Kaktusy Gracesz
- Foxowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy Gracesz
Bajeczne kwiatuszki
Ten pierwszy jak takie wiosenne słoneczko.
Zdjęcia gdzie te urocze różowe łebeczki wystawiają się spomiędzy kolców jest obłędne.
Ten pierwszy jak takie wiosenne słoneczko.
Zdjęcia gdzie te urocze różowe łebeczki wystawiają się spomiędzy kolców jest obłędne.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwiatuszki na Mamilariach, wyglądają jak błyszczące perełki, chociaż kwiatuszki niewielkie rozmiarowo, ale bardzo urocze, są ozdobą roślin, "wychylającą" się spośród cierni - widok.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Najładniejsza Parodia chrysacanthion JO 851.03 i chyba byłoby jej do twarzy z numerkiem TB34.4 .
- Pio1986
- 500p
- Od: 21 lut 2015, o 11:36
Nigdy wcześniej tu nie zaglądałem, dlatego żałuję....... Wspaniałą kolekcja, rośliny zwarte, kompaktowe, obficie kwitnące. Piękne. Mnie najbardziej podobały się* M.candida i echinopsis hybrid 'Spring BLush' - piękny kwiat i w jakim kolorze korpus rośliny:)
*przejrzałem kilka ostatnich stron, więc piszę o tym, co tam widziałem - resztę obejrzę w domowym zaciszu przy lampce czegoś dobrego:)
*przejrzałem kilka ostatnich stron, więc piszę o tym, co tam widziałem - resztę obejrzę w domowym zaciszu przy lampce czegoś dobrego:)
Jak zobaczyłem twoją szklarenkę to pomyślałem że teraz muszę sięgnąć po "lampkę czegoś dobrego" też mi się taka marzy, od marzeń się podobno wszystko zaczyna.
- Marek L
- Od: 5 maja 2012, o 22:11
Ta bezimienna .... to może kultywar ginsa maru.. Czyli discolor wymieszane ze czymś
- gracesz
- 500p
- Od: 28 sie 2013, o 14:11
Dziękuje wszystkim za odwiedziny Mam nadzieję, że Piotrkowi lampka wina wystarczyła... bo nie chciałabym kolegę rozpijać...
Dziękuje Marku za identyfikację Wszystko na to wskazuje, że to faktycznie jednak przybysz z dalekiego wschodu...
Aby nie było samych literek, to może cosik pokaże.
Na początek Mammillaria schiedeana subsp. giselae, której kolejne kwiatki już całkiem nabrały kolorów:
Parodia carapariana??, tia.... już tu o niej było głośniej, po tym jak ją z All.. jako "caparaniana" kupiłam... Z Heniem ustaliliśmy wtedy, że to czeski błąd i może to być carapariana, ale te kwiatki takie jakieś podmalowane czerwonym... więc może to jeszcze coś innego... ładnego
Kwitnie też Thelocactus rinconensis, choć całego uroku kwiatków nie da się obejrzeć, bo kolusy przeszkadzają...
A na koniec prawdziwa piękność - Echinofossulocactus (doniczka 8 x 8 cm). Kupiony w ubiegłym roku z dopiskiem "biely kvet".
Dziękuje Marku za identyfikację Wszystko na to wskazuje, że to faktycznie jednak przybysz z dalekiego wschodu...
Aby nie było samych literek, to może cosik pokaże.
Na początek Mammillaria schiedeana subsp. giselae, której kolejne kwiatki już całkiem nabrały kolorów:
Parodia carapariana??, tia.... już tu o niej było głośniej, po tym jak ją z All.. jako "caparaniana" kupiłam... Z Heniem ustaliliśmy wtedy, że to czeski błąd i może to być carapariana, ale te kwiatki takie jakieś podmalowane czerwonym... więc może to jeszcze coś innego... ładnego
Kwitnie też Thelocactus rinconensis, choć całego uroku kwiatków nie da się obejrzeć, bo kolusy przeszkadzają...
A na koniec prawdziwa piękność - Echinofossulocactus (doniczka 8 x 8 cm). Kupiony w ubiegłym roku z dopiskiem "biely kvet".
Szok, już takie kwiaty .
Nie przepadam za rodzajem Echinofossulocactus, ale ten Twój "biely kvet" jest tak niesamowicie piękny, że brak słów. Sama roślina jest urocza, a z kwiatem to prześliczna.
Parodia już z historią . I u mnie Henryk próbował przywrócić jej prawdziwą tożsamość, prawdopodobnie to taka jak moja .
viewtopic.php?f=62&t=96127&start=854
Nie przepadam za rodzajem Echinofossulocactus, ale ten Twój "biely kvet" jest tak niesamowicie piękny, że brak słów. Sama roślina jest urocza, a z kwiatem to prześliczna.
Parodia już z historią . I u mnie Henryk próbował przywrócić jej prawdziwą tożsamość, prawdopodobnie to taka jak moja .
viewtopic.php?f=62&t=96127&start=854
- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Wow, dla ilości kwiatów. No a fosulak z białym kwiatem bardzo ciekawy
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Piękne w wiosenno-letnich kolorach kwiaty, a Mammillaria schiedeana subsp. giselae - osobiście dla mnie jest , czekam na dorośnięcie i rozkwit, pozostałych pąków kwiatowych. Kwiaty na pozostałych roślinach, również przedniej jakości .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Mieczysław
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Parodia carapariana, tak. Może być też Parodia cardenasii - one bardzo podobne. Kolor naskórka sugeruje raczej cardenasii ale jak Czesi podpisali carapariana to może być. Czerwone podbicie żółtych kwiatów typowe.
Jak zwał tak zwał, roślina i kwiatuszki super!
Jak zwał tak zwał, roślina i kwiatuszki super!
- Aileen
- Od: 20 cze 2015, o 17:54
Piękne kwitnące, naprawdę szybko wystartowały