Uprawa melonów cz.1
Re: Uprawa melonów
A jeśli wyrósł już czwarty liść - czy go też trzeba usuwać? Czy koniecznie musi to być cięcie za 3 liściem?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Nie usuwaj tego czwartego liścia. Czy w kącikach liści widać u Twojego zawiązki nowych pędów?
I nie przejmuj się tak, ważne jest, żeby szybko puścił pędy boczne, bo teoretycznie na nich mają być przede wszystkim kwiaty żeńskie. Ja też pierwszy raz mam melony
I nie przejmuj się tak, ważne jest, żeby szybko puścił pędy boczne, bo teoretycznie na nich mają być przede wszystkim kwiaty żeńskie. Ja też pierwszy raz mam melony
Ja tam nie rozumiem jaka jest przewaga ścięcia wierzchołka wzrostu. W tamtym roku moje melony same z siebie puszczały pędy boczne i rozkrzewiały się na boki bez takich machinacji. Czy to naprawdę konieczność? Czy zwiększa to w jakikolwiek sposób ogólny plon?
Coś z kącików liści wychodzi, prawdopodobnie pędy. Pytam o różne rzeczy, bo nie chcę narobić bałaganu i zostać z "ręką w nocniku". Dzięki za rady.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Alembik ja tam się nie znam, tak pisał Frant to ja się go słucham
post z 23 maja 2011
post z 23 maja 2011
frant pisze:... W kwestii przycinania : ważne jest początkowe przycięcie za kilkoma liśćmi , aby roślina wypuściła kilka pędów . Potem w zasadzie można nic nie przycinać , ale można trochę poeksperymentować w swoich warunkach ... Ja nieraz przycinałem wierzchołek pędu za kilkoma liśćmi za kwiatkiem żeńskim , jeszcze zanim dobrze zakwitł . Właśnie w celu ukierunkowania rosliny na dobre zawiązywanie . Efekty były raczej dobre , ale bez tego zabiegu również nastąpi zawiązanie . Dobrze rozkrzewiona roślina wytworzy sporą ilość kwiatów i potem zawiązków , nawet więcej niż trzeba . Ale sama jest sposobna do regulacji - zrzuci nadmiar .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dwa melonki z jednej doniczki w gruncie, już przekwitły 2 kwiaty męskie. Nie mogę się doczekać własnych owoców.
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
moje melony po uszczyknięciu coś stanęły w miejscu, kwiatów pełno, ale nie idzie nic w górę,
a ja puszczam je nie po ziemi, tylko po konstrukcji i... zastanawiam się czy nie oberwać tych pierwszych kwiatów, żeby owoce nie leżały na ziemi?
sam nie wiem....
a ja puszczam je nie po ziemi, tylko po konstrukcji i... zastanawiam się czy nie oberwać tych pierwszych kwiatów, żeby owoce nie leżały na ziemi?
sam nie wiem....
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Moje melony teraz pięknie kwitną kwiatami męskimi.
Bałem się że od tych ostatnich deszczy zgniją i wysiałem całą paczkę mieszańców w jednym rządku i od ciepła i wilgoci po 5 dniach wzeszły. Rząd ma ok.2m długości a krzaków około 100 jest. Więc będę pikowac jak się ochłodzi. Będę je okrywać włókniną i zobaczymy co wyniknie, Jezeli będzie ciepły wrzesien to winny mi się udać.
Bałem się że od tych ostatnich deszczy zgniją i wysiałem całą paczkę mieszańców w jednym rządku i od ciepła i wilgoci po 5 dniach wzeszły. Rząd ma ok.2m długości a krzaków około 100 jest. Więc będę pikowac jak się ochłodzi. Będę je okrywać włókniną i zobaczymy co wyniknie, Jezeli będzie ciepły wrzesien to winny mi się udać.
-
- 200p
- Od: 23 sty 2011, o 17:00
U mnie jak na razie rosną ładnie na agrowłókninie, niestety arbuza coś zaatakowało.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2013, o 13:13
Meloniki pięknie kwitną, ale samymi kwiatami męskimi... -_-"