Czosnek zimowy cz.3
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 paź 2008, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
ja mój czosnek też już wykopałam (2 dni temu), gdyż liście już zaczęły żółknąć (niektóre miały 4 liście pożółkłe, niektóre dopiero zaczynały). Przy wykopywaniu okazało się, że część główek zgniła w ziemi. Nie podlewałam go jakoś przesadnie . Pierwszy raz odkąd mam działkę, tj. już 9 rok, przydarzyło mi się coś takiego
A to moje zbiory
Ponad 200 główek sporych rozmiarów:)
Ta wiązka odwrócona w drga strone to takie mniejsze główki do zjedzenia na już:)
Ponad 200 główek sporych rozmiarów:)
Ta wiązka odwrócona w drga strone to takie mniejsze główki do zjedzenia na już:)
Regulamin się kłania
Witam.
Ja wyjąłem dziś jeden z 50 czosnków Harnaś jakie posadziłem późną jesienią.
Co o tym myślicie??
Czekać jeszcze czy już wygrzebywać?? Jest to moja pierwsza uprawa. Jak zobaczyłem tą pierwszą główkę to jestem zadowolony.
Zapowiadają w mojej okolicy parę dni bez deszczu więc dobry okres na zbiory. Chyba że radzicie czekać jeszcze do połowy lipca??
mam zamiar powiesić czosnek na północnej ścianie szopy pod okapem. Czy to dobry pomysł?? wiatr go owieje a nie będzie w słońcu.
Pozdrawiam
Puszka
Ja wyjąłem dziś jeden z 50 czosnków Harnaś jakie posadziłem późną jesienią.
Co o tym myślicie??
Czekać jeszcze czy już wygrzebywać?? Jest to moja pierwsza uprawa. Jak zobaczyłem tą pierwszą główkę to jestem zadowolony.
Zapowiadają w mojej okolicy parę dni bez deszczu więc dobry okres na zbiory. Chyba że radzicie czekać jeszcze do połowy lipca??
mam zamiar powiesić czosnek na północnej ścianie szopy pod okapem. Czy to dobry pomysł?? wiatr go owieje a nie będzie w słońcu.
Pozdrawiam
Puszka
- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zdradź co to za odmianaaria pisze:mam też odmianę, której zostawianie kwiatostanów zupełnie nie szkodzi, główki i tak ma ogromne, a największe z cebulek powietrznych wytwarzają główkę już w pierwszym roku.
Jest to czosnek NN, kilka główek dostałam od forumki i uprawiam go z powodzeniem. W ubiegłym roku największe główki ważyły 134, 130 i 129 g mimo pozostawienia pędów kwiatostanowych.
- beti_h
- 200p
Dziękuję Aria
Szkoda, że nie znasz nazwy odmiany...
Ale może mogłabyś odsprzedać na przykład kilka ząbków na rozmnożenie?
Jeśli fajna odmiana - dobrze byłoby ją rozpropagować
Szkoda, że nie znasz nazwy odmiany...
Ale może mogłabyś odsprzedać na przykład kilka ząbków na rozmnożenie?
Jeśli fajna odmiana - dobrze byłoby ją rozpropagować
W tym roku to niemożliwe, moją działkę odwiedził amator warzyw bez pracy czyli złodziej i straciłam sporo czosnku, może w przyszłym roku uda mi się zebrać więcej.
Myślę, że można rozpytać wśród sąsiadów, działkowców, rodziny na pewno ludzie uprawiają rozmaite stare odmiany i fajnie byłoby ocalić je przed wyginięciem. Podstawowe dostępne w handlu odmiany na pewno nie są jedynymi, tylko akurat do nich firmy mają prawa.
Myślę, że można rozpytać wśród sąsiadów, działkowców, rodziny na pewno ludzie uprawiają rozmaite stare odmiany i fajnie byłoby ocalić je przed wyginięciem. Podstawowe dostępne w handlu odmiany na pewno nie są jedynymi, tylko akurat do nich firmy mają prawa.
- beti_h
- 200p
Też jestem za tym, aby rozpowszechniać stere, dobre, sprawdzone odmiany
Może pomyśleć o sprawdzonych odmianach czosnku przy Akcji Wymiany Nason
Wiem, że to nie nasiona...ale za to, bardzo cenne warzywo!
Moi sąsiedzi uprawiają ogródki ozdobne...warzywa to nie " ta półka"
Niestety wsród znajomych i rodziny jestem prekursorem w warzywach
Miło by było, gdyby Ci którzy mają jakieś fajne sprawdzone odmiany podawali nazwę ...bo za jakiś czas zostaniemy tylko z tym, co nam wielkie korporacje zechcą sprzedać ;)
Pozdrawiam
Może pomyśleć o sprawdzonych odmianach czosnku przy Akcji Wymiany Nason
Wiem, że to nie nasiona...ale za to, bardzo cenne warzywo!
Moi sąsiedzi uprawiają ogródki ozdobne...warzywa to nie " ta półka"
Niestety wsród znajomych i rodziny jestem prekursorem w warzywach
Miło by było, gdyby Ci którzy mają jakieś fajne sprawdzone odmiany podawali nazwę ...bo za jakiś czas zostaniemy tylko z tym, co nam wielkie korporacje zechcą sprzedać ;)
Pozdrawiam
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chyba nie jest tak źle. Mam co prawda swoje NN, ale gdy na rynku wpadnie mi w oko jakiś czosnek kupuję 2-3 główki na próbę. Czasem, jest to totalna porażka (najczęściej te w stoiskach ogrodniczych "do sadzenia"), a czasem coś fajnego się trafi. Niestety nadal jest NN.
Dorota
- anezob69
- 200p
- Od: 8 maja 2014, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po czym tak naprawdę poznać, że czosnek nadaje się do zbioru ? Wytłumaczy mi to ktoś bo szukam i szukam i już mam mętlik w głowie.
Jest to napisane na dwu ostatnich stronach, wystarczy przeczytać, można też sięgnąć do postów z lat ubiegłych.
Witam.Najlepszy rok z ostatnich 5 lat.Na 380 główek tylko 5 szt wykazywało rozszczepienie główek. Joanna