Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2007, o 07:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przy Piaskowej - ogród Anny 2011

Post »

Wprawdzie mój ogród jest jeszcze w dziewięćdziesięciu procentach pokryty śniegiem ale czuć już wiosnę i mam nadzieję, że to już się utrzyma. A jeszcze tydzień temu było tak :roll:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrzeża rabaty z miłkami, bardziej wyeksponowane na słońce, są już pozbawione śniegu i z radością stwierdziłam, że pąkom kwiatowym nic się nie stało. Będę więc mogła cieszyć się kwiatami tych wspaniałych roślin. W szklarence zakwitły pierwsze zeszłoroczne siewki sasanek PAPAGENO; z niecierpliwością czekam na rozwinięcie kolejnych pąków- niespodzianek kolorystycznych :D :D

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

A już się zdziwiłam, że masz juz sasanki.
Ten pomarańczowy kwiatek to też sasanka?
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, miłki to jednak twardziele jakich mało :) Po tym co się ostatnio działo stwierdziłam, że chyba wszystko przeżyją ;:215 . Ciekawa jestem siewek papageno, powtarzają cechy, są strzępiaste?
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu- ten pomarańczowy kwiatek to odmianowy miłek amurski ;:108

Kasiu - niestety nie wszystkie siewki PAPAGENO powtarzają cechy i dlatego posadziłam je w doniczkach a teraz, po stwierdzeniu jak kwitną, przeprowadzę selekcję. Na szczęście lubię wszystkie sasanki więc tylko będę zważała na to, żeby jednakowych nie sadzić zbyt wiele bo i miejsca brak na kilkadziesiąt sadzonek :D

Dzisiejszy dzień był bardzo pracowity. Prawie cały spędziłam w ogrodzie usiłując usunąć jak najwięcej suchych pozostałości po ubiegłym sezonie ( nie wiem, kiedy zdołam się z tym uporać ;:oj ). Krzątając się po swoim królestwie, napotkałam pierwszą żabę i jaszczurkę żyworódkę. Po pogodnym niebie leciało kilka kluczy żurawi. Ogród jest jeszcze szary ale pięknie wyglądają kolorowe plamy krokusów, które kwitną jak oszalałe :D :D :D

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Po raz pierwszy zakwitł mi pełnokwiatowy rannik zimowy; pysznie kwitnie mój najstarszy miłek amurski.

Obrazek Obrazek
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Shock Wave, szokująco piękny.
Ja się miotam po ogrodzie, nie wiem za co się złapać. Oprócz żabki i pszczółek widziałam dziś zasuwającego po chodniku ślimaka...popudziły się dranie też :evil:
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kattka24 pisze:
Ja się miotam po ogrodzie, nie wiem za co się złapać. Oprócz żabki i pszczółek widziałam dziś zasuwającego po chodniku ślimaka...popudziły się dranie też :evil:
Ja też się miotam bo pracy z uprzątaniem suchości ogrom a tu zaraz zaczną rosnąć chwasty. Ślimaków jeszcze u siebie nie widziałam ( jakoś ich populacja drastycznie zmalała po poprzedniej zimie) ale mam krety, które doprowadzają mój trawnik do ruiny a mnie do rozpaczy ;:202 ;:113.
Bardzo sie cieszę, że żabom i jaszczurkom starczyło zapasu substancji odżywczych na dodatkowy miesiąc zimy; poważnie bałam się, czy zmiennocieplne dadzą sobie radę. Ryby w moim oczku też w komplecie :D
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Jeszcze oprócz tych suchości u mnie leży sporo liści, wszystko pod nimi zaczyna rosnąć i się wyciągać, te prace powinny być zrobione w marcu :(
Na krety też zaczynam kląć, właśnie przeszłam się po ogrodzie. Dwa kretowiska na prymulkowym stanowisku, i wyrastająca z jednego ledwo zipiąca Primula 'Francisca', w drugim miejscu przysypana ciapakata przylaszczka, i wszędzie korytarze aż ziemia się zapada :( Część tej roboty to karczowniki, które zjadły mi w tym roku trójlista kurabayashi, został po nim tylko podziemny korytarz, płakać się chce.
Jaszczureczki uwielbiam miałam fajną populację jaszczurek w okresie gdy nie mieliśmy kotów, wygrzewały się na kamieniach, to na ścianie domu, fajny widok, a potem pojawiły się koty i jaszczurki widzę sporadycznie.
Pozdrawiam, Kaśka
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie też bardzo dużo sprzatania zeszłorocznych pozostałości. Ja się zabrałam za porządkowanie po kolei każdej rabaty.
Na razie mam uprzątnięty cały przód. Zajęło mi to 2 dni. A co z resztą? potrzeba mi jeszcze tygodnia, a tu już trzeb aszykowac miejsce na nowe roślinki. Oj w tym roku to mamy wszystko na raz.
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu - karczowniki??? ;:151 Miałam ja kiedyś z nimi do czynienia i muszę powiedzieć, że- niestety- zasługują na swoją nazwę. Już wolę krety choć tak naprawdę, to nie lubię ani jednych ani drugich.

Małgosiu - ja nie wiem, czy zdołam przez tydzień uporządkować ogród po zimie tym bardziej, że jednocześnie rzuciła się na rabatach gwiazdnica, którą trzeba wyrywać na bieżąco, bo już kwitnie i rozrasta się w oka mgnieniu. Mam wrażenie, że jej nasionami musi być zanieczyszczony substrat torfowy, którego używam do wzbogacania swoich piasków.

No i zrobiło się ciepło; niekiedy myślę, że zbyt ciepło bo rośliny wczesnej wiosny wykwitają na wyścigi i bardzo szybko przekwitają :( Nic dziwnego - oblatywane nagminnie przez liczne owady, spełniły już swoją rolę przywabiaczy i na tym koniec. Ja wolałabym, aby kwitły dłużej.

A oto zdjęcia z wczorajszego dnia:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

W szklarence wykwitają kolejne siewki sasanek. Niektóre są pojedyncze a inne, strzępiaste.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Te dissecta bardzo ciekawa ...jak byś miała troszkę zbędnych nasionek to ja bardzo chętnie . Ja mam tylko papageno i kilka botanicznych .
Awatar użytkownika
andowan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo- witaj. Nasionka zbiorę ale tak kwitnące sadzonki zdarzają się rzadko. Będę obserwowała wykwitające swoje siewki w liczbie kilkudziesięciu :D i jeśli zdarzą się jeszcze takie same, to - jeśli chcesz - podzielę się z Tobą.
evastyl
1000p
1000p
Od: 13 sie 2009, o 18:06

Post »

Z góry bardzo dziękuję .
U mnie podobnie jak i u Ciebie pracy mnóstwo ...ogródek wygląda w miarę jest mały i pod domem to łatwiej oczyścić wszystko ale działeczka ...nie wiem w co ręce włożyć , pełno gwiazdnicy i mchu z tym nie mogę sobie poradzić rośnie w wielu miejscach nawet w tych słonecznych , sprawdzałam pH jest między 6-7 ale coś mnie te paseczki chyba oszukują . Dzisiaj dużo chłodniej niż wczoraj ale i tak już po krokusach , miłkach i przylaszczki zaczęły po malutki przekwitać .
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tą gwiazdnicą to możesz mieć rację, bo i u mnie jej pełno. Chyba, że przyniosłyśmy ją z jakąś roslinką, a ona bardzo łatwo się rozsiewa
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”