Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1
- Tulipan998
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami
Krysiu - muszę Ci przyznać, że spisałaś się znakomicie . Kościół wyglądał pięknie , a Ty mogłaś być z siebie dumna, że to własnoręcznie przez Ciebie wyhodowane kwiaty .
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
Przepiękne kwiaty na ołtarzu, cudny Kwiatuszek przed .
Gratulacje Krysiu
Pozdrawiam
Adam
Gratulacje Krysiu
Pozdrawiam
Adam
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Piękna,piękna córcia Moje gratulacje
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
- rotos
- 1000p
Często padają pytania czy warto zawracać sobie głowę cebulkami przybyszowymi.
Dzisiaj wykopałem mieczyki, które siałem z ..... małej koperty. Zebrałem je w zeszłym roku z wybranych odmian, których ilość chciałem zwiększyć lub zastąpić, bo jakość starej cebuli nie była dobra. Przezimowały w lodówce, w szufladzie na warzywa.
Jest ich ok. 150 szt., wszystkie zdrowe i na pewno wszystkie w przyszłym roku zakwitną.
Zachęcam do odnawiania swoich mieczyków poprzez cebulki przybyszowe.
Pozdrawiam
Adam
Dzisiaj wykopałem mieczyki, które siałem z ..... małej koperty. Zebrałem je w zeszłym roku z wybranych odmian, których ilość chciałem zwiększyć lub zastąpić, bo jakość starej cebuli nie była dobra. Przezimowały w lodówce, w szufladzie na warzywa.
Jest ich ok. 150 szt., wszystkie zdrowe i na pewno wszystkie w przyszłym roku zakwitną.
Zachęcam do odnawiania swoich mieczyków poprzez cebulki przybyszowe.
Pozdrawiam
Adam
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Bardzo duże Ci urosły te cebulki, bo ja np w zeszłym roku tez zebralam te małe przybyszowe, posadzilam wiosna ale jak wykopałam je jakos w polowie wrzesnia to takie duże one nie były, wrecz przeciwnie - były dalej małe i na pewno w przyszłym roku mi nie zakwitna ale juz nawet widze po lisciach twoich, ze sa duuuze a moje przybyszowe to listki miały jak trawka, chyba ze wybrales jakies takie no troszke juz wieksze te przybyszowe i dlatego sa juz takie duze:D albo podsypujesz im drożdzy ze tak szybko rosna zdradź no patent
- rotos
- 1000p
Elizo - podsypywałem nawóz tak jak starym cebulom (tylko oczywiście w mniejszych ilościach), dokarmiałem dolistnie, opryskiwałem przed wciorniastkami i to wszystko. Sam jestem zdziwiony, że z kilkumilimetrowych cebulek wyrosły takie cebule. Może lato w tym roku było dla nich wyjątkowo sprzyjające? ;)
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
-
- 1000p
- Kontakt:
No naprawde patrze na te Twoje mieczyki i uwierzyc nie moge heheh, w takim razie na przyszły rok i ja musze dogodzić swoim jakims pokarmem, bo ja moich nie dokarmialam niczym, raz pryskalam tylko na wciorniastka - moze dlatego sie zbuntowały i nie urosły jak amciu nie dostawały
- Krycha
To są naprawdę w tym roku siane cebulki przybyszowe, powtarzam post z września. Są już wykopane i na przyszły rok będą kwitły pełnowartościowymi kwiatami
-
- 1000p
- Kontakt:
To ja pokaże jak moje zebrane liliputki w zeszłym roku wygladały jeszcze jakies 2 miesiace temu...
to te ździbełka za tymi fioletowymi mieczykami i co najlepsze cały czas myślałam ze to normalne, ze takie małe maja te listeczka, i patrzac na ich wielkosc stwierdzilam ze one moze za 2-3 lata mi zakwitna, a u Ciebie Krysiu one kwitły na drugi rok???!!!! a co Ty robisz Krysiu ze one Ci kwitły??? moze teraz te moje nowe zebrane przybyszówki takto zakwitna jak Tobie juz w przyszłym roku - ale bym miala radoche
W weekend ewentualnie zrobie zdjecie moich przybyszówek jakie siałam tej wiosny.
to te ździbełka za tymi fioletowymi mieczykami i co najlepsze cały czas myślałam ze to normalne, ze takie małe maja te listeczka, i patrzac na ich wielkosc stwierdzilam ze one moze za 2-3 lata mi zakwitna, a u Ciebie Krysiu one kwitły na drugi rok???!!!! a co Ty robisz Krysiu ze one Ci kwitły??? moze teraz te moje nowe zebrane przybyszówki takto zakwitna jak Tobie juz w przyszłym roku - ale bym miala radoche
W weekend ewentualnie zrobie zdjecie moich przybyszówek jakie siałam tej wiosny.
- Krycha
Moje nie zakwitły na drugi rok, zakwitły w pierwszym roku. Po pierwsze radzę zasiać w ogrodzie warzywnym w rządkach i pielęgnować jak warzywa tzn odpowiednie nawożenie, u mnie azofoska przed sadzeniem i florowit w oprysku, A w międzyczasie ze dwa podlewania przefermentowaną gnojówką. Poza tym spulchnianie i podlewania.Także kwiaty do ścięcia radzę sadzić w rządkach, Ułatwia to pielęgnację.
Ibizaa Patrząc na Twoje zdjęcie, myślę, że mieczyki te które zakwitły, miały dość dużą cebulę, a te małe nie dały rady . Obok rośną kocie bździuny takie zielsko, które jest zabójcze dla kwiatów. Ma podwójny system korzeniowy. Pierwsze korzenie są tuż pod powierzchnią, i te można wybrać, ale głębiej jest warstwa korzeni taki materacyk który spija wodę i wyjada pokarm. U mnie te KOCIE BŹDZIUNY doprowadziły do tego, że musiałam zlikwidować przy domu ogródek kwiatowy. Teraz tam jest trawnik i systematyczne koszenie tego trawnika powoli likwiduje to zielsko.
Ibizaa Patrząc na Twoje zdjęcie, myślę, że mieczyki te które zakwitły, miały dość dużą cebulę, a te małe nie dały rady . Obok rośną kocie bździuny takie zielsko, które jest zabójcze dla kwiatów. Ma podwójny system korzeniowy. Pierwsze korzenie są tuż pod powierzchnią, i te można wybrać, ale głębiej jest warstwa korzeni taki materacyk który spija wodę i wyjada pokarm. U mnie te KOCIE BŹDZIUNY doprowadziły do tego, że musiałam zlikwidować przy domu ogródek kwiatowy. Teraz tam jest trawnik i systematyczne koszenie tego trawnika powoli likwiduje to zielsko.
-
- 50p
- Od: 30 wrz 2011, o 21:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mieczyki sadziłam pierwszy rok. Też mam dużo tych malutkich przybyszowych.
Jak je sadzić na wiosnę ?
Jak je sadzić na wiosnę ?
Pozdrawiam / Michasia46
- Anitaaa
- Od: 8 maja 2008, o 14:16
- Kontakt:
Krysiu
Gratulacje z okazji ślubu księżniczki
niech droga będzie usłana w szczęściu i zdrowiu.
Czy KOCIE BŹDZIUNY chodzi o gwiazdnice pospolitą?
Gratulacje z okazji ślubu księżniczki
niech droga będzie usłana w szczęściu i zdrowiu.
Czy KOCIE BŹDZIUNY chodzi o gwiazdnice pospolitą?