2
Moim zdaniem długość i grubość pora zależy głównie od odmiany, bo już miałam bardzo różne w tych samych warunkach. Długość tej białej części to też cecha odmianowa.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
-
- 100p
- Od: 20 lut 2016, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aguss85 a możesz mi polecić jakieś dobre odmiany, które odznaczają się tą cechą?
Pozdrawiam
- Aguss85
Na pewno wczesna Bavaria i późny Bartek są dość grube. Wśród wczesnych odmian więcej jest tych o długiej łodydze rzekomej, a te późne są częściej niskie i grube, przynajmniej te dostępne dla amatorów. Najlepiej czytać na opakowaniach przetestowałam tylko kilka odmian, a są ich dziesiątki.
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 5 maja 2019, o 17:02
Mam wielo doniczkę o komórkach 3,5 x 3,5. Mogę w takiej zasiać pojedynczo pory? I czy kilka dni po wschodach można to przenieść do nie ogrzewanego tunelu?
- Aguss85
Ja wynoszę do szklarni dopiero jak wyprostują kolanka, a na silne mrozy zabieram do domu. Zwłaszcza odmiany wczesne, letnie - źle znoszą silne przymrozki.
Agnieszka
Agnieszka
- rebeko
- 200p
- Od: 6 sty 2015, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bulgaarse reuzen ma bardzo długą część białą, ale jesienią zaczął mi się rozsypywać dziwnie, tzn. liście same się rozchylały, a te zewnętrzne były cienkie jak papier. Może dlatego, że to odmiana wczesna, albo jakieś błędy w uprawie. W sumie byłam i tak zadowolona. Wysiewałam nasiona do "ulitek". Super sprawa. W tym roku też tak zrobię rozsadę cebuli i pora.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 21 sie 2013, o 08:14
Mam pytanie do osób doświadczonych w rozsadach pora. Mam nasiona: por średnio wczesny Starozagórski Kamus, średnio późny October i późny Baca. Na Bacy mam napisane rozsada w marcu i raczej jak na por późny bym się tego trzymała, natomiast na 2 pierwszych I/II zbiór VII-XI. Czy siać, czy czekać do np. połowy lutego. Doświetlić nie doświetlę.
Trudne poszukiwania właściwej ścieżki.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Czy rozsada przez cały czas będzie rosła na domowym parapecie? Ile rozsady planujesz wysadzić do gruntu?
-
Planuję po ok. 10szt z każdej odmiany. Będą początkowo w domu, ale mam możliwość wyniesienia później na korytarz (ok. 10-15C lub do tunelu).
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
W domu robię tylko rozsadę pora wczesnego .
Rozsadę póżnego i zimującego przygotowuję w tunelu .
Pózne i zimujące wysiewam nie wcześniej niż w kwietniu .
Rozsadę póżnego i zimującego przygotowuję w tunelu .
Pózne i zimujące wysiewam nie wcześniej niż w kwietniu .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Nie wiem ile nasion masz w opakowaniu ale przy produkcji kilkunastu rozsad na pewno wystarczy na kilka sezonów. Możesz spróbować zabawę z najwcześniejszą odmianą nawet już teraz. Najlepiej wyłóż w jakimś pudełeczku (ja mam opakowania po kremie) 20 -25 nasion na namoczony wacik. Optymalna temperatura kiełkowania pora to 18-22*C a więc pokojowa będzie OK. Nasiona pora lepiej kiełkują w ciemności więc pudełeczko można postawić gdzieś na meblach i przykryć czymś by odciąć dostęp światła. Kiełkowanie trwa przeważnie 10-14 dni ale pierwsze kiełki mogą się pojawić nawet już po 3 dniach więc trzeba zaglądać. Najlepiej od razu przygotuj sobie doniczkę z podłożem (wskazane specjalne podłoże do wysiewu). Ja używam "kwadratowych" P9. Jak nasionka zaczną kiełkować w takiej doniczce zrób np 16 dołeczków (ołówkiem) o głębokości 0,5-1 cm. W te dołki włożysz kiełkujące nasionka. Warto całość zasypać perlitem ew. podłożem lub nawet piaskiem. W połowie lutego powtórz zabawę używając nasion drugiej odmiany. Pod koniec lutego (uważam, że to jest optymalny termin) możesz powtórzyć zabawę wysiewając ponownie nasiona obu odmian.
-
anulab Dzięki, to będzie jedna rozsada w domu mniej
przemek1136 Bardzo dziękuję. Nasion rzeczywiście będzie na trochę czasu, ale chciałam sprawdzić kilka odmian.
przemek1136 Bardzo dziękuję. Nasion rzeczywiście będzie na trochę czasu, ale chciałam sprawdzić kilka odmian.