Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Może pogoda im po prostu nie sprzyja? Ostatnio są bardzo zimne noce, a papryka jest bardzo ciepłolubna. Jeśli już były nawożone wcześniej może warto poczekać na ocieplenie i zobaczyć czy się poprawią?
Pozdrawiam, Ewa
-
- 100p
- Od: 21 sie 2015, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja posadzilem swoje niemilosiernie wyciagniete akurat w dzien kiedy spadl... grad. Potem cos chyba pojadlo listki, 3 roslinki (a wlasciwie bezlistne patyki) wywalilem, ale pozostale sie jakos trzymaja, wczoraj dosadzilem 4. Ja będę mial 1 owoc na krzaczku to odtrabie sukces ;)
-
- 200p
- Od: 8 maja 2016, o 21:49
ja dwa lata temu kupiłam piękną rozsadę papryki, niestety chyba lato jej nie odpowiadało bo bardzo późno zaczęła rosnąć(ponad miesiąc prawie nic się z nią nie działo) i żadna się nie wybarwiła na krzaku, przed przymrozkami zerwałam zielone i dojrzewały w domu. W tym roku mam paprykę w tunelu, niektóre krzaki też są strasznie żółte, ale myślę że to przez owoce bo zaczęły wiązać jak miały ok 30cm wysokości, i teraz wyciągają wszystko z rośliny i nie chcą się zazielenić mimo nawożenia.
Pozdrawiam, Ewa
- kokoszanel84
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sie 2015, o 18:55
U mnie niestety większość czerwonych wygląda marnie. O dziwo, nieźle trzymają się krzaczki z żółtą papryką i chilli. Myślę, że pogoda nie sprzyja hodowli papryki niestety.
Pozdrawiam serdecznie!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubiegłym roku wysadziłam papryki 30 maja i 3 tygodnie "stały", potem powoli rosły. Nie spodziewałam się po nich nic dobrego a później ładnie owocowały.
W tym roku znowu marne - będzie dobrze .
W tym roku znowu marne - będzie dobrze .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Powiedzcie mi czy mogę spokojnie siać jeszcze do 20 czerwca marchew, buraki, pietruszkę korzeniową??? Pietruszka mi nie wzeszła wcale, buraków i marchwi stwierdzam, że posiałam za mało...
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
Buraki dosiewałam w zeszłym tygodniu, tak samo brukselkę i ogórki.
Pozdrawiam Kaśka
Ogórki posiałam dopiero 8 czerwca..
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dziś wysieję podkiełkowane ogórki, kolejny rzut koperku i fasolki szparagowej.
Pozdrawiam, Marta.
Muncia Buraczki i marchew na pewno urosną do jesieni z powodzeniem.Pietruszka też ,chociaż będzie mniejsza niż z wczesnego siewu, ale lepsza mała niż żadna .Marchew i pietruszkę z późnego siewu wykop najpóźniej jak to możliwe, wówczas jest szansa ,że dojrzeją i będą się dobrze przechowywały. Małe i młode korzenie szybciej wysychają. Można ich zaraz oczyścić i zamrozić lub zetrzeć i razem z porem ,korzeniem selera, natką selera,natką pietruszki wymieszać z solą i włożyć do słoika. Jarzynka zakonserwowana w soli trzyma się do wiosny i zawsze jest pod ręką do przyprawienia szybkich potraw.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Też dosiałam jeszcze buraczków w sobotę.
Taka starta surowa marchewka w słoiku z solą się nie zepsuje? To chyba wszystko puści sok i się zakisi (w sumie kiszonka też dobra jest).
Taka starta surowa marchewka w słoiku z solą się nie zepsuje? To chyba wszystko puści sok i się zakisi (w sumie kiszonka też dobra jest).
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Muszę dziś po raz czwarty dosiać fasolkę, chyba zdąży jeszcze? Część wcale nie wzeszła, części coś zjadło liścienie (śmietka?). Mam też dużo pustych miejsc w ogórkach, ale na nie już chyba za późno?
Mam taką ziemię, że ciężko o tej porze z sianem, z kwiatami mam tak samo. Za szybko przesycha.
Mam taką ziemię, że ciężko o tej porze z sianem, z kwiatami mam tak samo. Za szybko przesycha.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Agnieszka, a nie lepiej zrobič rozsadę fasolki szparagowej?
Ja włašnie dzisiaj wsadziłam namoczone nasionka szparagówki do doniczek, mam zamiar wysadzić w miejsca po czosnku.
Wysiałam też kilka podstawowych odmian bazylii, przyda się do suszenia pomidorków.
Pozdrawiam
Ja włašnie dzisiaj wsadziłam namoczone nasionka szparagówki do doniczek, mam zamiar wysadzić w miejsca po czosnku.
Wysiałam też kilka podstawowych odmian bazylii, przyda się do suszenia pomidorków.
Pozdrawiam
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Zdecydowanie lepiej i za rok zarówno ogórki, jak fasolka będą z rozsady, ale raczej posieję w maju czy kwietniu z dyniami
Dziś tą fasolkę posieję do ziemi, bo mi się wydawało (a może się mylę??) że to już bardzo późno na fasolkę, przynajmniej na te moje odmiany - na opakowaniach ostatnim terminem jest pierwsza dekada czerwca. A po przesadzeniu do gruntu ona trochę zwalnia, prawda? To może w ogóle nie zdążyć
Rzepka A Ty jaką fasolkę siejesz? Zastanawiam się czy paru nasionek nie włożyć na zapasową do pierścieni, mam ostatni worek ziemi dla kapusty pekińskiej ale na kilka pierścieni chyba wystarczy.
Dziś tą fasolkę posieję do ziemi, bo mi się wydawało (a może się mylę??) że to już bardzo późno na fasolkę, przynajmniej na te moje odmiany - na opakowaniach ostatnim terminem jest pierwsza dekada czerwca. A po przesadzeniu do gruntu ona trochę zwalnia, prawda? To może w ogóle nie zdążyć
Rzepka A Ty jaką fasolkę siejesz? Zastanawiam się czy paru nasionek nie włożyć na zapasową do pierścieni, mam ostatni worek ziemi dla kapusty pekińskiej ale na kilka pierścieni chyba wystarczy.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Agnieszka
Agnieszka
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Dosiałam wczoraj jarmuż do wielodoniczki, dzisiaj wysadziłam podkiełkowane fasole tyczne i czekam na wykiełkowanie sałat (ale widzę że coś im w wielodoniczce nie pasuje i chyba będę musiała dosiewać, w domu natomiast ładnie puściły kiełki na drugi dzień po przykryciu woreczkiem).
Ogólnie wszystko co planowane już wysiane i się zastanawiałam co jeszcze da się wysiać o tej porze prócz sałat, na rzodkiew jeszcze czas także po sprawdzeniu terminów siewu wysieję kolejną partię kalarepy (Wiedeńską białą niby można wysiewać do lipca, a że pierwsze już zostały ścięte to reszta nie będzie mieć długiego żywotu ).
Ogólnie wszystko co planowane już wysiane i się zastanawiałam co jeszcze da się wysiać o tej porze prócz sałat, na rzodkiew jeszcze czas także po sprawdzeniu terminów siewu wysieję kolejną partię kalarepy (Wiedeńską białą niby można wysiewać do lipca, a że pierwsze już zostały ścięte to reszta nie będzie mieć długiego żywotu ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"