Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
gienia pomidor
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 cze 2012, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.5

Post »

jak się wstawia fotki

Poczytaj.
Comcia
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz ! Znowu mam pytanie :D . Właśnie wróciliśmy z działki gdzie (pomimo,że zagrożenia jeszcze na naszym terenie nie ma) dokonałam oprysku Mildexem. Już mogę chyba spać spokojnie :wink: .
A wracając do pytania, znalazłam u siebie preparat o nazwie "Dithane Neotec 75 WG". Stosowałam go w ubiegłym roku i "sprawował" się dość dobrze. Wtedy nie byłam jeszcze "czytelniczką " FO i stosowałam to, co polecono mi w sklepie ogrodniczym. Widzę, że sporo jeszcze go zostało. Czy znasz ten preparat a jeżeli tak - co o nim sądzisz?
Nie zabrałam ze sobą ulotki z działki ale dane na jego temat znaazłam właśnie w internecie.
Zaznaczam, że zaopatrzyłam sie już we wszystkie preparaty, które poleciłeś ale może Dithane mogłabym dać rodzinie (oczywiście do opryskiwania pomidorów a nie w iinym celu :D )

Pozdrawiam - danaa

PS.mam nadzieję, że zdążyłam przed meczem :D
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

Ja dzisiaj wykonałam oprysk Mildex+nawóz+siarczan magnezu, czyli mikstura forumowicz, było to około 15.00. Teraz spadł deszcz i liczę na to że oprysk podziałał.
Pytani do forumowicz - co ile wykonujesz oprysk nawozem z siarczanen magnezu?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przy każdym oprysku środkami ochrony roslin oraz ew. interwencyjnie jeżeli wystąpią jakieś niedobory np azotu czy potasu czy mikroelementow.
jeśli chodzi o środki ochrony przestrzegam przed dodawaniem nawozu do oprysku Miedzianem. Bardzo łatwo wtedy o oparzenie roslin Miedzianem nawet w zalecanej dawce.
Hania_wroc
200p
200p
Od: 30 maja 2011, o 11:21

Post »

Dzięki forumowicz.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

danaa pisze:Czy znasz ten preparat a jeżeli tak - co o nim sądzisz?

Tak, znam. Z nazwami środków ochrony roślin jest jak z lekami. Substancja czynna ta sama a nazw bez liku. Jest to mankozeb, środek kontaktowy. Ten sam mankozeb jest jako komponent w wielu innych środkach np. wgłębny Acrobat, Ridomil czy Helm-Cymi. Ze wzgledu na specyfikę rozwoju zarazy ziemniaczanej nie jest to skuteczny środek do jej zwalczania. Przy innych chorobach szanse są większe a zwłaszcza pod osłonami.
Awatar użytkownika
mic44
50p
50p
Od: 17 paź 2010, o 11:37

Post »

Jeżeli Signum ma 3 dni karencji- to czy tylko przez 3 dni chroni roślinę.Wiem że jest mocno szkodliwy -pisal o tym forumowicz,ale jak ma sie do tego taka krótka karencja
''Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej
żyć''.
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Okres karencji to czas, jaki musi upłynąć od oprysku do zbioru plonu.
Pozdrawiam, Dorota
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Karencja oznacza, ile dni trzeba odczekać, zanim się spożyje pryskane warzywo - w tym przypadku po 3 dniach
Awatar użytkownika
mic44
50p
50p

Post »

ok to jest oczywiste,ale rozumiem ze po tym okresie środek staje się na tyle nieszkodliwy,że mozna spożywać roślinę- a co wtedy ze skutecznoscia środka zapobiegawczego.
żyć''.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

mic44 pisze:Jeżeli Signum ma 3 dni karencji- to czy tylko przez 3 dni chroni roślinę.
To źle zadajesz pytanie.
To jest środek o działaniu systemicznym, czyli przedłużonym w stosunku do środków kontaktowych.
Ale nawet producent nie podaje ile dni, tygodni działa. :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

jestem pewien, ze Twoje pytanie bierze sie z niezrozumienia pewnej prostej rzeczy. Co innego jest ile preparatu wniknie w roślinę/ środek systemiczny/ a ile znajduje sie na powierzchni np owocu pomidora po jego oprysku. To sa nieporownywalne ilosci. I ten preparat pozostały na roslinie jest problemem / bo jest go w nadmiarze/ a nie ten co wniknął. Cos sie musi stać z preparatem pokrywającym roslinę i po to jest karencja. A ta część, ktora wniknie w roślinę w odniesieniu do masy owoców a ta z kolei do masy ciała człowieka- to są ilosci mierzone w ppm czyli milionowych części grama gdy tymczasem ilosci uważane za szkodliwe to w zależnosci od środka rzedu setek i tysiecy miligramow na kg wagi ciała.
Awatar użytkownika
mic44
50p
50p

Post »

O widzisz,myslalem że karencja dotyczy środka,który wniknąl w roślinę i musi się jakoś zneutralizowac.
żyć''.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”