Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
- lunatyk
- 200p
- Od: 23 maja 2015, o 16:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cukinia, kabaczek - uprawa cz.3
Nie jestem pewny ale to coś chyba wyłazi z gleby.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
lunatyk, może to turkuć, ten potrafi zniszczyć sporą roślinę.
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- KornelkowaMama
- 50p
- Od: 29 maja 2015, o 07:40
- Kontakt:
Shire
Jak duża jest ta skrzynia?
Ja mam skrzynie o wymiarach 1,3x2m i sadzę trzy cukinie/patisony. Jak sadziłam więcej - 5 szt. to w konsekwencji wszystkie musiałam sukcesywnie usuwać, bo łapały od siebie choroby, a plony były praktycznie żadne. Także nie sadziłabym w tej skrzyni 4 sadzonek.
Mam w tym roku nową skrzynię o wymiarach 0,7x1m i miała być pod dynię, ale z uwagi na to, że żadne nasiona dyni mi nie wykiełkowały na czas kiedy sadziłam cukinię, to wsadziłam tam Atenę - 1 szt. Cukinie mocno się rozrastają i mają wielkie liście, więc zbyt gęsto nie warto ich sadzić.
Jak duża jest ta skrzynia?
Ja mam skrzynie o wymiarach 1,3x2m i sadzę trzy cukinie/patisony. Jak sadziłam więcej - 5 szt. to w konsekwencji wszystkie musiałam sukcesywnie usuwać, bo łapały od siebie choroby, a plony były praktycznie żadne. Także nie sadziłabym w tej skrzyni 4 sadzonek.
Mam w tym roku nową skrzynię o wymiarach 0,7x1m i miała być pod dynię, ale z uwagi na to, że żadne nasiona dyni mi nie wykiełkowały na czas kiedy sadziłam cukinię, to wsadziłam tam Atenę - 1 szt. Cukinie mocno się rozrastają i mają wielkie liście, więc zbyt gęsto nie warto ich sadzić.
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
Cukinia sadzona przed majowymi dużymi przymrozkami i druga partia sadzona tusz po przymrozkach ma pierwsze zalążki . KaLo przetrwały .
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To świetnie.
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Ponieważ z przyczyn różnych i niezależnych byłam zmuszona odpuścić sobie w maju ogródek, a niektóre roślinki mi trafił w tym czasie jasny szlag, to mam takie pytanko, czy jest jeszcze jakiś sens, żeby dzisiaj dosiać cukinie i kabaczka?
Ponieważ z przyczyn różnych i niezależnych byłam zmuszona odpuścić sobie w maju ogródek, a niektóre roślinki mi trafił w tym czasie jasny szlag, to mam takie pytanko, czy jest jeszcze jakiś sens, żeby dzisiaj dosiać cukinie i kabaczka?
Ponasiewałam sobie cukinie, nawet dobrze powschodziły. Mam teraz dylemat bo siałam po 2-3 ziarnka i po tyle siewek rośnie w kupkach. Wiem że trzeba zostawić po jednej. Ale szkoda mi ich wyrywać. Jakbym je spróbowała przesadzić ? Jest sens ? Czy mogłabym zaszkodzić pozostałym siewkom ? Może ktoś już próbował rozsadzać jakoś delikatnie cukinie ?
- arameic
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie powinno to stanowić większego problemu, staraj się wyjąć siewkę z bryłką ziemi i tak umieścić na nowym miejscu.