Wszystko o pomidorach cz. 8
Re: Wszystko o pomidorach cz. 8
Mnie np. podczas przenoszenia rozsady, jeden pomidor złamał się w połowie. Ukorzeniłam go przy pomocy ukorzeniacza B aqua, podlałam, nakryłam folią i postawiłam w cieniu. Po ok. 1-1,5 tygodnia pomidorek zaczął rosnąć dalej Prawie co roku mam takie przygody. Podczas ciągłego wynoszenia/przenoszenia, wywożenia samochodem rozsad na działkę - zawsze coś mi się gdzieś albo łamało, albo nadłamywało. Zawsze roślinkę wyrzucałam Nie wpadłam wcześniej na pomysł, aby użyć ukorzeniacza
Tak więc - polecam sposób
Tak więc - polecam sposób
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w tym roku dostałam sadzonki.Jedna się złamała przy samym czubku. Wsadziłam ją do ziemi - ponad 2 tygodnie była jakby "wbita" w kubek, a potem zaczęła rosnąć. Aktualnie dogoniła resztę. Inne co mi się zdarzyło połamać też wsadzam już do ziemi. Wcześniej wyrzucałam. Nawet jak będą później to owoce zbiorę zielone i do pudełka na jesień ;)
A ja bez ukorzeniacza wilki wsadzam prosto do ziemi czesto tuż obok matki i prawie wszystkie się ukorzeniają choć początkowo leżą zwiędłe jak szmaty:) mam teraz nadmiar sadzonek:).
Wczoraj opryskałem swoje pomidory w gruncie miedzianem z dodatkiem florowitu. Tydzień po posadzeniu. Jak uważacie był to dobry pomysł?
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Na tej stronie jest wprawdzie informacja odnośnie ziemniaków:
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... ,1179.html
A tu łączenie nawozów ekolist - strona 6 ze śr.och.r.
http://www.ekolist.eu/ekolist.pdf
http://www.farmer.pl/produkcja-roslinna ... ,1179.html
A tu łączenie nawozów ekolist - strona 6 ze śr.och.r.
http://www.ekolist.eu/ekolist.pdf
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
http://www.dzialkowiec.pl/article.php?id=1445Ponownie przypominam, że opryskiwanie roślin niesprawdzonymi doświadczalnie mieszaninami środków ochrony z wieloma nawozami dolistnymi może powodować nieprzewidziane skutki. W wielu przypadkach również i w tym roku łączenie środków miedziowych z fungicydami z innych grup chemicznych i nawozami azotowymi prowadziło do opadania zawiązków kwiatów. Nakładała się na to panująca przez cały okres wegetacji wysoka temperatura, dlatego poparzenia liści i owoców były w tym roku częste.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę mądrzejszych o pomoc i weryfikację tego jak porosła sobie u mnie Malachitowa Szkatułka:
Wydaje mi się że:
1 - tutaj będzie pierwsze grono, widać pąki
2 - wilk pod przyszłym pierwszym gronem
3 - rozdwojony pęd główny (?)
(1,2,3) -> vide numerki na zdjęciu
Pomidor ma być prowadzony na 2 pędy.
Zakładając że w opisie powyżej nie ma błędów, mam pytanie:
- lepiej usunąć wilka czy jeden z pędów ?
PS
Na wszelki wypadek napiszę:
Akurat trafiło na pomidora w jednej z moich upraw eksperymentalnych. Zdaję sobie sprawę że cienkie linki siatki mogą kaleczyć roślinę, jeżeli tak się będzie działo siatka zostanie usunięta.
Wydaje mi się że:
1 - tutaj będzie pierwsze grono, widać pąki
2 - wilk pod przyszłym pierwszym gronem
3 - rozdwojony pęd główny (?)
(1,2,3) -> vide numerki na zdjęciu
Pomidor ma być prowadzony na 2 pędy.
Zakładając że w opisie powyżej nie ma błędów, mam pytanie:
- lepiej usunąć wilka czy jeden z pędów ?
PS
Na wszelki wypadek napiszę:
Akurat trafiło na pomidora w jednej z moich upraw eksperymentalnych. Zdaję sobie sprawę że cienkie linki siatki mogą kaleczyć roślinę, jeżeli tak się będzie działo siatka zostanie usunięta.
pozdrawiam, Tomek
Witam
Jestem początkującym w hodowli pomidorów, czytałem forum żeby się dowiedzieć czy moje pomidory rozwijają się prawidłowo. Jednak mam problem z ocenieniem w tym momencie czy wszystko jest w porządku czy może coś zaczyna się dziać. Czy takie zwijanie liści to objawy szarej pleśni, a te niektóre pożółknięte listki to za mało magnezu czy raczej objawy poparzenia? Na wszelki wypadek oberwałem je z krzaków (te żółte ).
.
.
.
Jestem początkującym w hodowli pomidorów, czytałem forum żeby się dowiedzieć czy moje pomidory rozwijają się prawidłowo. Jednak mam problem z ocenieniem w tym momencie czy wszystko jest w porządku czy może coś zaczyna się dziać. Czy takie zwijanie liści to objawy szarej pleśni, a te niektóre pożółknięte listki to za mało magnezu czy raczej objawy poparzenia? Na wszelki wypadek oberwałem je z krzaków (te żółte ).
.
.
.
lukaszwro
Wszystko z nimi dobrze, pamiętaj, że cel główny to jest zbiór owoców a nie rozsada, którą można pokazyać na konkursaach, liść jest stary i niepotrzebny wiec nie dziwota, że zżółkł, wywaliłes go i po sprawie.
-- 31 maja 2014, o 16:48 --
TomekD
Możesz prowadzić go z pierwszego i drugiego , pierwszego i trzeciego , drugiego i trzeciego, słowem: wszystko jedno, pamiętaj tylko, że cała roślina będzie później owocować
Wszystko z nimi dobrze, pamiętaj, że cel główny to jest zbiór owoców a nie rozsada, którą można pokazyać na konkursaach, liść jest stary i niepotrzebny wiec nie dziwota, że zżółkł, wywaliłes go i po sprawie.
-- 31 maja 2014, o 16:48 --
TomekD
Możesz prowadzić go z pierwszego i drugiego , pierwszego i trzeciego , drugiego i trzeciego, słowem: wszystko jedno, pamiętaj tylko, że cała roślina będzie później owocować
Mhm, dziękuje za odpowiedź. Proszę powiedz mi jeszcze czy aby te liście które mi więdną i ogólnie są takie opadłe to jest np zbyt dużo azotu w glebie czy może ostatnie zimna które mogły wpłynąć na rozwój ? Jeśli chodzi o wilogoć to dzis przy plewieniu gleba była wilgotna choć przez te deszcze gdzie nie było słońca i słabe temperatury podlałem je tylko raz przez kilka dni.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Od nadmiaru azotu liście są bardzo zielone, łodyga gruba, a te liście się skręcają a nie opadają. Inaczej mówiąc silny wzrost wegetatywny Twoje objawy mogą wynikać z zbyt mokrej ziemi.
Na przeazotowane te pomidory nie wyglądają. Wręcz przeciwnie.
Czyli co mówicie trochę odpuścić z podlewaniem ( w upalne dni podlewałem 30l wody na szklarnie 18m2 codziennie). Od dwóch podlewań zacząłem stosować nawóz substral, także pewnie jeszcze nie zadziałał. Czy polecacie coś jeszcze? Jako że mam akwarium do roślin w nim kupiłem sobie nawozy w proszku z których robię roztwory, mam azot, fosfor, potas, miedź, magnez itd. Czy polecacie podlanie pomidorów takimi roztworami czy kupić coś tylko do pomidorów zrobione przez producenta?