Czym nawozić pomidory-cz.2
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym nawozić pomidory-cz.2
Z pelnowymiarowymi owocami bez nasion u siebie (w gruncie), na odmianach ktore uprawiam, nie spotkalem sie jeszcze.
Ja też.
Jednak na balkonie to zjawisko występuje u mnie od początku uprawy, czyli drugi sezon. Nie na wszystkich jednak odmianach.
Jednak na balkonie to zjawisko występuje u mnie od początku uprawy, czyli drugi sezon. Nie na wszystkich jednak odmianach.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
K-37 z natury ma bardzo mało nasion.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Tak, tak.
Nie chodzi o to, że jest ich mało. Nie ma na I gronie wcale. W przypadku tej odmiany nie jest to dla mnie akurat problem, bo mam je też w gruncie. Mam jednak na balkonie takie odmiany , których nie mam na działce i jeśli popryskam kwiaty, a nie będą one mieć przez to nasion ,to pomidory zginą bezpotomnie.
Nie chodzi o to, że jest ich mało. Nie ma na I gronie wcale. W przypadku tej odmiany nie jest to dla mnie akurat problem, bo mam je też w gruncie. Mam jednak na balkonie takie odmiany , których nie mam na działce i jeśli popryskam kwiaty, a nie będą one mieć przez to nasion ,to pomidory zginą bezpotomnie.
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W jednym owocku K-37 miałem 9 nasionek,a w następnych 3 żadnego.Nie pamiętam jednak
z którego grona były zerwane.Pomidorki rosną pod folią i te które niebawem dojrzeją,są
o wiele większe od pierwszych.Na tej odmianie też miałem najwięcej kłopotów z usychającymi kwiatkami.
z którego grona były zerwane.Pomidorki rosną pod folią i te które niebawem dojrzeją,są
o wiele większe od pierwszych.Na tej odmianie też miałem najwięcej kłopotów z usychającymi kwiatkami.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Mam pytanie w sprawie przygotowania miejsca pod przyszłoroczne pomidory.
Czy jest sens zrobić teraz analizę gleby i na jej podstawie nawozić? Czy posiać jakikolwiek poplon i przekopać na zimę, a analizę wiosną i dalsze nawożenie?
Czy jest sens zrobić teraz analizę gleby i na jej podstawie nawozić? Czy posiać jakikolwiek poplon i przekopać na zimę, a analizę wiosną i dalsze nawożenie?
Przypomnij wiosenną analizę.
-
- 200p
Uzupełniłem tylko potas dając 0,13 kg siarczanu potasu na 10 m2 i azot w dwóch rzutach. Część jako siarczan amonu dany razem z siarczanem potasu w ilości 0,5 kg/10m2 reszta przedsiewnie jako saletra amonowa w ilości 0,3 kg / 10m2. Siarczan potasu z siarczanem amonu przekopałem na pół szpadla.
I do tego dnia tyle. A rósł w tym miejscu czosnek, bób i groch.
Powiedz mi jeszcze, co zamierzasz siać/sadzić na tym polu w przyszłym sezonie ?.
-
- 200p
Pomidory.
Mam do dyspozycji jeszcze kurzeniec wysuszony.
Mam do dyspozycji jeszcze kurzeniec wysuszony.
Teraz jesienią daj tylko siarczan potasu w dawce takiej, jaką dawałeś wiosną i przekop na zimę. Do analizy dasz wiosną i wtedy uzupełnisz nawożenie azotem. Zastosowanie kurzeńca zawierającego spore ilości fosforu na glebę w której zawartość fosforu już jest wysoka, może skutkować na pomidorach w trakcie uprawy niedoborami mikroskładników.
-
- 200p
Ale coś na nawóz zielony mogę wysiać? Np. groszek
Owszem- tak.