Czosnek zimowy cz.5
Re: Czosnek zimowy cz.5
A ile można go trzymać w zamrażarce? Czytałam, że może stracić na smaku po jakimś czasie. Trzymasz, aż Ci się skończy?
Pozdrawiam, Gosia:)
- Mirek19
- 1000p
- Od: 20 maja 2016, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój czosnek kiełkuje, mimo tego, że leży w suchym, przewiewnym miejscu...bez dostępu wilgoci.Goshia pisze: Prawdopodobnie kiełkuje bo ma wilgoć.
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jutro zajrze do swojego w przechowalni.
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie korzenie zaczęły puszczać ząbki, które odłożyłem po selekcji do wysadzania. Te, które są wspólnie w główce na razie spokojnie leżą.
Mój skończył się po 4 mies. i był OK-jak świeży. Wczoraj zrobiłam przegląd i też 2 główki zaczęły wyrastać, więc podzieliłam na ząbki, włożyłam do słoika i do zamrażarki (będzie w razie biedy jak znalazł ). Zamknęłam go w słoiku, ponieważ mam w tej samej zamrażarce owoce i nabiał, więc nie ma ryzyka że przepachną czosnkiem.Goshia pisze:A ile można go trzymać w zamrażarce? Czytałam, że może stracić na smaku po jakimś czasie. Trzymasz, aż Ci się skończy?
- toldi
- Od: 15 wrz 2015, o 11:42
Z moich obserwacji wiem, że jak zbiorę czosnek nawet o kilka dni za późno i łuski okrywowe pękną i gorzej przylegają do główki to odbija się to na przechowywaniu i wcześniej wypuszcza kiełki. Próby przechowywania w chłodnej piwnicy kończyły się jeszcze szybszym kiełkowaniem za wilgotno. Zależy też jaka odmiana czosnku, bo ten ozimy wytwarzający pędy kwiatowe przechowuje się krócej od jarego. Ja swój po zbiorze wieszam w pęczkach w przewiewnym pomieszczeniu i tak wisi do pierwszych mrozów, ale nie większych niż -3*C później go zabieram. Po nowym roku jak pierwsze ząbki zaczynają kiełkować obieram i zalewam oliwą w słoiku i do lodówki.
Pozdrawiam. Jacek
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tych samych warunkach przechowuję czosnek ozimy/zimowy/strzałkujący i jary/wiosenny/niestrzałkujący.
Czosnek zimowy nie poleży dłużej u mnie jak do lutego (6-7 miesięcy), wiosenny służy mi do kiszenia ogórków 10-12 miesięcy po zebraniu, a wytrzymuje nawet do 15 miesięcy po zbiorach.
Czosnek zimowy nie poleży dłużej u mnie jak do lutego (6-7 miesięcy), wiosenny służy mi do kiszenia ogórków 10-12 miesięcy po zebraniu, a wytrzymuje nawet do 15 miesięcy po zbiorach.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
U mnie też zaczął kielkować, ale u mnie miał zbyt wilgotno. Do ziemi za to będę sadziła dopiero w styczniu. Dwa lata temu posadzilam w listopadzie potem było ciepło i wszystko wyszło za szybko. Przyszedł mróz i czosnek nie był ładny. W tamtym roku też sadzilam w styczniu i udał się idealnie.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Mój sadzony w połowie listopada dochodzi do 10cm.
Nie wiem co z nim zrobić,czy czymś przykryć,obsypać czy może macie jakąś inną radę?
Myślę .że to nie tylko mój problem bo za oknem prawie wiosna
Nie wiem co z nim zrobić,czy czymś przykryć,obsypać czy może macie jakąś inną radę?
pozdrawiam
Alicja
Alicja
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Zastanawiam sie czy te problemy co niektórzy mają nie wynikają ze zbyt płytkiego posadzenia czosnku. Ja posadziŁam przed 25 listopada i nic mi z ziemi nie wyłazi .
- BobejGS
- Kontakt:
U mnie też na razie problemu z wychodzącym czosnkiem nie ma. Wyszły co prawda w skrzyni ale to co innego. U mnie kednak ziemia gliniasta, to się tak nie nagrzewa mimo plusowej pogody. Ale też były mroźne noce także, to też dało na plus. A właśnie wróciłem z działki z kontroli.
Co do okrywania ich, to Ja bym się wstrzymał do momentu aż zaczną zapowiadać mroźniejsze dni i wtedy albo bym przykrył je słomą albo obsypał ziemią, bo u mnie większej możliwości zbytnio by nie było.
Co do okrywania ich, to Ja bym się wstrzymał do momentu aż zaczną zapowiadać mroźniejsze dni i wtedy albo bym przykrył je słomą albo obsypał ziemią, bo u mnie większej możliwości zbytnio by nie było.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Może też od samego czosnku,bo na dwóch rajkach miałam jakiś ruski z targu i ten jeszcze nie wyszedł.chudziak pisze:Zastanawiam sie czy te problemy co niektórzy mają nie wynikają ze zbyt płytkiego posadzenia czosnku. Ja posadziŁam przed 25 listopada i nic mi z ziemi nie wyłazi .
Część która wyszła była sadzona już z kiełkami,które pojawiły się bardzo szybko po zakupie.Miałam go ze sklepu nasiennego.
pozdrawiam
Alicja
Alicja
Ja sadziłem swojego harnasia kolo 20 października i do tej pory siedzi w ziemi, kiełek ma kilka mm.karool pisze:Mój sadzony w połowie listopada dochodzi do 10cm.
Tylko ze ja wschód Polski, okolice Siedlec.
Jedynie czosnek hiszpański, sadzony około 10 listopada, po 3 tyg był już na wierzchu.