Borówka amerykańska - 9 cz.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 9 cz.
Ja tnę latem od kilku lat. Wiosną zawsze mam brak czasu i dzień jest krótki. Teraz wycinam pędy po owocowaniu, pokładające się i te bardzo drobne ze środka. Wiosną też trochę trzeba pochodzić z sekatorem, ale roboty będzie mniej.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- Jarowo
- 200p
- Od: 9 maja 2016, o 07:55
Dzięki, w tamtym roku tylko część krzewów obcinałem po owocowaniu, w tym będę chciał wszystkie. Wiosnę rezerwuję na drzewa owocowe.
tmf30
Piszesz, żeby dać pod krzak wszystko, co zgnije. Skosozną trawę też? Można jeszcze teraz?
Piszesz, żeby dać pod krzak wszystko, co zgnije. Skosozną trawę też? Można jeszcze teraz?
PaulaF-Z. Żebyś mnie opacznie nie zrozumiała. Nie chodzi mi o to aby pod borówką zrobić kompostownik na wszystko i to w nieograniczonych ilościach. Ja trawy nie daje bo nie muszę, ale chwasty wyrwane spod borówki zostawiam. Daje trociny zazwyczaj z drzew iglastych, zgrabione liście, gałązki drzew iglastych. Chcesz to cienką warstwę trawy dawaj, ale bez przesady.
tmf30
Dziękuję za informację. Nie miałam na myśli wrzucać wszystkiego pod borówki, ale czasem jest za dużo skoszonej trawy. A napisz mi jeszcze, czy świeżo podcięte gałązki drzew iglastych nadają się pod krzaczek, czy lepiej najpierw przesuszyć.
Dziękuję za informację. Nie miałam na myśli wrzucać wszystkiego pod borówki, ale czasem jest za dużo skoszonej trawy. A napisz mi jeszcze, czy świeżo podcięte gałązki drzew iglastych nadają się pod krzaczek, czy lepiej najpierw przesuszyć.
Przesuszone możesz dać wszędzie, a takie świeże w pewnej odległości od rośliny i niezbyt grubo.
kacona, nie pomogę bo kupowane wieki temu , nie przywiązywałam wtedy uwagi do nazwy a cieszyłam się , że w ogóle dostałam
Może podpowiedź tmf30 będzie pomocna
Swoją drogą , tmf30 dzięki za info
Może podpowiedź tmf30 będzie pomocna
Swoją drogą , tmf30 dzięki za info
tmf30 pisze:tija: ..... Tak sobie myślę, ze te twoje borówki o wielkości 5 cm to Chandler lub ... właśnie Bonus. Z tego co wiem inne odmiany nie będą dawały tak wyrównanego wielkością owocu.
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Bonusa nie mam, Chandler ma wielkie owoce, ale nie aż tak duże.
Pozdrawiam Ekaterina
Chandler kupiony w 2014 ,jesienią dwa krzaczki .
Jeden ładnie rośnie , drugi prawie przez cały czas kurduplowaty , owoce wielkie właśnie w granicach 5 złotówek . Śmiesznie to wygląda bo krzak mikrus owoce leżą na ziemi ,ogromne , drugi też ma takie wielkie . Jak zbiorę większą grupę osób to postaramy się ocenić/porównać je smakowo znaczy te lat kilka rosnące z Chandlerem .
Jeden ładnie rośnie , drugi prawie przez cały czas kurduplowaty , owoce wielkie właśnie w granicach 5 złotówek . Śmiesznie to wygląda bo krzak mikrus owoce leżą na ziemi ,ogromne , drugi też ma takie wielkie . Jak zbiorę większą grupę osób to postaramy się ocenić/porównać je smakowo znaczy te lat kilka rosnące z Chandlerem .
-
- 200p
- Od: 4 maja 2016, o 18:28
Mój krzaczek ma 5 lat, ale też bardzo niski, ale to dla tego, że go dwa lata temu podjadła sarna. W zeszlym roku wypuścił trochę pędów w boki
W tym roku powoli zaczął rosnąć do góry. Owoce ma największe ze wszystkich. Wieczorem Zrobie zdjęcie.
W tym roku powoli zaczął rosnąć do góry. Owoce ma największe ze wszystkich. Wieczorem Zrobie zdjęcie.
Pozdrawiam Ekaterina
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 sie 2014, o 02:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich
Ja nawiozłem nawozem flovitem do Borówek w 19 Maja i na poczotku czerwcza 3 krzaki 4Kg całe 4 kg nawiozłem te 3 krzaki borówki amerkanskiej.
1.Kiedy one będa szykować się do zimy?
2.One ciagle wypuscaja pędy?
3.Co się stanie jak prze marsna te nowe tego roiczne pędy!?
4.I nawiozłem tez w 19.maju i w Czerwczu Flovitem z Humusem!?
5. Jak moge rozmnozyć te 3 krzaki Borówki?
6. Jakie są metody na rozmnozenie Borówki?
7 Czy mam rozmnożyć Borówke z sadzonek i włóożyć de sadzonki do ziemi do borówek i podraktować ję ukorzeniaczem i nawożem flovitem z humusem?
Z góry dziękuję za odpowiedz na moję pytania.
Ja nawiozłem nawozem flovitem do Borówek w 19 Maja i na poczotku czerwcza 3 krzaki 4Kg całe 4 kg nawiozłem te 3 krzaki borówki amerkanskiej.
1.Kiedy one będa szykować się do zimy?
2.One ciagle wypuscaja pędy?
3.Co się stanie jak prze marsna te nowe tego roiczne pędy!?
4.I nawiozłem tez w 19.maju i w Czerwczu Flovitem z Humusem!?
5. Jak moge rozmnozyć te 3 krzaki Borówki?
6. Jakie są metody na rozmnozenie Borówki?
7 Czy mam rozmnożyć Borówke z sadzonek i włóożyć de sadzonki do ziemi do borówek i podraktować ję ukorzeniaczem i nawożem flovitem z humusem?
Z góry dziękuję za odpowiedz na moję pytania.
- Black Rose
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
Czy teraz jest dobry moment na kupno i posadzenie krzaków?
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- Od: 28 lut 2017, o 17:56
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Sadzonki borówek są w doniczkach więc sadzić można także teraz. Ja wsadziłem ( wszystko zgodnie ze standardami odnośnie sadzenia borówek) Chandlera, Bonusa i Spartana 3 tygodnie temu. Podlałem wodą z rozrobionym kwaskiem cytrynowym i już mam niewielkie przyrosty. Nie zamierzam jednak dalej podlewać kwaskiem by nie przedłużać im sezonu wegetacyjnego.