Zieleń to życie: Hippeastra, Paphiopedilum i inne
- jola1313
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zieleń to życie: Hippeastra, Paphiopedilum i inne
Ewo,dłuuugo przeglądałam Twój wątek .Śliczne hippeastra i Ty o tym wiesz .Każde chętnie bym widziała na swoim oknie
Super sobotki .Czy one są trudne w uprawie?Wszystkie inne ,oprócz falków uśmiercałam ,ale sobotków jeszcze nie zaliczyłam
I wandy widziałam i kliwię w paseczki i skrzydłokwiat.Piękne wszystko.A nawet skrętniki i fiołki .Masz Ty tych zielonych,oj masz
I na koniec hoje
Super sobotki .Czy one są trudne w uprawie?Wszystkie inne ,oprócz falków uśmiercałam ,ale sobotków jeszcze nie zaliczyłam
I wandy widziałam i kliwię w paseczki i skrzydłokwiat.Piękne wszystko.A nawet skrętniki i fiołki .Masz Ty tych zielonych,oj masz
I na koniec hoje
- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i cóż Ci ja mam powiedzieć Ewuś ....chylę czoła i do nóżek Wielmożnej Pani padam ....jakby co , to nie opcjonuję w stronę Dam .... .
Twój dom , to jedna potężna Oranżeria , a zamiast firan ( zbytecznych , bo zabierają światło roślinom ) masz niesamowitą kolekcję hoi - na specjalnych półeczkach zawieszonych w oknach . Hippeastra ...moje " stoją " ...muszę im chyb a coś dać ...ale co ?...buzi ...pogadać z nimi ...Vanda jest niesamowitym dodatkiem ...jeszcze jak zakwitnie ...to klękajcie narody ....a Cattleyę nie pokazałaś ...a przecież jest taka śliczna ....
Pozdrawiam bardzo serdecznie ...a widziałaś te stronki storczykowe ?
Twój dom , to jedna potężna Oranżeria , a zamiast firan ( zbytecznych , bo zabierają światło roślinom ) masz niesamowitą kolekcję hoi - na specjalnych półeczkach zawieszonych w oknach . Hippeastra ...moje " stoją " ...muszę im chyb a coś dać ...ale co ?...buzi ...pogadać z nimi ...Vanda jest niesamowitym dodatkiem ...jeszcze jak zakwitnie ...to klękajcie narody ....a Cattleyę nie pokazałaś ...a przecież jest taka śliczna ....
Pozdrawiam bardzo serdecznie ...a widziałaś te stronki storczykowe ?
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Pierwsze fotki..
Double Delight
z lampą
i bez
Przeobrażenie...
Niestety jak wracam z pracy to dzienne światło jest bardzo kiepskie...
Mam nadzieję, iż w sobotę będę mogła zrobić ładniejsze ujęciai..
Szczególnie czekam na kwitnienie tego drugiego
Jagodka
jola1313 Joluś, jeśli chodzi o sabotki, to na pewno ich uprawa nie należy do najłatwiejszych, bo to i ciepłolubne i zimnolubne są-to naprawdę bardzo szeroki temat..Wydaje mi się , że w uprawie najłatwiejsze są ciepłolubne. Nie trzeba im robić tzw chłodnych przestojów...Ale wszytsko dla ludzi. Zachęcam do uprawy tych jakże ciekawych orchidei.
trzynastka-kliwie variegatę mam od wiosny zeszłego roku, wypuściła u mnie 3 liście.. Trzeba uważać z nawożeniem. Mało azotu, dużo potasu..
elcia1974 dziękuję..Tak to vandy..No mam już troszkę tych hojek..Kerri strasznie powoli rosną. Najwolniej właśnie variegata.. Citrina splash jest z Tajlandii. I mnie się spodobała, ma fajne, grubsze liście..No i te ciapki..
EwkaEs dziękuję
hen_s Witam w moim wątku. Szczególnie dziękuję, za podanie nazwy mojego kaktusa..Zginęła mi od niego fiszka właśnie
miniulek Witam. Myślę, że w tym sezonie moje kwiaty jeszcze nieraz zaskoczą odwiedzających ten wątek.
Oby pozytywnie
c.d.n wkrótce !!!!
Double Delight
z lampą
i bez
Przeobrażenie...
Niestety jak wracam z pracy to dzienne światło jest bardzo kiepskie...
Mam nadzieję, iż w sobotę będę mogła zrobić ładniejsze ujęciai..
Szczególnie czekam na kwitnienie tego drugiego
Jagodka
jola1313 Joluś, jeśli chodzi o sabotki, to na pewno ich uprawa nie należy do najłatwiejszych, bo to i ciepłolubne i zimnolubne są-to naprawdę bardzo szeroki temat..Wydaje mi się , że w uprawie najłatwiejsze są ciepłolubne. Nie trzeba im robić tzw chłodnych przestojów...Ale wszytsko dla ludzi. Zachęcam do uprawy tych jakże ciekawych orchidei.
trzynastka-kliwie variegatę mam od wiosny zeszłego roku, wypuściła u mnie 3 liście.. Trzeba uważać z nawożeniem. Mało azotu, dużo potasu..
elcia1974 dziękuję..Tak to vandy..No mam już troszkę tych hojek..Kerri strasznie powoli rosną. Najwolniej właśnie variegata.. Citrina splash jest z Tajlandii. I mnie się spodobała, ma fajne, grubsze liście..No i te ciapki..
EwkaEs dziękuję
hen_s Witam w moim wątku. Szczególnie dziękuję, za podanie nazwy mojego kaktusa..Zginęła mi od niego fiszka właśnie
I mnie ten widok nigdy się nie znudzi-to prawdziwie królewskie kwiaty są..szarotka66 pisze:Czekam na hippeastrum, jego widok nigdy się nie znudzi.
miniulek Witam. Myślę, że w tym sezonie moje kwiaty jeszcze nieraz zaskoczą odwiedzających ten wątek.
Oby pozytywnie
c.d.n wkrótce !!!!
Ewcia masz piękne zasłony same rarytaski w dodatku zdrowiutkie zieloniutkie aż miło popatrzeć
Wpadła mi w oko kliwia variegata , nawet nie wiedziałam że takowa istnieje
Wpadła mi w oko kliwia variegata , nawet nie wiedziałam że takowa istnieje
- jola1313
Ewo,to widzę,że sobotki raczej nie dla mnie .No,chyba,że trafię na takie po 5zł
A hippeastry piękne oba .Czerwony cudny,ale ten drugi chyba bardziej mi wpadł w oko .Może temu,że ma takie żyłki?
A co jest na 1 fotce,za hipkiem?Hoja taka bujna ?
A hippeastry piękne oba .Czerwony cudny,ale ten drugi chyba bardziej mi wpadł w oko .Może temu,że ma takie żyłki?
A co jest na 1 fotce,za hipkiem?Hoja taka bujna ?
- mrinwestor
- Od: 24 mar 2011, o 19:21
Hipki powalają , a ja nie mam żadnego.
To niedopatrzenie, rozejrzę się za jakąś cebulką.
Ten drugi rewelacyjny
To niedopatrzenie, rozejrzę się za jakąś cebulką.
Ten drugi rewelacyjny
-
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Kontakt:
Eluś- cieszę się, że do mnie zajrzałaś. Mam nadzieję, że kliwia variegata u mnie zakwitnie i może nawet zechce się rozmnożyć
Jolu, Jasiu-bo to będzie nie byle jaki hipek-prawdziwy księciunio. Fotki pełnego rozkwitu księciunia (mam nadzieję), zapodam w sobotę..Wtedy zdradzę jego imię..Choć opis tego Hipka jest pewną podpowiedzią
Jolu, za hippeastrem, jest Clerodendrum Thomsoniae..
Jolu, Jasiu-bo to będzie nie byle jaki hipek-prawdziwy księciunio. Fotki pełnego rozkwitu księciunia (mam nadzieję), zapodam w sobotę..Wtedy zdradzę jego imię..Choć opis tego Hipka jest pewną podpowiedzią
Jolu, za hippeastrem, jest Clerodendrum Thomsoniae..
I tak to właśnie się zaczynamrinwestor pisze:To niedopatrzenie, rozejrzę się za jakąś cebulką.
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
A ja wiem jak on ma na imię
- jola1313
A da się kawalątek tego Clerodendrum ,dla mnie uszczknąć
Chyba to jakiś motyl będzie ?
Chyba to jakiś motyl będzie ?
- asma
- Od: 19 wrz 2011, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zgodnie z Twoja instrukcją posadziłam do nowego podłoża z substralem i perlitem amaryliski:)
poobrywałam wszystkie ciemne korzonki,a zostawiłam tylko te świeże,zielono-białe.
Cebule lekko były mokrawe,miekkawe ,a nawet pojawiła sie miejscami pleśń więc obrałam je z tych gnijących łupin i obsypałam cynamonem-mam nadzieję,że odwdzięczą sie pięknym kwitnieniem:))
dziękuje za wszystkie wskazówki
przy okazji posadziłam do doniczek fiołaski,które juz dawno z listków rozrosły sie w maleńkie roślinki
dostałam też kilka listków od Grażynki-wszystko wylądowało w ziemi:)
poobrywałam wszystkie ciemne korzonki,a zostawiłam tylko te świeże,zielono-białe.
Cebule lekko były mokrawe,miekkawe ,a nawet pojawiła sie miejscami pleśń więc obrałam je z tych gnijących łupin i obsypałam cynamonem-mam nadzieję,że odwdzięczą sie pięknym kwitnieniem:))
dziękuje za wszystkie wskazówki
przy okazji posadziłam do doniczek fiołaski,które juz dawno z listków rozrosły sie w maleńkie roślinki
dostałam też kilka listków od Grażynki-wszystko wylądowało w ziemi:)
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Ewuś na rozwinięcie tego drugiego Hippeastrum teraz to i ja czekam. Zapowiada się nieziemsko piękny kwiat
Oczywiście Double Delight jest też śliczny
Oczywiście Double Delight jest też śliczny
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Twoje Hippeastra już zachwycają. A piszesz, że dopiero będą...
No to ostrzę sobie apetyt na piękny a zapowiadany ciąg dalszy...
No to ostrzę sobie apetyt na piękny a zapowiadany ciąg dalszy...
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Evluk-czekam na jutrzejsze światło dzienne i Księciunia w pełni rozkwitu.