Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6

Post »

Vanyavala, to jest bardzo ładny pomidorek i do staśmionych to on raczej nie należy.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

eldo pisze:PIORIN podaje komunikaty o pojawieniu się zarazy ziemniaczanej.Trzeba wytoczyć działa.
Ja nie muszę czytać komunikatów, miałam pierwsze objawy w szklarni :? Właśnie zdziwiło mnie to, że w szklarni, a nie w gruncie. Najpierw oberwała moja NN "Beczka", zaraz potem załapał Cytrynek, a on bardzo podatny, więc już dłużej nie czekałam.
Poszedł Ridomil Gold i chyba zatrzymał zarazę. Od 2 dni nie widzę nowych chorych liści.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Dyskusja na temat środków ochrony została przeniesiona tutaj
Środki ochrony - przydatność

Przypominam, że to jest temat: Pomidory? Siew i rozsada.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
nowicjuszek
50p
50p
Od: 3 cze 2013, o 06:59

Post »

Może ktoś mi odpowie na takie pytanie jak wychodować rozsadę z kwiatkami.Pytam gdyż moja sąsiadka wysiała pomidory na początku marca tak jak ja ,trzymała je na parapecie bez dodatkowego doświetlania i wysadzała rozsadę w kwietniu na grunt już kwitnącą a u mnie w tym czsie nie było w ogóle jeszcze kwiatków.Obecnie ma piękne duże zielone pomidorki a moje nawet w połowie nie sa takie jak jej.Co jest grane? :?: Gdzie może być błąd w mojej produkcji.Siałem nasiona w ziemię do wysiewów i rozsad,ogólnie miałem bardzo ładne sadzonki ale kwiatów niet. :evil:
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Może sąsiadka ma odmianę wczesną?
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p
Od: 9 kwie 2013, o 21:44

Post »

nowicjuszek pisze:Może ktoś mi odpowie na takie pytanie jak wychodować rozsadę z kwiatkami.Pytam gdyż moja sąsiadka wysiała pomidory na początku marca tak jak ja ,trzymała je na parapecie bez dodatkowego doświetlania i wysadzała rozsadę w kwietniu na grunt już kwitnącą a u mnie w tym czsie nie było w ogóle jeszcze kwiatków.Obecnie ma piękne duże zielone pomidorki a moje nawet w połowie nie sa takie jak jej.Co jest grane? :?: Gdzie może być błąd w mojej produkcji.Siałem nasiona w ziemię do wysiewów i rozsad,ogólnie miałem bardzo ładne sadzonki ale kwiatów niet. :evil:
Może sąsiadka ma inną odmianę? Wcześniejsze są koktajlówki, Betalux, Poranek i jeszcze pewnie inne.
Może bardziej nasłoneczniony parapet?
Może ma jakieś swoje tajne metody, jak np. obfitsze podlewanie ( jak na pomidory oczywiście, które w ogóle nie lubią mieć zbyt mokro), a potem troszkę ograniczyła podlewanie- takie stres powoduje kwitnienie u wielu roślin z ciepłych krajów ( to taka taktyka- "szybko, szybko, rozmnażamy się, bo pora deszczowa się kończy") ;)
nowicjuszek
50p
50p

Post »

Może mieć jaśniej bo ma piętrowy dom a po za tym pomidory to bawole serce i jakieś inne ale ogólnie wszystkie maja już bardzo duże piekne owoce.
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

Poza tym, skoro jesteś nowicjuszkiem, to mogłeś(aś) popełnić jakieś drobne błędy, które nie rzutują na całokształt -bo wszak rozsada była piękna, tylko odrobinę opóźniły kwitnienie- to żaden problem doczekasz się i ty pomidorów, trochę później niż sąsiadka. To nie ma znaczenia, chyba, ze macie z sąsiadką zimną wojnę i wyścig zbrojeń ;))
W takim razie w następnym roku czytaj uważnie forum już od najwcześniejszej wiosny, a najlepiej zimą, żeby ruszyć do boju wiosną z całym arsenałem porad forumowych! A wtedy ty zadziwisz sąsiadkę swoimi pomidorami, czego ci, Nowicjuszku życzę :)
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Moja siostra siała pod koniec lutego Bawole serca i teraz ma ładne duże owoce (ma super warunki oświetleniowe....). Czy podana przez Ciebie data siewu przez sąsiadkę jest na pewno prawdziwa? Jak tak, to zdobądź od niej nasiona chętnie przyjmę :) .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Sybil
200p
200p

Post »

No też mi przemknęło przez głowę, że sąsiadka kłamczuszek, wysiała w lutym i stresuje nowicjuszka ;))
nowicjuszek
50p
50p

Post »

ostatnia szansa pisze:Moja siostra siała pod koniec lutego Bawole serca i teraz ma ładne duże owoce (ma super warunki oświetleniowe....). Czy podana przez Ciebie data siewu przez sąsiadkę jest na pewno prawdziwa? Jak tak, to zdobądź od niej nasiona chętnie przyjmę :) .
No w sumie nie byłam przy siewie ale tak mi mówiła miejmy nadzieję że mnie nie oszukała,a w sumie to może dobra myśl wysiać pod koniec lutego i wybiec przed orkiestrę hi hi hi . :heja
Fakt bardzo zestresowała mnie swoimi pomidorami bo czemu moje skurczybyki tak nie urosły ;:223
A tak a propo macie jakieś tajne sposoby aby doczekać się kwitnącej rozsady? :?: :?:
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A jużci, że mamy. Popatrz

Obrazek

Proste ?.
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Czyżby to jeden z twoich balkonowych siany w lutym?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”