Truskawki - cz.3

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p
Od: 5 mar 2014, o 11:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - cz.3

Post »

:? uuu to niedobrze bo ja w tamtym roku miałam pogrom na pomidorach i cukiniach, więc pewnie się nie obejdzie bez pryskania czego w życiu nie robiłam i boje się że bardziej zaszkodzę niż pomogę ;/
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Rąk nie załamuj, posadź w rozstawie 75/50 cm, oczywiście wybierz słoneczne stanowisko i nie szalej z nawozami. Senga Sengana jest bardzo plenną odmianą i szara pleśń coś dla Ciebie zostawi, nawet jeżeli pryskać nie będziesz. Pozdrawiam.
x-a-xi
---
Od: 1 lut 2015, o 20:35

Post »

Jak trafi się deszczowy początek lata to Senge spróbuje a nie poje. Jak będzie suche będzie ok . Bez środków ochrony roślin nie obejdzie się .
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

A są jakieś nie chemiczne specyfiki? Lub ewentualnie nie bardzo inwazyjne? Kurcze bo jak mam pryskać jakąś chemią to chyba lepiej jak kupię truskawki które i tak są pryskane ale ufam ze robił to ktoś kto się na tym zna ;:219 Albo najlepiej będzie jak nie będę panikowała na zapas, jak będzie pogrom pleśni to mówi się trudno zrezygnuję tak jak z kapustnych ( bo mi całą kapustę zeżarły jakieś glizdki w tamtym roku więc w tym się nie będę na nią wysilać:P) Pewnie tym sposobem wyeliminuje wszystko oprócz kwiatków i pomidorów, cukini i dyni :)

PS. Mam same słoneczne stanowiska, wręcz pustynne warunki:P Nawet jak pogoda deszczowa to jak tylko przestaje padać to ziemiopiach zaraz przesycha. Raczej bym się martwiła o przesuszenie, ale racja z tym rozstawieniem, niech rośliny mają trochę przewiewu to możne dadzą radę :) Dziękuję wszystkim za rady :) nie omieszkam zdać relacji czy się udało czy poległam :P
wyrzynacz
50p
50p
Od: 28 kwie 2012, o 22:41

Post »

Szczerze mowiac to mam wieksze zaufanie do opryskiwanych przez siebie bo wtedy przynajmniej wiem czym, ile i kiedy pryskam. Jezeli musze oczywiscie. A kupczych to troche sie boje jesc. Pracowalem troche przy zbiorach we Wloszech i powiem wam ze strach jesc te truskawki. Jakies wysypki sie po nich robia i smierdza chemia. Nawet smaku nie maja. Swoje to kilogramami jem i nic sie takiego nie dzieje wiec co tu duzo mowic. A te na sprzedaz to pryskane sa wszystkim co sie da, bo przeciez nie beda ryzykowac zbiorow. Pisze bez polskich znakow bo nie mam do nich dostepu. Przepraszam
x-a-xi
---

Post »

I tu masz racje lepiej się truć z wiedzą niż być otrutym nieświadomie . Przykładowo środek Switch 62,5 WG posiada niską fitotoksyczność i nawet nie ma prewencji dla pszczół 1 dzień karencji. 2-3 razy zastosować i truskawek nie przejesz.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

uhm co racja to racja, widzę że środek ogólnie dostępny i w małych opakowaniach czyli nie muszę mieć hektarów. Ponadto mogę nim prysnąć też pomidory. Będę eksperymentować może nie potruje rodzinki :twisted: A kiedy wykonać taki oprysk? Jak dopiero posadzę truskawki, te się przyjmą i wtedy? czy dopiero jak będą owoce, czy może jak zacznie się coś niepojącego dziać?
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit
Truskawki najlepiej zacząć pryskać jak zaczynają kwitnąć, i powtarzać co ok 7 dni.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

x-a-xi
---

Post »

W uprawach sadowniczych preparat ten zalecany jest do stosowania w ochronie truskawki przeciwko szarej pleśni. Zalecana dawka dla jednorazowego stosowania: 0,8 kg/ha. Zalecana ilość wody: 600-800 l/ha. Ilość wody należy dostosować do wielkości roślin i ich zagęszczenia. Preparat należy stosować zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby. Switch 62,5 WG stosować od początku do końca fazy kwitnienia truskawki. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3. Odstęp pomiędzy zabiegami: 10 dni. Okres karencji wynosi 1 dzień
Reszta artykułu http://www.e-sadownictwo.pl/artykuly/ar ... downiczych
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

Z ulotki Switch 62,5 WG
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 3.
Odstęp pomiędzy zabiegami: 10 dni.
Uwaga:
1. Środek stosować przemiennie z fungicydami należącymi do innych grup chemicznych.
Środek stosować zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, od początku do końca fazy kwitnienia truskawki.
http://www3.syngenta.com/country/pl/pl/ ... obszar.pdf

Jeśli tylko w czasie kwitnienia to naprzemiennie z jakimi środkami najlepiej? I ile razy może wyjść oprysk Switch'em? - jak długo kwitną truskawki mniej więcej?
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwa lata temu pryskałam signum,wybrałam go bo był skuteczny też na plamistość.Truskawki miałam zdrowe do końca sezonu zdrowe,oprócz tego stosowałam jakieś ekologiczne.W ubiegłym roku zrezygnowałam z chemii, ograniczyłam się do środków ekologicznych no i jakość owoców była znacznie gorsza.
Awatar użytkownika
Nanavel
200p
200p

Post »

Co rozumiesz przez ekologiczne?? Kupne czy przygotowane samemu?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”