Ogródek Robaczka cz.12
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Robaczka cz.12
Kasiek ale łupy zdobyłaś co jeden to fajniejszy ale chyba najfajniejsze to wiaderko w kropeczki i łopatka do kompletu
U nas też był słoneczny dzień ale ja spędziłam go całkiem relaksowo
U nas też był słoneczny dzień ale ja spędziłam go całkiem relaksowo
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Andrzejku, przydadzą się, na pewno, ale róż już nie mam gdzie sadzić Niestety
Gieniu, witaj! Widziałam nowy wątek, tylko na wpis brakło weny i czasu Wiadereczko robi furorę
Aguśka, na przemyślenia nie ma czasu, robota czeka ;-)) Cięcie róż jest bardzo czasochłonne, a z weekendu została mi tylko niedziela. Kolejne prace dopiero w weekend, bo w tygodniu wracam późno. Nawozy już miałam kupione, ale do nasadzeń donicowych na pewno się przydadzą. Pozdrawiam!
Marysiu, bardzo się cieszę z tych koszyszków, bo również lubię takie dodatki. Są wyścielone folią, więc można w nim swobodnie robić kompozycje z doniczkowych. Już w weekend planuję wiosenne aranżacje Glicynię zaraz obejrzę. Pozdrawiam!
Bozuniu, fajnie trafiłaś z tymi cisami! Ja miałam w planach sadzenie bukszpanów, ale jak zajęłam się różami to zastał mnie wieczór?posadziłam też len, jeszcze raz dziękuję! Bukszpany muszą poczekać do weekendu. Ty już posadziłaś swoje? Zazdroszczę Ci wolnego jutro?. Buziaki
Edytko, dziękuję! To był wyjątkowo udany weekend
Małgoś, uroczy jest, prawda?
Małgosiu, zalecenia odnośnie cięcia glicynii są ogólne, ale dotyczą przede wszystkim starszych egzemplarzy. Glicynia kwitnie dopiero po kilku latach (nawet po 5-8 latach), w zależności od sadzonki. Najpierw wyprowadź sobie pożądany kształt - oplatany na podporze, albo w formie drzewa. Jeśli widzisz zalążki pączków na końcach, to przytnij ją delikatnie, ale nie ma potrzeby ciąć do ziemii. Pozdrawiam!
Lukrecjo, szkoda, że dojazd ze Śląska taki kiepski?ale może kiedyś się skusisz..? Pozdrawiam serdecznie!
Kasiu, moje agapanty mają ok. 30cm liście, stoją na północnym oknie. Podlewam je raz w tygodniu, a jak mi się przypomni to dodaję do wody biohumus Jak tylko się ociepli na stałe to wystawiam do ogrodu, bo takie niańczenie na parapetach mnie męczy? Ciekawe czy zakwitną? Pozdrawiam
A teraz trochę dzisiejszej wiosny
Nie tylko ja dzisiaj pracowałam jak pszczółka
Orliki przy tarasie szaleją!
jest i biedronka!
..i większy fragment krokusowej łączki..
W donicach też przybywa zielonych kiełków:
Obudziła się jaszczurka
...a ptaki dały koncert, jakiego jeszcze w tym roku nie słyszałam!
Gieniu, witaj! Widziałam nowy wątek, tylko na wpis brakło weny i czasu Wiadereczko robi furorę
Aguśka, na przemyślenia nie ma czasu, robota czeka ;-)) Cięcie róż jest bardzo czasochłonne, a z weekendu została mi tylko niedziela. Kolejne prace dopiero w weekend, bo w tygodniu wracam późno. Nawozy już miałam kupione, ale do nasadzeń donicowych na pewno się przydadzą. Pozdrawiam!
Marysiu, bardzo się cieszę z tych koszyszków, bo również lubię takie dodatki. Są wyścielone folią, więc można w nim swobodnie robić kompozycje z doniczkowych. Już w weekend planuję wiosenne aranżacje Glicynię zaraz obejrzę. Pozdrawiam!
Bozuniu, fajnie trafiłaś z tymi cisami! Ja miałam w planach sadzenie bukszpanów, ale jak zajęłam się różami to zastał mnie wieczór?posadziłam też len, jeszcze raz dziękuję! Bukszpany muszą poczekać do weekendu. Ty już posadziłaś swoje? Zazdroszczę Ci wolnego jutro?. Buziaki
Edytko, dziękuję! To był wyjątkowo udany weekend
Małgoś, uroczy jest, prawda?
Małgosiu, zalecenia odnośnie cięcia glicynii są ogólne, ale dotyczą przede wszystkim starszych egzemplarzy. Glicynia kwitnie dopiero po kilku latach (nawet po 5-8 latach), w zależności od sadzonki. Najpierw wyprowadź sobie pożądany kształt - oplatany na podporze, albo w formie drzewa. Jeśli widzisz zalążki pączków na końcach, to przytnij ją delikatnie, ale nie ma potrzeby ciąć do ziemii. Pozdrawiam!
Lukrecjo, szkoda, że dojazd ze Śląska taki kiepski?ale może kiedyś się skusisz..? Pozdrawiam serdecznie!
Kasiu, moje agapanty mają ok. 30cm liście, stoją na północnym oknie. Podlewam je raz w tygodniu, a jak mi się przypomni to dodaję do wody biohumus Jak tylko się ociepli na stałe to wystawiam do ogrodu, bo takie niańczenie na parapetach mnie męczy? Ciekawe czy zakwitną? Pozdrawiam
A teraz trochę dzisiejszej wiosny
Nie tylko ja dzisiaj pracowałam jak pszczółka
Orliki przy tarasie szaleją!
jest i biedronka!
..i większy fragment krokusowej łączki..
W donicach też przybywa zielonych kiełków:
Obudziła się jaszczurka
...a ptaki dały koncert, jakiego jeszcze w tym roku nie słyszałam!
U Ciebie krokusowo prawie jak w Dolinie Chochołowskiej Cisy wkopałam, miały obciachane korzenie, żeby zmieściły się w donicach Mam nadzieję, że przeżyją... Pęcherznica poleciała do sąsiadki. Reszta drobnicy przesadzona na razie do donic. Bukszpany stoją i nie wiem gdzie je wcisnę Urobiłam się dzisiaj a teraz głowa mi pęka, chyba za dużo świeżego powietrza na raz
Az trudno uwierzyć, że mieszkamy w jednym kraju.. Biedronkę widziałam jedną i w dodatku strasznie zaspaną, o krokusach nie ma mowy, nawet słońce o nas zapomniało Pozostaje mi podziwiać wiosnę u Ciebie, zanim ta Urocza Pani przyjdzie i do nas.. Tylko czy mogłaby się tak nie ociągać
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kasiu doczytałam o Gardenii. Serdeczne gratulacje. Fajne nagrody. O powojniku Marii S-C też myślałam. Ale przekonałam się że kupowanie nowości do mnie nie jest dobrym pomysłem. Także zmuszona jestem poczekać jak już będzie o nim więcej wiadomo. Jeszcze raz gratuluję.
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Najlepiej mieć podgrzewany ogród U mnie było zimno, szaro i denerwująco, bo nic nie zrobiłam. Pocieszam się tym, że to jednak początek sezonu i w zasadzie wczesny-powinnam zdążyć z porządkami i doczekać się kwiatów
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Kasiu - jak u Ciebie już pięknie, jakie wielkie orliki! U mnie też wszystko wyłazi, ale powolutku.
Dziękuje za poradę nt glicynii.
Dziękuje za poradę nt glicynii.
- terlica
- 500p
- Od: 24 mar 2013, o 07:26
z tą jaszczurką to coś niesamowitego!
Też zamówiłam Marię Skłodowską-Curie
Fajna ta Gardenia ... u nas nie ma niczego tak spektakularnego.
Też zamówiłam Marię Skłodowską-Curie
Fajna ta Gardenia ... u nas nie ma niczego tak spektakularnego.
Pozdrawiam-Ewa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Przy uprzątaniu gruzu M. znalazł pod kawałkiem betonu zimujące małe jaszczurki żyworodne. Były do siebie przytulone, cały kłębuszek małych miedzianych jaszczureczek. Śliczne! Przykryliśmy je kępami darniny obróconymi trawą do dołu, żeby sobie tam pod spodem wygniotły nowy dołek.
Cześć Kasiu,
gratuluję wypadu do Portugalii oraz niesamowitych łupów na gardenii - tyle gratisów?? W ubiegłym roku chyba nie było tyle albo ja bylem ślepy...
O szczęściu w losowaniu nie wspominam - widać, że Ci sprzyja! (może w lotto zagraj? w razie głównej wygranej - poproszę o skromne 5% jako ten, który Cię zachęcił do gry )
Czy ja dobrze czytam??? U Was zakwitła forsycja
Mam działkę 10 km na północ od Poznania - w sumie to jest max kilkadziesiąt km od Was.
Ale forsycje zakwitną za jakieś 2 tygodnie (pączki popękały i się robią zielone)! Przebiśniegi dopiero co rozkwitły, pierwsze krokusy dopiero się otwierają (choć w ciągu tygodnia będą łany tych wdzięcznych roślinek ) No nie do wiary... To Wy tam macie faktycznie 7a (tak jak na mapach pokazują Poznań i okolice).
I za róże się bierzecie... ja dopiero ściągnąłem agro i kartony bo się bałem większych przymrozków.
A w tym tygodniu pewnie zdejmę stroisze...
A jak u Ciebie z powojnikami?? u mnie, przed tymi dużymi mrozami część miała 1-3 cm pędziki!! Okryłem je i u niektórych się uratowały Ale przemarzły do ziemi u Niobe, Julki i Vagabonda - no po prostu czarna rozpacz !! A jeszcze inne jak JP II, które miały wtedy malutkie pączki dopiero - są żywe do samej góry, nawet nic nie okrywane... i bądź tu mądry.
Pozdrawiam
życząc dodatkowych godzin na ogród
gratuluję wypadu do Portugalii oraz niesamowitych łupów na gardenii - tyle gratisów?? W ubiegłym roku chyba nie było tyle albo ja bylem ślepy...
O szczęściu w losowaniu nie wspominam - widać, że Ci sprzyja! (może w lotto zagraj? w razie głównej wygranej - poproszę o skromne 5% jako ten, który Cię zachęcił do gry )
Czy ja dobrze czytam??? U Was zakwitła forsycja
Mam działkę 10 km na północ od Poznania - w sumie to jest max kilkadziesiąt km od Was.
Ale forsycje zakwitną za jakieś 2 tygodnie (pączki popękały i się robią zielone)! Przebiśniegi dopiero co rozkwitły, pierwsze krokusy dopiero się otwierają (choć w ciągu tygodnia będą łany tych wdzięcznych roślinek ) No nie do wiary... To Wy tam macie faktycznie 7a (tak jak na mapach pokazują Poznań i okolice).
I za róże się bierzecie... ja dopiero ściągnąłem agro i kartony bo się bałem większych przymrozków.
A w tym tygodniu pewnie zdejmę stroisze...
A jak u Ciebie z powojnikami?? u mnie, przed tymi dużymi mrozami część miała 1-3 cm pędziki!! Okryłem je i u niektórych się uratowały Ale przemarzły do ziemi u Niobe, Julki i Vagabonda - no po prostu czarna rozpacz !! A jeszcze inne jak JP II, które miały wtedy malutkie pączki dopiero - są żywe do samej góry, nawet nic nie okrywane... i bądź tu mądry.
Pozdrawiam
życząc dodatkowych godzin na ogród
- justyna_gl
- Od: 10 lut 2011, o 09:38
Gratuluję Kasiu wygranej i łupów
Wiosna u Ciebie na całego no i duuużo roboty już zrobiłaś w ogrodzie. Ślicznie wiosennie kolorowo.
Wiosna u Ciebie na całego no i duuużo roboty już zrobiłaś w ogrodzie. Ślicznie wiosennie kolorowo.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Kasiu co ja widzę i czytam
Pierwsza nagroda, pełne ręce prezentów
Urok osobisty i szczery uśmiech
Pierwsza nagroda, pełne ręce prezentów
Urok osobisty i szczery uśmiech
- Alania