Różyczka i inne choroby ogrodowe

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różyczka i inne choroby ogrodowe

Post »

;:3
Wywróżyłam Ci tą czołówkę w maniakach różanych! ;:173
A co będzie jak już tam zamieszkasz? Wyobrażam to sobie... morze róż... wycieczki szkolne... wycieczki forumowiczów... ;:303
Ewuś koniecznie prowadź notatki, opisuj spostrzeżenia. Taka ściąga na forum, to skarb. Opisy sprzedawców są nieobiektywne, niestety. ;:174
Wyobrażasz sobie taki opis sprzedawcy: róża chimeryczna, podatna na wiele chorób, płatki zagniwają, nie polecam :;230
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cześć Ewa!
Czytałam , ze rozważasz zakup Felicite Parmentier...mi tez się okrutnie podoba i bije się z myślami ze względu na jednorazowe kwitnienie... Tymczasem plany różane na bok, bo mamy powrót zimy ;:174
Gratuluję serduszka i byle do wiosny :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Dzień Dobry Ewa :wit
Właśnie zauważyłam twoje wyróżnienie ;:oj
Zasłużone w pełni ;:196
Oby do wiosny ;:3
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śniegu mam coraz więcej, bo ciągle pada-od niedzieli. Już postanowiłam się nie złościć, tylko podziwiać uroki zimy. Przynajmniej w dzień nie ma dużego mrozu, bo ptaki śpiewają, a koty wychodzą na spacer :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Wpisuję się ku pamięci choćby ze względu na wiernych czytelników i "zaglądaczy" (nie mylić z podglądaczami) :D bo jestem całkowicie zakopana w pracy i - mimo ze popołudniami nawet mam czas - tak mnie to jakoś absorbuje, że wyraźnie zaniedbałam Forum...nawet przestałam planować i przemyśliwać, jakie hortensje kupić...Wczoraj w dodatku sen mnie zmorzył o jakiejś zupełnie przedziwnej porze - przed 22 - zdarza mi się to mniej więcej raz w roku... :D

A propos kupowania hortenssji - może jednak poczekam trochę tym z zamówieniem...pojawił mi sie alternatywny plan, żeby zacznąć od przygotowania rabaty...a potem po prostu wybiorę się do jakiejś szkólki i kupię od razu takie większe...jeszcze pomyślę :roll:
Na razie pozostaje mi podjąc decyzję, kiedy chcę posadzić róże - mam do wyboru albo tydzień przedświąteczny, albo ten zaraz po świętach...i to w dodatku tylko określone dni...musze to jakoś wszystko zgrać i zaplanować :roll:

Tadziu, głupio to zabrzmi, ale zazdroszczę Ci tego rarytasu :lol: u mnie niestety w całej wsiu jest jedna krowa ;:108 i jakoś do tej pory nie zawarliśmy zwłaścicielami na tyle bliskiej zanajomości, żeby prosić ich o podzielenie się skarbami :;230
A z rózami to wiesz - nie da się przeliczyć na miesiące...to są raczej wiosenne i jesienne "rzuty choroby" ...trzask-praski po mniej więcej 20 sztuk...i szybko mamy setkę :;230

Helenko - dzięki, ale do czołówki bardzo mi jeszcze daleko :lol: A poza tym dopiero teraz widzę, jak należało to wszystko naprawdę zrobić...niektórych róż bym nie posadziłaa...wiele posadziłabym w innym miejscu lub w innym towarzystwie...więc na razie mogłabym oprowadzać wycieczki, które chcą sie uczyć na błędach :lol:
Helios pisze:EwuśWyobrażasz sobie taki opis sprzedawcy: róża chimeryczna, podatna na wiele chorób, płatki zagniwają, nie polecam :;230
Bardzo mnie to rozbawiło :;230 i pobudziło moją wyobraźnię...Więc na przykład jeszcze:Róża kwitnąca z rzadka, pojedynczymi mało efektownymi kwiatami, które szybko przekwitają. Stanowi prawdziwy przysmak dla szkodników :D

Kasiu, dziękuję za gratulacje :) Tak, Felicite Parmentier bardzo mi przypadła do serca...zastanawiam się na razie, gdzie by ją umieścić i w jakim towarzystwie, żeby coś kwitło później, kiedy ona przekwitnie...może jakaś inna róża, albo powojnik, a może zupełnie cos innego? Wyczytałam, ze może rosnąc w cieniu, a mam takie miejsce blisko jałowców, któremu przydałoby się rozjaśnienie...

Justi - dziękuję! ;:196

Ewciu...no tak...pozostaje faktycznie tylko podziwiać uroki zmy... :) Mam nadzieję, że z Twoim zdrowiem już lepiej?
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jak tu nie być zdrowym, kiedy natura pomaga jak może. Dzisiejsze -17 wytłukło wszelkie żyjące wokół nas wirusy ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O kurczę, aż tyle??? Ale w końcu czegóż się nie zniesie dla zdrowia... :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Dobry dzień ;:196
roku temu miałam podobnie jak Ty 4 róże...teraz dobiegam do setk
;:oj
Znaczy "zamotana" jesteś :?: ;:196 W krótkim czasie choroba Ci się nasiliła i jak by więcej wirusów rozsiewasz po FO, zarażasz ;:180
Przez :wink: Ciebie ;:180 myslę o mądrym zainteresowaniu się różyczkami :D
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

:wit O widzisz , ty to jesteś zorganizowana i praktyczna , najpierw szykujesz rabatę a dopiero pózniej kupujesz rosliny a nie jak ja świętokrzyski sowizdrzał ;:306 nakupuję sadzonek i latam z nimi , gdzie by je tu posadzić a one skubane jeszcze marudzą z doniczki '' nie , nie tu , tam mnie posadz'' ;:306
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Bardzo rozśmieszyły mnie Wasze teksty reklamowe dotyczące niektórych szczególnych odmian róż :;230 :;230 :;230
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Kaniu - takie "teksty reklamowe" w wykonaniu doświadczonych forumek byłyby na wagę złota. Zawsze przed zakupem jakiejś nowości staram się szukać opinii o niej na FO. Są one o wiele więcej warte niż peany sprzedającego. ;:173
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, klamka zapadła - umówiłam się w R. na przysłanie róż 22 marca, więc zakładam, że do tej pory zima pójdzie precz...a jeśli nie...hmm... ;:oj Nie miałam zbyt dużego wyboru - w tygodniu przedświątecznym nie bardzo mogę, a po świętach też czeka mnie zaraz wyjazd, a boję się, że w połowie kwietnie może być juz trochę za późno. Ciekawa jestem, kiedy planujecie sadzenie róż?

I jeszcze świeża tzw. "historia z życia" - otóż w sobotę byłam na małym urodzinowym kinderbalu u pewnej 6-letniej panienki. Jej mały braciszek jakoś był niezdrowy i na czas imprezy zabrała go do siebie babcia, zeby przypadkiem nikogo nie zaraził i faktycznie dzieci nie miały z nim kontaktu. W nocy młody trafił do szpitala i okazało się, że ma rotawirusa, a dzisiaj już wiadomo, że zachorowały wszystkie obecne na imprezie dzieci i ich rodzice oraz wymieniona babcia (też zresztą trafiła do szpitala). Uchowała się solenizantka, jej rodzice oraz ja i mój M - my wszyscy akurat mieliśmy z małym kontakt, w przeciwieństwie do reszty. I jak to zrozumieć? :D

Basiu - zainteresowanie różyczkami zawsze jest mądre :D

Ewa, coś Ty :roll: ja wcale nie jestem zorganizowana...to chyba moja pierwsza rabata, którą tak planuję i dlatego chyba do znudzenia o niej gadam :D Do tej pory moje sadzenie roślin wyglądało dokładnie tak, jak opisałaś... :wink:

Helenko, ja staram się robić podobnie :D Mnie bardzo bawi np. informacja przy opisie róży, że jest ona samoczyszcząca :D ...bo równie dobrzxe można byłoby napisać, że jest śmiecąca :D
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Ewunia,
Zagadka dla dr House'a ;:oj

Bardzo mi się podoba, że planujesz najpierw wygospodarować rabatę, a potem ją obsadzić ;:3

Ja róże będę sadzić spontanicznie. Planować nie można, na prognozy w zasadzie wiecej niż jakieś trzy dni patrzeć tez nie można....a 25 mam dostawę, może właśnie uda się przed świętami....

Coś mówiłaś o kozetce? ;:306
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”