Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Marchew
Miałam kiedyś na działce małego ciekawskiego gościa, który chciał cioci pomóc i wyrwał nacinę w jednym rządku. Nacina odrosła. Marchew zrywam etapami bo mój domowy królik (mąż) chrupie codziennie marchewki i tej nie chciał jeść. Stwierdził, że sucha i łykowata i kazał wrzucić do zupy. Z innych rządków marchewka była smaczna.
W 2014 roku po dłuższej obecności zastałam nacinę marchewki czarną (zaatakowaną grzybem?). Część marchwi zerwałam bo była dobra w smaku, a resztę zostawiłam i na nowo odrosła nacina - ta marchew była później łykowata.
Sadzę czasem w zimie do doniczki korzeń pietruszki korzeniowej na nacinę. Po wyeksploatowaniu, korzeń jest łykowaty wysuszony. Tak zapewne działo się z moją marchewką.
W 2014 roku po dłuższej obecności zastałam nacinę marchewki czarną (zaatakowaną grzybem?). Część marchwi zerwałam bo była dobra w smaku, a resztę zostawiłam i na nowo odrosła nacina - ta marchew była później łykowata.
Sadzę czasem w zimie do doniczki korzeń pietruszki korzeniowej na nacinę. Po wyeksploatowaniu, korzeń jest łykowaty wysuszony. Tak zapewne działo się z moją marchewką.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Też jestem zdaniq, że to nie efekt rwania naci. po prostu ten rok jest suchy, a Twoja gleba gliniasta dobrze trzyma wilgoć w niższych partiach, do której marchew dąży i widać dobrze z niej korzysta, skoro twierdzisz, że marchew dorodna.
Ja też mam ziemię gliniastą na działce. Marchwi w tym sezonie wcale nie podlewałem z braku dostatecznej ilości wody. Byłem myśli, że z marchwi w tym roku nic nie będzie, prócz małych pypci, dopóki mama nie pojechała po pierwsze marchwie do zupy. A tu się okazało, że marchew piękna.
Zdarzył się taki okaz nawet:
[/quote]
Aż się mama wystraszyła, że jakiegoś mojego giganta wykopała.
Ja też mam ziemię gliniastą na działce. Marchwi w tym sezonie wcale nie podlewałem z braku dostatecznej ilości wody. Byłem myśli, że z marchwi w tym roku nic nie będzie, prócz małych pypci, dopóki mama nie pojechała po pierwsze marchwie do zupy. A tu się okazało, że marchew piękna.
Zdarzył się taki okaz nawet:
[/quote]
Aż się mama wystraszyła, że jakiegoś mojego giganta wykopała.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Re: marchew
Marchew Flakkese 2.
-
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
Tylko HT i KSM. 80% marchwi jest takiej wielkości.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swojej marchwi jeszcze nie wykopywałem.Te co biorę do codziennej konsumpcji są ładne i dotychczas bezrobakowe.Nać też nie ma żadnych oznak chorobowych.W sezonie były opryskiwane jak u Erazma HT,OW i jeden oprysk KSM.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie. Posiałem dwie odmiamy: tradycyjnie Amsterdamską i Flakkese 2. Rosną praktycznie w tym samym miejscu, bo przeszielone tylko grządką pietruszki. Nie były niczym pryskane i podlewane tylko podczas wschodu. No i Flakkese 2 jest piękna i duża, a Amsterdamska mała i licha.
Jaka to odmiana ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie wszędzie widzę,że ona taka droga . Najważniejsze, że się sprawdziła .
W taki razie w przyszłym sezonie przymierzę się do niej .
W tym roku u mnie Amsterdamska wyrosła piękna, a Nantes poskręcana i rozwidlona, a rosły na tej samej grządce, w takich samych warunkach .
W tym roku u mnie Amsterdamska wyrosła piękna, a Nantes poskręcana i rozwidlona, a rosły na tej samej grządce, w takich samych warunkach .