Wrzosowisko
- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wrzosowisko
Ja nigdy nie zabespieczam i zawsze są cudne. w naturalnym środowisku też ich nikt nie zabespiecza i są i rosną
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te w naturalnym środowisku nie są wyhodowane w Anglii czy w Holandii.
Pozdrawiam ! Bolek
Pozdrawiam ! Bolek
Tak, i na dodatek szybko pędzone do sprzedaży. Poczytaj http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=2040
- kubanki
- Od: 28 sie 2008, o 16:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja kupiłam swoje u Wolskiego, drobniutkie sadzoneczki. Sama je najpierw przesadzałam z wielodoniczek do jedenastek. Są w ziemi czwarty rok. Wymarzła w ubiegłym roku jedna odmiana wrzośca, wszystko inne przetrwało, co do sztuki. Miałam w tym roku okryć, ale wyszło jak zwykle. Teraz śpią pod śniegową kołderką i niech tak zostanie od trwałego ocieplenia, a nic im nie będzie. Wrzośce już pod śniegiem zaczynają kwitnąć.
Aniu jak się cieszę ze się pojawiłaś - proszę pokaż zdjęcie swojego wrzosowiska z 2012 roku . Też przymierzam się do zakupu u Wolskiego
Pozdrawiam. Ewa
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Wrzosy najlepiej sadzić na wiosnę i latem ale w handlu najwięcej roślin jest dostępnych jesienią, ponieważ wtedy wyglądają najpiękniej. W związku z tym, najczęściej wrzosowiska powstają właśnie jesienią. Tak też było w moim przypadku. Zacząć trzeba od odpowiedzi na pytanie, czy masz kwaśną glebę w miejscu, gdzie będą sadzone wrzosy. Można stwierdzić to kwasomierzem albo obserwując, co lubi rosnąć w ogrodzie. Jeżeli masz u siebie z natury kwaśną glebę, będzie Ci łatwiej utrzymać odpowiednie dla wrzosów pH. Wrzosy mają specyficzne wymagania co do gleby ale z moich obserwacji wynika, że jeżeli raz na początku przyłożysz się do przygotowania im odpowiedniego miejsca, to przez kolejne lata będą ładnie rosły praktycznie bez pielęgnacji.
Ja mam glebę zwięzłą, która wymagała rozluźnienia, jeżeli masz piasek, to tym lepiej. Mieszałam glebę rodzimą z piaskiem i kwaśnym torfem w równych proporcjach. Pod każdy wrzos robiłam spory dołek, właściwie, na to samo by wyszło, gdybym przekopała całą rabatę na głębokość szpadla. Wrzosy nie mają głębokich korzeni. Na wiosnę trzeba je ciąć pod zeszłorocznym kwiatostanem i to wszsystko. Wg mnie to łatwe w uprawie rośliny. Aha, jeżeli sadzisz jesienią, to warto przykryć młode rośliny np. gałązkami choinki dla ochrony przed mrozem.
Ja mam glebę zwięzłą, która wymagała rozluźnienia, jeżeli masz piasek, to tym lepiej. Mieszałam glebę rodzimą z piaskiem i kwaśnym torfem w równych proporcjach. Pod każdy wrzos robiłam spory dołek, właściwie, na to samo by wyszło, gdybym przekopała całą rabatę na głębokość szpadla. Wrzosy nie mają głębokich korzeni. Na wiosnę trzeba je ciąć pod zeszłorocznym kwiatostanem i to wszsystko. Wg mnie to łatwe w uprawie rośliny. Aha, jeżeli sadzisz jesienią, to warto przykryć młode rośliny np. gałązkami choinki dla ochrony przed mrozem.
- fiskomp
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Zaczyna się kwitnienie wrzosów, co roku powiekszam, dodaje nowe wrzosy , trawy i inne kwaśnolubne np modrzewnice, teraz mam w planach dokupić im do towarzystwa golterię i hebe, albo dabecję kantabryjską (rabata już przygotowana, ale jest bardzo sucho i prace stanęły w miejscu)
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
- kania
Cudne wrzosowisko . A na takie koło ostrzę sobie zęby już drugi sezon i ... zawsze mam pilniejsze wydatki .
- Lady-r
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy możesz podać odmianę tych pomarańczowych? Są cudowne, jak i zresztą cale wrzosowisko.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
- kania
Pomarańczowe wrzosy są prawdopodobnie farbowane. Kolor trzyma się przynajmniej dwa sezony (przynajmniej tak było z moimi). Kupując je byłam przekonana, że to naturalny kolor.
- fiskomp
- Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Oj nie,... nie lubię farbowanych, to odmiana Robert Chapman, to ich naturalne wybarwienie, wiosną są bardziej zielono- żółte, a teraz na przelomie lato-jesień pomarańczowe, zaś kwiaty maja kolor fioletowy. Są rozłożyste, mam też odmianę Boskoop. Najstarsze założenie ma 4 lata.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka
Pozdrawiam - Baśka
- kania
O, to jest nadzieja, że osoba, która zasugerowała, że moje są farbowane myliła się . Szkoda, że nie pamiętam jaka jest moja odmiana ale mają też taki piękne, ciepłe kolory. Ja też nie lubię farbowanych .
Basiu, piękne masz obrzeże dla wrzosowiska.
Basiu, piękne masz obrzeże dla wrzosowiska.
- Piotr=)
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
Spis tematów