Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie - cz.1
Re: Nie rób tak! Nasze błędy w ogrodnictwie.
Alino tyle że tulipany i hiacynty w naszej strefie klimatycznej zimują bez problemu, mieczyki nie koniecznie...Choć mi kilka szt. mieczyków też czasem przezimowało w gruncie. Zależy od pokrywy śnieżnej, w tym roku wcale nie ma jej zbyt dużo
Witam serdecznie forumowiczów, Nazywam się Marzena ale wolę Emka jestem od niedawna na forum ale strasznie mi się tu spodobało znalazłam takich samych zapaleńców jak jestem sama
Podrzucę swoje katastrofy:
- wyzbierałam wszystkie cebulki przeróżnych kwiatów wrzuciłam je wraz z trocinami do kartonika i postawiłam w kantorku - mój mąż myślał że to śmieci i je wywalił ( były nie opisane)
- usypałam skalniak bez podbudowy, wyglądał ładnie ale z roku na rok jest coraz bardziej płaski
- zapuściłam liguster do gigantycznych rozmiarów miał ze 3 metry wys niewiele mniej szerokości
- kupiłam kundla z manią prześladowczą i głupimi pomysłami ( kocham ją za to )
- zasiałam "niebiańskie pnącze" i nijak nie mogę się tego pozbyć, dusi wszystko wokoło.
- kupiłam drewniany stół z krzesłami w momencie ząbkowania mojego kundla
Mam nadzieję że dzięki Wam uda mi się zrealizować nowe trochę większe marzenie
Podrzucę swoje katastrofy:
- wyzbierałam wszystkie cebulki przeróżnych kwiatów wrzuciłam je wraz z trocinami do kartonika i postawiłam w kantorku - mój mąż myślał że to śmieci i je wywalił ( były nie opisane)
- usypałam skalniak bez podbudowy, wyglądał ładnie ale z roku na rok jest coraz bardziej płaski
- zapuściłam liguster do gigantycznych rozmiarów miał ze 3 metry wys niewiele mniej szerokości
- kupiłam kundla z manią prześladowczą i głupimi pomysłami ( kocham ją za to )
- zasiałam "niebiańskie pnącze" i nijak nie mogę się tego pozbyć, dusi wszystko wokoło.
- kupiłam drewniany stół z krzesłami w momencie ząbkowania mojego kundla
Mam nadzieję że dzięki Wam uda mi się zrealizować nowe trochę większe marzenie
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej hej, niebiańskie pnącze to wisteria (glicynia)????????? a pies ma coś z terriera?
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Wilec Heavenly Blue, to pnącze to niby jednoroczne ale samo się wysiewa i rozrasta z kawałków gałązki więc co roku mi coś wyłazi , a pies ma z Bordera
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli macie ochotę na jamnika, to dopóki nie wyrośnie z głupich pomysłów każdą rabatę odgrodżcie płotkiem.
A jeśli macie myszy to radzę pozbyć się ich przed kupnem jamnika.
A jak już go kupicie to ostrzeżcie sąsiadów, którzy mają duże psy i koty.
A jeśli macie myszy to radzę pozbyć się ich przed kupnem jamnika.
A jak już go kupicie to ostrzeżcie sąsiadów, którzy mają duże psy i koty.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- elli3
- 100p
- Od: 19 maja 2009, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wiosną 2009, kupiłam sobie i posadziłam przepieknie kwitnące i pachnące krzaczki lawendy.Posadziłam w wiecznie mokrą i gliniastą ziemię.......
Cieszyłam się nimi tylko ten jeden rok
Buuuuu.......
Buuuuu.......
pozdrawiam ANIA
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Konieczna lecytynka! Zostawiłam na zimę w altance nie tylko cebulki mieczyków, ale i koszyk z chemią. A zostało całkiem niemało środków ochrony i duży pojemnik roundapu. Miałam nim potraktować zielsko na miedzy za płotem, ale jakoś tak się zeszło i odłożyłam do wiosny. Skleroza nie boli, ale kosztuje.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
Posadziłaś już żurawinę w miejsce lawendy?elli3 pisze:Wiosną 2009, kupiłam sobie i posadziłam przepieknie kwitnące i pachnące krzaczki lawendy.Posadziłam w wiecznie mokrą i gliniastą ziemię.......
Buuuuu.......
Waleria
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Nie śmiej się! Po dwóch ostatnich latach zastanawiam się jakie rośliny bagienne będę wsadzał w miejsce utopionych
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- Waleria
Ja się nie śmieję, po prostu radzę sadzić właściwe rośliny na właściwym terenie, bo ja w życiu nie posadzę żurawiny, a chciałabym. Primo: zbyt sucho, secundo:wapienna ziemia. A lawenda u mnie rośnie wspaniale.
Waleria
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Wracając do sklerozy, właśnie sobie uświadomiłam, że w nieogrzewanej szklarni zostawiłam bulwy kalli - 15 sztuk, dorodnych
- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
A co zrobić, jeśli bagno się utworzyło w ciągu 2 lat, czego najstarsi ludzie we wsi nie pamiętali? Hę?Waleria pisze:Ja się nie śmieję, po prostu radzę sadzić właściwe rośliny na właściwym terenie,
Jestem JA i MOJE bagno!
- Waleria
W Wiadomościach mówili,że w niektórych wsiach są zaniedbane, a nawet zaorane rowy melioracyjne. Poprzednio krytykowali, że melioracja bardzo wysuszyła Polskę, teraz znowu źle,że nie ma melioracji. Trudno za tym nadążyć.
Waleria