Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Dynia olbrzymia - wszystko o uprawie giganta cz.4

Post »

U mnie było pod 40st, a jedna sadzonka w tunelu, to jeszcze cieplej miała. Owiędły tylko raz i to bardzo delikatnie i to nie ta w tunelu, tylko dwie na działce gdzie słabiej podlewałem.

Albo to jakaś choroba liści albo dałeś jakiś nawóz w glebe lub za późno i za płytko obornik i przy przesuszeniu ziemi wzrosło stężenie i stąd te zmiany na liściach. Nie wiem ale jest to niepokojące.
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p
Od: 25 maja 2012, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tylko czemu na pędach bocznych nic nie widać ?
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziwne, że do owocu liście wyglądają dobrze, a od niego padają. Czytałem, że obcinałeś boczny pęd i miałeś odginać go w prawo. Na zdjęciu pęd główny wygląda, jakby miał wzdłużne pęknięcie. Ale to tylko zdjęcie, więc sam musisz to ocenić. Gdyby chodziło o słońce i temperaturę myślę, że wszystkie liście by więdły.
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pęd główny przyrasta w mojej dyni o ok. 15-20 cm na dobę (przy dobrej pogodzie). Jak to oceniacie. Owoc zawiązał się na drugim metrze. Zastanawiam się czy zostawić i tuczyć, czy usunąć i czekać na rozwój pędu głównego i nowy owoc na 3-4 metrze.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

To jest zawsze ciężki wybór. Zostawić na 2m, czy usunąć z myślą o kolejnym.

Ja Tobie powiem tak. Ja jeśli nie widzę już teraz kolejnego żeńskiego zawiązka, to w żadnym wypadku nie usuwam obecnegogo. Jeśli jest i jest on spory, to wtedy kasuje. Jeśli jest ale malutki, to zostawiam tego i czekam na rozwój wydarzeń. Wtedy ppdczas rozkwitu kolejnego żeńskiego ponawiam myślenie, czy ta wcześniej zawiązana dynia rośnie szybko i jest duża itp i rozważam, którą usunąć.

Jest to jednak Twoja dynia i krzak, więc decyzja należy do Ciebie. Ja tylko podaje jakiś tok myślenia do rozważenia. :uszy
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

A ja dzisiaj zbudowałem "szałas" ;:oj jak widać z tego co wpadło w rękę , ale myślę że nie jest najgorzej ;) Dyńka ma ponad 92 cale OTT czyli jakieś 10,5 kg ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek

Jak tam notatki Błażeju ? ;:204

Trochę zasypuje temat , ale muszę sobie odbić za zeszły rok :( Jak będziecie mieli dość to pisać :tan
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widać, że liście już w lepszej kondycji. A dynia do pozazdroszczenia. Wklejaj ile się da, bo ruch w wątku słaby. Ja nie mam czego pokazać, więc z chęcią będę oglądał Twoje przyrosty.
overs
50p
50p
Od: 16 wrz 2014, o 16:49

Post »

Witam .
Wyrosla mi dynia z nasionka kupionego na allegro ( rekord Polski z tamtego roku ) , na ok 3m mam owoc 29,5cm obwodu , czy mam za owocem przyciąć pęd?? Dodame owoc rośnie na głównym pędzie ale jest tam rozgałęzienie dwóch bocznych pędów . Na dalszej części głównego pędu , +- 2metry zawiązuje się kolejny. Zostawić czy oberwać ? Na innym bocznym pędzie dzisiaj zapylałem więc to bedzie trzecia .
Dzięki

Zapraszam do poznania regulaminu,szczególnie § 3.2pkt.a
Kolejne posty usuwam. /Adm.KaRo
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

overs zobacz stronę 46/47 i wszystko Ci się wyjaśni w kwestii układania pędu w okolicy owocu ;) Jeśli chodzi o pozostawienie to zostaw ten z obwodem 29,5cm i ten który rośnie za nim na głównym pędzie , jak z tym większym będzie wszystko ok to później zerwiesz ten mniejszy . Ten na bocznym zerwij teraz , chyba że nie celujesz w giganta i chcesz zostawić więcej owoców ;) Wrzuć jakieś zdjęcia krzaczka :)

annodomini Dzięki :) w takim razie na bieżąco będę informował co sie dzieje . I czekam na wasze zdjęcia ;:224
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Overs, ja swoją dynię obiecałem sąsiadce, która uprawia (z sukcesami), Carving. Uczy też młodzież szkolną tej sztuki. Zawsze mają kłopot ze zdobyciem materiału. Dynia olbrzymia jest do tego idealna, ale nie mają środków na zakup takiego okazu.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam. :wit

Co do notatek, to oczywiście są. Mam jednak teraz chaos z powodu wyjazdu na 2tyg. Chciałem jak najszybciej ogarnąć te ważne sprawy, a priorytetem było zapylenie na każdym krzaku dyni, co mi się udało. :)

Wezme je na wyjazd, to dopytasz o ciekawe dla Ciebie informacje. :)

ahakasia Ja rozdawałem nasiona gigantów chętnym i na akcji i po za nią, właśnie po to by tutaj się ruszyło. :) Fajnie, że niektórym idzie lepirj i już mają piękne dyńki. :D

Będzie to motorem napędowym dla innych. Ja również będe obserwował wpisy innych. ;:333

Poproszę w tym miejscu właśnie o umieszczenie przy obecnym wymiarze, czy to obwód, czy OTT o zamieszczanie dodatkowo liczby dni od zapylenia podczas nierzenia i oznaczanie go skrótem DAP. :wit
Awatar użytkownika
ogrodnikk
500p
500p

Post »

Bobej , chodzi mi o zapiski z twojego giganta ,albo innej poprawnie rosnącej dyni . Data zapylenia , i daty z pomiarami OTT czy średnicy , tak żebym porównał to z moją dynią . W poprzedniej części wrzucałeś zdjęcie z pomiaru obwodu (bodajże 7 lipca 2014) i moja w tym roku , w tym samym czasie tylko w tym roku miała tyle samo . Przyznam się że nie śledziłem zbytnio poprzedniego sezonu z braku czasu i własnej dyni ;/ , coś tam przeglądam w wolnych chwilach ale jest tego trochę ;:oj
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dlatego Ty musisz orzy obmiarze dodawać, który to dzień od zapylenia(bo sama data nie jest zbyt miarodajna), bym mógł Tobie napisać ile Ja w tym samym dniu od zapylenia wymierzyłem. :uszy

No i notuj sobie w zeszycie, to będziesz miał porównanie na rok następny. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”