U Wiśni
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: U Wiśni
Piękny kolorek kwiatu no i lakunosa bardzo obiecująca. Podobają się!
-
- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Obie roślinki piękne, a kolorek Tadam uroczy, taki ciepły
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Babcina cebula, bardzo ładna i nawet o nazwę nie musisz się już martwić. Ten kolor to taki pomarańczowy, czy bardziej czerwony? Do swoich cebul zaglądam co jakiś czas, a tam cisza zupełna. Może to i dobrze, bo nie mam gdzie ich postawić .
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Aniu, Henryku, dziękuję bardzo
Basiu, kolorek bardziej pomarańczowy
Zdjęcia z fleszem, wybaczcie, ale ciemno dzisiaj i ponuro, a akurat miałam wolną chwilę...
Więcej:
Gwiazdy powoli zrzucają dolne liście... Zbiorówka z jednego pokoju, rośliny zakurzone z powodu remontu:
Storczyki się rozkręcają:
Adenia mi się obudziły A tak dobrze szło, spały od listopada - może wiosna idzie, czy coś ?
Oplątwy wiszą... na wieszaku
Całą zimę wiszą przed południowym oknem i dobrze sobie radzą. Chociaż zazwyczaj mówi się, że wolą wschód-zachód, myślę, że zimowe słońce jest za słabe, żeby tillandsiom mogła przeszkadzać południowa wystawa. A spać to one nie chcą w ogóle. Nibytrudna T. butzii przez całe lato tyle listków nie wypuściła, co teraz, a jakie loczki kręci... Zresztą T. circinata też teraz nie odpoczywa, a te z grupy T. ionantha to już w ogóle w duszy lato przez cały rok mają... I jeszcze korzonki puszczają, chyba mnie lubią
Basiu, kolorek bardziej pomarańczowy
Zdjęcia z fleszem, wybaczcie, ale ciemno dzisiaj i ponuro, a akurat miałam wolną chwilę...
Więcej:
Gwiazdy powoli zrzucają dolne liście... Zbiorówka z jednego pokoju, rośliny zakurzone z powodu remontu:
Storczyki się rozkręcają:
Adenia mi się obudziły A tak dobrze szło, spały od listopada - może wiosna idzie, czy coś ?
Oplątwy wiszą... na wieszaku
Całą zimę wiszą przed południowym oknem i dobrze sobie radzą. Chociaż zazwyczaj mówi się, że wolą wschód-zachód, myślę, że zimowe słońce jest za słabe, żeby tillandsiom mogła przeszkadzać południowa wystawa. A spać to one nie chcą w ogóle. Nibytrudna T. butzii przez całe lato tyle listków nie wypuściła, co teraz, a jakie loczki kręci... Zresztą T. circinata też teraz nie odpoczywa, a te z grupy T. ionantha to już w ogóle w duszy lato przez cały rok mają... I jeszcze korzonki puszczają, chyba mnie lubią
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Bardzo ładne i bardzo nie zimowe roślinne widoki u Ciebie. Kolorowo, zielono... Pięknie!
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
Monika - wiosna -11*C U mnie też rośliny się budzą.
Oplątwy wyglądają bajecznie, patent masz na nie nieziemski
Oplątwy wyglądają bajecznie, patent masz na nie nieziemski
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Z tą wiosną, to rzeczywiście bujda jakaś, ja musiałam dzisiaj śnieg szuflować. Patent z wieszaczkiem i mnie bardzo przypadł do gustu , co na wieszaczku, nie patrzyłam . Pięknie u Ciebie .
- Pelidea
- Od: 21 cze 2013, o 08:42
Pięknie, i zielono, i kolorowo. Gwiazdy robią wrażenie! Storczyki śliczne. A oplątwy jak dla mnie rewelacja.
-
- 500p
- Od: 3 gru 2014, o 11:29
Ale masz fajnie, że Ci wszystkie storczyki kwitną na raz. Moje coś tej zimy trochę zastrajkowały.
Ten cytrynowy jest śliczny
Adenia jak zimowałaś? Moje cały czas stoją na południowym parapecie. Pierwszy raz schowałam kaktusy na zime w ciemny i chłodny kąt pokoju. Widzę, że jeden zmniejszył się o połowę czy to normalne?
A Twoja lacunosa piękna, taka delikatna.
Ten cytrynowy jest śliczny
Adenia jak zimowałaś? Moje cały czas stoją na południowym parapecie. Pierwszy raz schowałam kaktusy na zime w ciemny i chłodny kąt pokoju. Widzę, że jeden zmniejszył się o połowę czy to normalne?
A Twoja lacunosa piękna, taka delikatna.
- Emi22
- 200p
- Od: 12 cze 2016, o 09:34
Gwiazdy zrzucają liście - to normalne być nie powinno !!
U mnie jedna praktycznie bez liści, a druga jeszcze się trzyma, ale mizernie wygląda. Ale fakt, ja lubię ciepło w zimę, a one, jak piszesz - niekoniecznie.
Musiałabym je gdzieś wyekspediować (w sensie na jakiś czas) - w chłodniejsze miejsce. Tylko pewnie światła im trzeba, żeby kolorów nabrały.
Oplątwy zdumiewają w rzeczy samej
Storczyki - klasa
U mnie jedna praktycznie bez liści, a druga jeszcze się trzyma, ale mizernie wygląda. Ale fakt, ja lubię ciepło w zimę, a one, jak piszesz - niekoniecznie.
Musiałabym je gdzieś wyekspediować (w sensie na jakiś czas) - w chłodniejsze miejsce. Tylko pewnie światła im trzeba, żeby kolorów nabrały.
Oplątwy zdumiewają w rzeczy samej
Storczyki - klasa
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
U mnie chłód, a gwiazda wyłysiała do 2/3 wysokości, same czubki jej zostały.Emi22 pisze:U mnie jedna praktycznie bez liści, a druga jeszcze się trzyma, ale mizernie wygląda. Ale fakt, ja lubię ciepło w zimę, a one, jak piszesz - niekoniecznie.
Monika - Twoja oplątwowa instalacja jest absolutnie genialna!!
-
- Od: 23 sie 2010, o 11:08
Dziękuję bardzo wszystkim, ale mnie ucieszyliście tymi licznymi odwiedzinami
No co ja Wam poradzę na mróz i śnieg? W końcu jest luty - coraz bliżej wiosna, ale teraz jednak mamy jeszcze luty . Według Amerykanów wiosna w Polsce ma być w połowie marca, a póki co pozostaje nam się zmagać z łopatą do śniegu
Kasia, to jeszcze nie wszystkie storczyki . Co do kaktusów, to marszczenie czy ubytek masy podczas zimowania jako tako nie jest czymś nienormalnym, w końcu długo nie dostały wody Ale różne rzeczy mogą się dziać - jeżeli nie jesteś pewna, wrzuć zdjęcie u siebie, zobaczę i Ci powiem, czy jest trup, czy też nie ma się czym martwić .
Adenia zimowałam na parapecie z betlejemskimi, to jest parapet południowy 18-20 stopni. Podlewałam szczątkowo, kiedy kaudeks zaczynał mięknąć. Kiedy podrosną, pewnie pokuszę się o ich zimowanie razem z kaktusami.
Emi i Lucy, łysieniem gwiazd się nie martwcie - są po kwitnieniu, zrzucają liście, następne kwitnienie za rok Zostawcie je tak jak stoją, ograniczcie nieco podlewanie - z trybu obfity do umiarkowany, u mnie to oznacza raz na tydzień zamiast co 3 dni . Jak będą całkiem, albo prawie całkiem łyse, możecie je przyciąć, a potem czekajcie, aż dadzą Wam znak, czy wypuszczą nowe pędy, czy odmówią współpracy.
No co ja Wam poradzę na mróz i śnieg? W końcu jest luty - coraz bliżej wiosna, ale teraz jednak mamy jeszcze luty . Według Amerykanów wiosna w Polsce ma być w połowie marca, a póki co pozostaje nam się zmagać z łopatą do śniegu
Kasia, to jeszcze nie wszystkie storczyki . Co do kaktusów, to marszczenie czy ubytek masy podczas zimowania jako tako nie jest czymś nienormalnym, w końcu długo nie dostały wody Ale różne rzeczy mogą się dziać - jeżeli nie jesteś pewna, wrzuć zdjęcie u siebie, zobaczę i Ci powiem, czy jest trup, czy też nie ma się czym martwić .
Adenia zimowałam na parapecie z betlejemskimi, to jest parapet południowy 18-20 stopni. Podlewałam szczątkowo, kiedy kaudeks zaczynał mięknąć. Kiedy podrosną, pewnie pokuszę się o ich zimowanie razem z kaktusami.
Emi i Lucy, łysieniem gwiazd się nie martwcie - są po kwitnieniu, zrzucają liście, następne kwitnienie za rok Zostawcie je tak jak stoją, ograniczcie nieco podlewanie - z trybu obfity do umiarkowany, u mnie to oznacza raz na tydzień zamiast co 3 dni . Jak będą całkiem, albo prawie całkiem łyse, możecie je przyciąć, a potem czekajcie, aż dadzą Wam znak, czy wypuszczą nowe pędy, czy odmówią współpracy.
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
U Wiśni (roślinkowy mix)
- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Ależ piękne zbiorówki u Ciebie nie widać że jest zima, przynajmniej na parapetach
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia