Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija-cz.4

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija-cz.4

Post »

Znalazlam zdjecie, ale juz odrastajacego. W tym roku zostal o jednym listku.
Obrazek

Blueberry, bo to sie ogromniaste przez lato robi, wiec jak go ogole, to jest bardziej ogarniety. Ten typ ma pokroj nieco plozacy jak widac, wiec gdyby nie byl regularnie silnie ciety, mialabym nie drzewko, a jakiegos obwisia. :wink: Jak pisalam, to dosc stara roslina. Z mloda bym tego nie probowala i tez nie cielam tego hibiskusa tak ostro przez jego pierwsze lata. Tne pod koniec zimy, zeby zdazyl cokolwiek odrosnac przed sezonem kwitnienia. Bywa, ze kwitnie i w zimie...
Bizu, bo taka jego uroda. Wlasnie to jet fikusne u tych o niewielkich kwiatach. Pretoslup potrafi byc czasem elegancko wywiniety. W tym momencie juz i kwiat wywinal platki, otwierajac sie w pelni.
Zima na parapetach mam ok. 18 stopni. Minimalna dla hibiskusow to 15. W sumie lepiej, jeśli nie maja za cieplo, bo wyzsza temperatura pobudza wegetacje, a przy braku swiatla - krotki dzien - pedy by sie wyciagaly.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Ty masz 18, a ja 36 stopni ;:223 idealnie być nie może... ;:219 Hmm, więc wychodzi na to że ciąć trzeba jak hibek wygląda nie teges ;:224 Ale Twój wygląda lepiej niż mój - kiedy chorowałam przez maj i czerwiec on rósł sobie samopas i wyhodowałam... kij od szczotki ;:124 Badyl wysokości metra, oczywiście kwitnie na samym czubku. Jak przekwitnie coś z tym muszę zrobić :oops:
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak to co? Oglowic i prowadzic na drzewko! Z tym, ze dalabym badylowi rosnac, az przekroczy wysokosc planowanego pnia.
Mam grzejniki dosc debilnie umieszczone na scianach. Nie pod oknem, a na srodku sciany. Fakt, ze Dzięki temu na parapetach jest chlodniej nawet niz w pokoju, ale "urozmaica" to umeblowanie pokoju. No i w sypialni ktos musi sie gotowac o niespelna metr od grzejnika. Majac grzejniki pod parapetami, dalabym rosliny nieco w glab pokoju po prostu.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Taką wysokość gagatek już dawno przekroczył :;230 Poczekam tylko aż ostatni pąk się rozwinie, żal by było go stracić. Ciapek (variegata) już stracił głowę i chyba mu ulżyło, bo czubek regularnie mdlał w te upały mimo podlewania. Teraz już się tam coś kluje ;:173
Wyobrażam sobie jak takie umieszczenie grzejników "ułatwia" życie ;:202 Zastanawiam się, co pomysłodawca tego rozwiązania miał na myśli? ;:14
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i prawidlowo. Potem golenie odrostow wzdluz pnia, przycinanie korony i bedzie efektowne drzewko.

Brilliant znow kwitnie. Wdzieczny maluch.

Obrazek

Obrazek
Kinga
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Piękna czerwień ;:63 widać że roślinka nie jest duża, ale jakiej wielkości jest kwiat?
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Zwracam się do ekspertki :) Które sadzonki hibiskusa łatwiej ukorzenić z zieloną łodyżką czy zdrewniałą. I jakisposób ukorzeniania mi polecisz. Pytam gdyż przymierzam się do kilku hibiskusów :;230
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Blueberry, kolo 12cm. To odmiana o malych kwiatach, bardzo stara. Taki klasyk.

Prosze... Taki ze mnie ekspert jak primabalerina. To co mi wynika z doswiadczenia, to najchetniej ukorzeniaja mi sie sadzonki takie pol na pol. Nie miekka zielona lodyzka, ale i jeszcze nie "pniaczek" z twarda kora. Chociaz probowalam z takim grubym na palec konarkiem i dal rade, ale raz ze byl to konarek z Drzewa, ktore chetnie wspolpracuje, dwa ze zajelo mu to lata cale. Prawie rok sie zmuzdzal. Czyli da sie, ale jeśli by to byla odmiana mniej chetna do wspolpracy, to by moglo nie wyjsc. Generalnie da sie ukorzenic podobno na kazdym etapie, czytalam o ukorzenianiu zielonych pedow w wodzie - mnie to nie wychodzi zupelnie - najfajniej mi wychodzi tak jak pisalam. Duzo chyba zalezy tez od odmiany - jedne chca zyc, inne maja jakies autodestruktywne zapedy i trzeba sie troche nad nimi pomeczyc. Mysle, ze ilu hodowcow, tyle sciezek - każdy cos tam sobie wypracowuje po swojemu. Jak do tej pory ukorzenialam pedy na roznym etapie zdrewnienia, najgorzej mi z "patykami" poszlo, potem zielone zupelnie, miekkie (chociaz tu jakies wyniki byly) i najlepiej takie juz sztywne, ale jeszcze nie pokryte typowa kora. Ukorzenialam do tej pory w podlozu z perlitu z domieszka ziemi, mniej wiecej pol na pol. Ukorzeniacz na bazie IBA - uzywalam tez na bazie NAA i szlo, ale z tymi ciezszymi wlasnie nie poszlo i Wendy polecila mi zmiane ukorzeniacza. W tym momencie kombinuje z ukorzenianiem w kokosie. Zbyt krotko, zeby ocenic roznice.
Kinga
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Dziękuję. No mi wwodzieteż nigdy nie udało sie ukorzenić hibiskusa ;:223
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Podpisuję się rękami i nogami - wszystkie sadzonki które udało mi się ukorzenić były właśnie tak pół na pół, natomiast te całkiem zdrewniałe padły (chociaż to raczej zasługa plagi ziemiórek ;:223 ). Muszę poszukać tego ukorzeniacza o którym piszesz, dotychczasowy nie zdał egzaminu ;:185
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eriopus, ja widzialam zdjecia - sa ludzie, ktorym sie to udaje - i widzialam instrukcje jak sie to robi. Probowalam, ze wszystkimi szykanami typu woda utleniona, galazki wierzby... Lypa jak sosna. Moze za chlodno, moze nie te fluidy. ;:306
Blueberry, Clonex u mnie sie to nazywa, jeśli jest w Polsce, to to jest na IBA. Zdrewniale sie da. Na bank sie da, widzialam wyniki. Musze po prostu dojsc do tego jak i bedzie dobrze. W tym momencie probuje isc drozka pokazana przez Wendy. Co prawda ona mieszka na poludniu Anglii i ma cieplejszy klimat, ale tak sobie kombinuje, ze jak zastosuje dogrzewanie sadzonek, to powinno sie udac.
Kinga
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jak utnę badylowi głowę, to sobie poeksperymentuję :wink: a na wiosnę drugie podejście do niektórych odmian i mam nadzieję, że nasiona ;:108
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ktorego chcesz dekapitowac? ;:306
Kinga
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”